ΑΠΟΨΕ: Γιορτή Βιβλίου αφιερωμένη στο Πολιτικό Βιβλίο στην Ιακωβάτειο

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 13:57

ΑΠΟΨΕ: Γιορτή Βιβλίου αφιερωμένη στο Πολιτικό Βιβλίο στην Ιακωβάτειο

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου διοργανώνουμε τη Γιορτή Βιβλίου 2018, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στο Πολιτικό Βιβλίο.

● Έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν η φιλόλογος και κριτικός βιβλίου Άννεκε Ιωαννάτου με θέμα «Τι είναι το πολιτικό βιβλίο και ποιος ο ρόλος του;» και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Ελευθεράτος με θέμα «Η φιλική προς τη Χούντα μυθοπλασία: Λαμόγια στο χακί. Τα οικονομικά «θαύματα» και θύματα της Χούντας».
●Θα προβληθεί ολιγόλεπτη ταινία με θέμα τη λογοκρισία στο βιβλίο.
● Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα σχετικό με το περιεχόμενο της εκδήλωσης: ο μουσικός/συνθέτης Διονύσης Φραγκόπουλος θα παίξει στο πιάνο και θα μας τραγουδήσει πολιτικά τραγούδια.
● Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει Έκθεση Πολιτικού Βιβλίου, προερχόμενο από το βιβλιακό υλικό της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Ο σκοπός της Έκθεσης είναι διττός: να έρθει το αναγνωστικό κοινό σε επαφή και γνωριμία με την ποικιλία των εκδόσεων στο χώρο του πολιτικού βιβλίου αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον θελήσει να δανειστεί βιβλίο της προτίμησής του.
● Η εκδήλωση, που έχει μερική οικονομική στήριξη από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Απριλίου, 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου.

Οι επόμενες εκδηλώσεις της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

ΙΙ. Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

--Σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης έχουμε προσκαλέσει και έρχεται στο Ληξούρι τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Απριλίου η συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας Αγγελική Δαρλάση, η οποία έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί και να συζητήσει με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Παλικής.
● Τη Δευτέρα, 23/4, θα επισκεφτεί το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου (τα δύο πρώτα διδακτικά δίωρα) και το Β΄ Δημοτικό Σχολείο (το τρίτο διδακτικό δίωρο).
● Την Τρίτη, 24/4, θα επισκεφτεί το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου (το πρώτο διδακτικό δίωρο) και το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Θέκλης (τα δύο τελευταία διδακτικά δίωρα).
Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, στην προσπάθειά της να φέρει σε άμεση επαφή τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος έχει προσκαλέσει, σε συνεργασία με τους/τις δασκάλους/ες των Δημοτικών Σχολείων Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης, και έχουν επισκεφτεί τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής οι αξιόλογες συγγραφείς παιδικών βιβλίων Σοφία Ζαραμπούκα και Ελένη Σβορώνου. Και αυτή η προσπάθεια επιθυμεί και πρέπει να συνεχιστεί.

ΙΙΙ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΕΧΟΥΜΕ … ΘΕΜΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης «Κάθε μήνα έχουμε … θέμα», για τον Απρίλιο το θέμα είναι «Ρενέ Μαγκρίτ: Όταν οι λέξεις και οι ιδέες γίνονται ζωγραφική».
● Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο «Καραβάκι» (υπεύθυνη κ. Βασιλική Βαλσάμου) και το Β΄ Νηπιαγωγείο Ληξουρίου (υπεύθυνη κ. Διαμαντίνα Σταθάτου) έχει προγραμματίσει για τις 20 και 27 Απριλίου αντίστοιχα δύο συναντήσεις με τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη ζωγραφική – και όχι μόνο.

IV. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ 2018» ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΑΤΙΡΑ

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση των «Ιακωβατείων 2018». Τα φετινά «Ιακωβάτεια» - θεσμός πια για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και το Ληξούρι –θα έχουν ως θέμα τους τη σάτιρα (πηγές της σάτιρας, οι φορείς της, ο κοινωνικός της ρόλος κ.λπ.- ομιλίες, θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, χορός). Το διήμερο έχει καθοριστεί για τις 10 και 11 Αυγούστου 2018.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ