Η Αναβίωση του Κλήδονα από τον "ΦΟΙΒΟ" -Συμμετείχε και η Αδελφότητα Πειραιά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 10:06

Η Αναβίωση του Κλήδονα από τον "ΦΟΙΒΟ" -Συμμετείχε και η Αδελφότητα Πειραιά

«ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ»  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΦΟΙΒΟ”   ΣΤΟ 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά το έθιμο με τις φωτιές και τα κρυμμένα μυστικά του Κλήδονα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΦΟΙΒΟ”  Πειραιά, την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στον φιλόξενο χώρο του 15ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και στη χιλιοτραγουδισμένη συνοικία, τα Καμίνια.

Το σχολείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία του Πειραιά (12/θέσιο) που πέραν από τις αίθουσες διδασκαλίας, διαθέτει αίθουσες Ξένων Γλωσσών, Εικαστικών, Χημείο, Δανειστική Βιβλιοθήκη, κλειστό οργανωμένο Γυμναστήριο, Γήπεδο Μπάσκετ, κ.λ.π.

Ο Μορφωτικός - Φυσιολατρικός - Κοινωνικός Σύλλογος “Φοίβος- Πειραιά φέτος έκλεισε 64 χρόνια από την ίδρυσή του, 64 χρόνια γεμάτα από δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές εντός κι εκτός Αττικής.

            Ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου μας είναι να μη ξεχάσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, ήθη και έθιμα που μας χαρακτηρίζουν, αλλά οφείλουμε να τα διασώσουμε για να συνεχίσουν να ζουν μέσα από τα παιδιά μας.

             Η παράδοσή μας και η υπεράσπισή της απαιτεί κοινωνικό καθήκον πολιτών και πολιτείας.

Η αναβίωση του εθίμου έγινε σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων. Η Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1922 στον Πειραιά από εμπνευσμένους πατριώτες. Στόχος των πρωτοπόρων Κεφαλλήνων ήταν και είναι η διατήρηση, ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού των νησιών τους.

Τους προσκεκλημένους και τον κόσμο, καλωσόρισε η Πρόεδρος του Μορφωτικού - Φυσιολατρικού - Κοινωνικού Συλλόγου "ΦΟΙΒΟΣ", κα Δήμητρα Δ. Γκλεζάκου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης    κος Παναγιώτης Καλογερόγιαννης.

Τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Αδελφότητας κα Νεοφύτου Μαριολένη κι αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε  η Διευθύντρια της σχολικής μονάδας κα Άννα Αλεξανδράτου, η οποία έχει πλούσια πολιτιστική δράση ως Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας  Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων Αττικής και Γενική Γραμματέας της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας.

Η εκδήλωση φέτος είχε ένα άλλο χρώμα! Ο προαύλιος χώρος του Σχολείου ήταν από μόνος του ένα ταξίδι στο παρελθόν. Με τις θαλασσινές τοιχογραφίες,           τα δέντρα,  το φιλόξενο περιβάλλον, μας έκαναν να αισθανθούμε απόλυτα την δραματοποίηση του εθίμου.

Το χορευτικό συγκρότημα και το Καλλιτεχνικό Μουσικό σχήμα της Αδελφότητας παρουσίασαν με θεατρικό δρώμενο και με χορούς την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα.

«Η επιτυχία της εκδήλωσης στο νέο χώρο, μας κάνει να πιστεύουμε», δήλωσε η Πρόεδρος του “ΦΟΙΒΟΥ”  κα Γκλεζάκου, «ότι τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν ποτέ και να αποτελούν πυρήνα παραγωγής πολιτισμού! Να γίνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, μουσικές βραδιές, δρώμενα με ήθη και έθιμα, προβολές, ημερίδες, συζητήσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίου».

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κος Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, κος Κυριάκος Σιγαλάκος και    κα Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Σύμβουλος Δημάρχου κος Γεράσιμος Αγγελετάκης,              ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Δημήτριος Γκερλές, ο πρόεδρος της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας κος Αναστάσιος Πούλος, το μέλος της Β’θμιας Σχολικής Επιτροπής Πειραιά κα Μαρία Γκοτζαμάνη, ο πρόεδρος τοπικής ΝΔ της Δ’ Κοινότητας κος Κωνσταντίνος Σταματελάτος, από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της Δ’ Κοινότητας οι κοι Γεώργιος Κότσιαρης και Ευάγγελος Χριστακόπουλος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά                 κος Θεόδωρος Τσόντος, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του                    15ου Δημοτικού Σχολείου η κα Νατάσα Αλεξανδράτου-Ρήγα, η πρόεδρος του Σωματείου «SailAbility Hellas»  κα Κική Βεντούρη-Σέρφα, από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία    ο αντιπρόεδρος κος Λυμπέρης Αγγελάκης, από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής η Γεν.Γραμματέας κα Βιργινία Ψωμά, η Δημοτική Σύμβουλος Α’ Κοινότητας            κα Γωγώ Γκίτζια, ο πρόεδρος μπάσκετ Ατρόμητου Πειραιά κος Ιωάννης Τσίχλης,                     ο πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών Κοκκινιάς κος Ηρακλής Ανδρικόπουλος.

Η κα Γκλεζάκου, μετά το πέρας της εκδήλωσης, ευχαρίστησε, εκ μέρους του Δ.Σ., όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης:

* την Διευθύντρια κα Άννα Αλεξανδράτου για την προσφορά στο “ΦΟΙΒΟ”  καθ΄ όλη τη χρονιά

* την Σχολική Επιτροπή

* τις Υπηρεσίες του Δήμου

* τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά

* την Τροχαία Πειραιά

* το Δημοτικό Ραδιόφωνο

* τις εφημερίδες «Κοινωνική» και «Φωνή των Πειραιωτών»

* τα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης

* τις Καμινιώτικες επιχειρήσεις - Χορηγούς, που παρά την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν, βρίσκονται δίπλα στον “ΦΟΙΒΟ”.

Διαπιστώνοντας δε, από την αθρόα προσέλευση του κόσμου, την ανάγκη που έχουμε σαν λαός να μη χάσουμε τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΦΟΙΒΟΣ” δεσμεύτηκε ότι οι δραστηριότητές του θα συνεχισθούν και για το λόγο αυτό ζητάμε τη στήριξη του Δήμου, Φορέων και του κόσμου.

Η διάθεση όλων, όσων ανήκουμε στην οικογένεια του “ΦΟΙΒΟΥ” είναι να ζωντανέψουμε την όμορφη γειτονιά μας των Καμινίων και ν΄ αποτελέσουμε παράδειγμα για όλα τα διαμερίσματα του Πειραιά, μέσα από αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες.

                                                                                             Εκ μέρους του Δ.Σ.

                                                                                                     Η Πρόεδρος

                                                                                          Δήμητρα Γκλεζάκου

045045045045045045045