Παναγιώτης Τζαννετάτος: «Αν κάτι αξίζει στην ποίηση, αυτό το καθορίζει ο χρόνος»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:12

Παναγιώτης Τζαννετάτος: «Αν κάτι αξίζει στην ποίηση, αυτό το καθορίζει ο χρόνος»

Ο ποιητής Παναγιώτης Τζαννετάτος, φιλοξενείται στο Koita-magazine!

Μέσα από την ευαισθησία και την γλαφυρότητα της γραφής του, ο Παναγιώτης Τζαννετάτος συνθέτει στίχους που έχουν ως κέντρο βάρους τον άνθρωπο και τη ζωή. Αγαπά πολύ την ποίηση, ζει γι’αυτήν και με αυτήν τις περισσότερες φορές.

Με αφορμή τη νέα του ποιητική συλλογή ”Μικροί Εσπερινοί” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οδός Πανός, ο ίδιος μου μίλησε για τον ρόλο της ποίησης στη ζωή του, για τον λόγο που γράφει αλλά και τις σκέψεις που κάνει σαν άνθρωπος των Τεχνών και των Γραμμάτων εν έτει 2018 στην Ελλάδα.

Απολαύστε τον….

Πες μας λίγα λόγια για εσένα, σαν να συστήνεσαι στο αναγνωστικό μας κοινό.

Έρχομαι  από τα ακρογιάλια της Κεφαλονιάς, η γλώσσα που μου  έδωσαν ελληνική και έτσι ξεκίνησα να γράφω από τα πρώτα εφηβικά μου χρόνια. Η πρώτη μου ποιητική απόπειρα ήταν κάποια γραπτά μου που είχα τολμήσει να εκδώσω σε ιδιωτική συλλογή το 2011. Αισθάνθηκα χαρά που κράτησα τα πρώτα μου ποιήματα  στα χέρια, χωρίς να ξέρω ακριβώς που βαδίζω. Όταν απέκτησα συνείδηση,  αισθάνθηκα μεγάλη αμηχανία και φόβο για το  εγχείρημα μου αυτό. Ήταν σαν να ακροβατώ σε τεντομένο σχοινί και από κάτω όλος ο εσωτερικός εφηβικός μου κόσμος ένα απέραντο κενό.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να ασχοληθείς με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Ίσως μια εσωτερική μου ανάγκη. Όλα κάποια ανάγκη τα προκαλεί. Αναζητώντας έναν συνοδοιπόρο να μιλήσω για όλα αυτά που πιέζουν κάθε άνθρωπο στα εφηβικά του χρόνια και απαιτούν διέξοδο, τότε ήρθε και με βρήκε η ποίηση. Μόνιμη σχέση (τώρα) εδώ και χρόνια.

Η ποίηση πώς προέκυψε;

Έλα ντε (γέλια). Η ποίηση ξεκίνησε σαν καταφύγιο, ύστερα έγινε εσωτερική ανάγκη και τώρα αποτελεί τρόπο ζωής.

Ποια η πηγή έμπνευσης των ποιημάτων σου;

Έμπνευσή ή αφορμή να γράψει κάποιος ένα στίχο, μια λέξη, ένα ποίημα μπορεί να αποτελέσει το οτιδήποτε. Η ποίηση υπάρχει μέσα στην ίδια την καθημερινότητα, την ίδια τη ζωή. Η ποίηση υπάρχει μέσα μας. Οτιδήποτε μπορεί να εξελιχθεί σε ποίηση αρκεί ο χρόνος, η ποίηση και το εκτελεστικό της όργανο, ο άνθρωπος, να συνυπάρξει σε μια κοινή συχνότητα διάχυτων αισθήσεων.

”Μικροί Εσπερινοί” είναι ο τίτλος της νέας σου ποιητικής συλλογής που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία με τον κο Γιώργο Χρονά;

Αρχικά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πολύ τον κο Χρονά που με δέχθηκε σε αυτόν τον ιστορικό εκδοτικό οίκο. Είναι πολύ απλό. Κάπου μέσα στο 2017 ζήτησα απο τον κ. Χρονά  στέγη για τα ποιήματα μου, διαβάζοντας τα προφανώς θα τα βρήκε ενδιαφέροντα  κι έτσι προέκυψε αυτή η ποιητική συλλογή.

h

Σε τι αφορά αυτή η ποιητική συλλογή και γιατί ο τίτλος ‘’Μικροί Εσπερινοί’’;

Πυρήνας πάντα των ποιημάτων είναι και θα είναι ο Άνθρωπος. Τα θέματα ποικίλλουν μέσα σε αυτό το βιβλίο.  Έτσι είναι όμως και η ζωή, σαν ένα κολάζ στιγμών που εκφράζει μια εποχή. Μικροί Εσπερινοί είναι  τίτλος από ένα ποίημα αυτής της συλλογής. Ανάμεσα σε 4-5 τίτλους που είχα κατά νου, επέλεξε ο κος Χρονάς αυτόν τον Χατζιδακικό τίτλο που με το εξαιρετικό εξώφυλλο κολάζ του κ.Γ.Μεταξά πάνω σε ζωγραφική του Δ. Λαλέτα έδωσαν στο σύνολο του ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Πώς θα ερμήνευες εσύ τον έρωτα;

Ο  έρωτας είναι ένα συναίσθημα το οποίο έρχεται με ημερομηνία λήξης, από κει και  πέρα το παιχνίδι το αναλαμβάνει ο χρόνος. Ο έρωτας  δεν παίρνει συμβιβασμούς ή τελειώνει ή εξελίσσεται  στο πιο ουσιαστικό  αίσθημα που είναι η αγάπη. Σίγουρα στο τέλος, πάντα κάτι μένει. Είναι σαν ένα άρωμα που σιγά σιγά η μυρωδιά του εξατμίζεται κι εσύ προσπαθείς να το κρατήσεις, μέσα από τη μνήμη.

Όσο υπάρχει η μνήμη

τίποτα δεν πεθαίνει στον κόσμο αυτό

και ας πληγώνει η απώλεια

και ας πονάει η αγάπη.

Γιατί αξίζει οι αναγνώστες σου να διαβάσουν αυτό το βιβλίο;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσωπική μου ματιά, μέσα από μια ποιητική χροιά. Το αν κάτι αξίζει στην ποίηση, αυτό το καθορίζει ο χρόνος.

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο ρόλος του βιβλίου σήμερα και ποια τα περιθώρια εξέλιξης του;

Σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης και ιδιαίτερα πνευματικής κρίσης, σε μια  εποχή που η τεχνολογία έχει πάρει τη θέση  του σκεπτόμενου ανθρώπου και τείνει να εξαφανιστεί  η κριτική σκέψη, το βιβλίο  είναι και θα είναι  πάντα  ένας φωτοφόρος  φάρος στην στεριά της πνευματικότητας του ατόμου.

Το αναγνωστικό κοινό πόσο εξοικειωμένο είναι με την ποίηση;

Η ποίηση  απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Η εξοικείωση που ζητάτε δεν είναι τίποτε άλλο από την ανοιχτή πόρτα της ψυχής και των αισθημάτων του ανθρώπου ώστε να εισχωρήσει ο λόγος της ποίησης. Η ποίηση βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο αρκεί να έχει, όπως αναφέρει και ο Δ.Σολωμός,  ”πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής’’.

Αγαπημένους ποιητές που τυχόν ξεχωρίζεις ή ακολουθείς μέσα από την ποιητική σου γραφή;

Το πρώτο βιβλίο που αγόρασα ήταν τα ‘’Άπαντα’’ του Καβάφη και οι πρώτες γραφές μου, θα τολμήσω να πω ότι ήταν εντελώς καβαφικές. Από εκεί και πέρα παίρνεις πράγματα από κάθε ποιητή που διαβάζεις, συνεπώς δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις κάποιον.

Από τη νέα σου ποιητική συλλογή υπάρχει κάποιο ποίημα που ξεχωρίζεις για κάποιον ιδιαίτερο λόγο;

Δύσκολο να ξεχωρίσω. Ίσως το ποίημα ‘’Χαρταετός’’ που λέει:

‘’Ένα όνειρο είχα στη ζωή μου,

να πετάξω ψηλά.

Τόσο ψηλά που να μη με φτάνει

της πραγματικότητας ο ορίζοντας’’.

Το ξεχωρίζω γιατί ίσως κι εγώ κάποιες φορές θέλω να ξεφύγω από την πραγματικότητα ή την καθημερινότητα, που δεν είναι πάντα ευχάριστη. Άλλωστε όλα είναι τόσο ρευστά γύρω μας. Ακόμη και η ευτυχία. Αν ήμουν ένας πλήρως ευτυχισμένος άνθρωπος, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γράφω, γιατί δεν θα με απασχολούσε κάτι έντονα.

Πώς περνάει ο Παναγιώτης τον ελεύθερο χρόνο του, όταν δεν γράφει;

Όπως είπα και πριν, η ποίηση για μένα είναι ένας τρόπος ζωής, άρα και ο ελεύθερος χρόνος γεμίζει με ποίηση, μουσική, με λίγους φίλους, και όταν βρίσκομαι στην πόλη που αγαπώ την Αθήνα, με μοναχικές βόλτες στο κέντρο της, Μοναστηράκι, Θησείο, στα στενά της Πλάκας. Θέλω να γεμίζω με ανθρώπων φωνές και εiκόνες.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια από σήμερα;

Δεν συνηθίζω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να ασχολούμαι ακόμη με την ποίηση. Από εκεί και πέρα αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Θα ήθελα να είμαι μέσα σε αυτό το καράβι με πολύ καλούς συνοδοιπόρους!

Τη νέα ποιητική συλλογή του  Παναγιώτη Τζαννετάτου, μπορείτε να προμηθευτείτε στα καταστήματα:

Πολιτεία Ιανός (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Πρωτοπορία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), Πατάκης Αχιλλέας Σίμος, Public Χριστάκης Τζανακάκης Sporos Κανάκης Επί λέξει Κέντρο του Bιβλίου (Θεσσαλονίκη) Μαλλιάρης (Θεσσαλονίκη) Κεντρί (Θεσσαλονίκη) Σαββάλας (Θεσσαλονίκη) Λωτός (Θεσσαλονίκη) Βιβλιοπωλείο Οδός Πανός, Διδότου 39 και Ιπποκράτους 106 80 Αθήνα, τηλ 2103616782

Όπως επίσης και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας, έπειτα από παραγγελία.

Πηγή: koitamagazine.gr