Το Λύκειο Ελληνίδων στο «Άρωμα Ελλάδας» στην Δράμα (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 10:15

Το Λύκειο Ελληνίδων στο «Άρωμα Ελλάδας» στην Δράμα (εικόνες)

Αποχαιρετισμός του παλιού χρόνου και καλωσόρισμα του νέου

Ι. Το Λ.Ε.Α. ολοκλήρωσε τον κύκλο των εκδηλώσεων και δράσεων του 2017 με την πραγματοποίηση της εξαιρετικά πετυχημένης Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τις 16 Δεκεμβρίου στο κέντρο Capitol σε ένα ιδιαίτερα φροντισμένο περιβάλλον.

Η εκδήλωση περιέλαβε:

α) Δραματοποιημένα έθιμα του Δεδεκαήμερου, τραγούδια Χριστουγεννιάτικα και χορούς από τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Λυκείου.

β) Πλούσια λαχειοφόρο αγορά.

γ) Παράθεση τσαγιού με παραδοσιακά γλυκίσματα. 

ΙΙ. Η νέα Λυκειακή χρονιά 2018 ξεκίνησε με μια ιδιαίτερα σημαντική δράση.

Η πρόεδρος του Λ.Ε.Α. κ. Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, η έφορος Περιηγητικού τμήματος του Λ.Ε.Α. κ. Στ. Μαστρόκαλου, ομάδα χορευτών με τις δασκάλες χορού, μέλη και φίλοι του Λ.Ε.Α. μετά από πρόσκληση του Λυκείου των Ελληνίδων της Δράμας πήραν μέρος στο ενδιαφέρον και πλουσιότατο πρόγραμμα «Άρωμα Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε τις 5,6,7/1/2018 στη Δράμα με τη συμμετοχή Παραρτημάτων του Λ.Ε. (Σερρών, Πάτρας, Ξάνθης....) και πολλών Συλλόγων από διάφορα μέρη, όπως του Συλλόγου Ελληνικής Παράδοσης Άργους, του χορευτικού ομίλου Περιστερίου ΛΑΚΜΟΣ, του χορευτικού ομίλου Σταυρού Λαμίας, κ.ά.  

Το πρόγραμμα ιδιαίτερα επιμελημένο περιέλαβε πλήθος δράσεων που γέμισαν ασφυκτικά το χρόνο μας και πλούτισαν τις εμπειρίες μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

-  Την επίσκεψη στο κτίριο του Λ.Ε.Δ. που έχει κτισθεί σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων, είναι πετρόκτιστο, διαθέτει γραφεία, αίθουσες ιματιοθήκης, τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων εξοπλισμένη με πολυμέσα για διδασκαλία χορού και εκδηλώσεις. Επιπλέον διαθέτει Εκθεσιακό-Μουσειακό χώρο, συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ. Η υποδοχή από την πρόεδρο και όλα τα μέλη του Δ.Σ. ήταν θερμή και η φιλοξενία παραδειγματική.

-  Την πατινάδα από το Λ.Ε.Δ. με τη συμμετοχή όλων των ομάδων προς το χώρο της Ονειρούπολης, όπου όλα τα συγκροτήματα παρουσίασαν το χορευτικό τους πρόγραμμα. Η ομάδα του Λυκείου μας παρουσίασε έθιμα του Δωδεκαημέρου (αγιοβασιλίτσες, «προκάδο πορτοκάλι» και κολώνιες της Αποκοπής). Χόρεψε Κεφαλονίτικους χορούς και μοίρασε στο κοινό περίπου 100 αγιοβασιλίτσες στολισμένες και προκάδα πορτοκάλια.

-  Το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι στην αίθουσα ΟΠΕΡΑ με το συγκρότημα του Νίκου Μπούσιου και ντόπιων οργανοπαιχτών (Γκάιντες – Λύρες – Νταχαρέδες). Προηγήθηκαν χαιρετισμοί, ανταλλαγή δώρων μεταξύ των συμμετεχόντων κατά το Ομηρικό έθος. Στολισμένες αγιοβασιλίτσες και «προκάδα πορτοκάλια» προσφέρθηκαν στις  αποστολές. Μάντολες μοιράσθηκαν σε όλους στην αίθουσα.

-  Το σεμινάριο με χορούς και τραγούδια της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 6ης Ιανουαρίου στο Λ.Ε.Δ. για χορευτές και δασκάλους, στο οποίο δίδαξε ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής και δάσκαλος χορού του Λ.Ε.Δ. κ. Δήμος Γκίκας.

- Τη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό και ακολούθως τη Βάφτιση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Αγίας Βαρβάρας- πάρκο με πολλά νερά, αιωνόβια δέντρα και απέραντη ομορφιά, στο κέντρο της πόλης. Παντού τάξη και συμμετοχή του κόσμου μεγάλη.

-  Τις πολλές επισκέψεις μας στην ονειρική Ονειρούπολη. Βγαίναμε από το «Ξενία» και βρισκόμασταν εκεί. Σε ένα φυσικό πάρκο, με νερά, λιμνούλες, ποταμάκια, ξέφωτα, πανύψηλα δέντρα, που η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και 15 χρόνια έχει αξιοποιήσει και μετατρέψει σε ένα φαντασμαγορικό παιδότοπο, σε μια αληθινή παραμυθούπολη, σ’ ένα πραγματικά ονειρεμένο προορισμό για μικρούς και μεγάλους. Εκεί γίναμε όλοι παιδιά.

            Στο σπίτι του Αγίου Βασιλείου κόψαμε την πίτα μας που αυτοπροσώπως ευλόγησε ο «Άγιος Βασίλειος». Ακολούθησε γλέντι στην αυλή με τα μανιταροκαθίσματα.

- Την επίσκεψη στο χωριό Μοναστηράκι, όπου γίνεται, μόνο την ημέρα των Θεοφανείων, το έθιμο των «Αράπηδων» με την Τσέτα, τις Γκιλίνες, τους Παππούδες και τους Ευζώνους. Εκεί επισκεφθήκαμε το σπίτι των Αράπηδων. Τους είδαμε να ντύνονται, να ζώνονται τα κουδούνια (40 κιλά βάρος) και μιλήσαμε μαζί τους. Μάθαμε....κυρίως κατανοήσαμε την προσήλωσή τους στα έθιμά τους.

            Ένας νεαρός, εργάτης του μαρμάρου, γαλανομάτης και λεβέντης, είπε: «....Το κάνω γιατί το θέλει η ψυχή μου. Θα το κάνω ώσπου να πεθάνω...».

            Χορέψαμε ώρες πολλές ακολουθώντας την αυστηρή τάξη του χορού, που καθώς πεθαινε η μέρα όλο και ζωήρευε και άνοιγε το δρόμο για τη χορευτική έκσταση. Ο ήλιος απόγερνε πορφυρός στον ορίζοντα όταν φύγαμε από το Μοναστηράκι εντυπωσιασμένοι από όσα είδαμε και ζήσαμε.

-  Το γλέντι στο κέντρο ΡΕΜΑ πάλι με το Νίκο Μπούσιο και άλλους οργανοπαίχτες που άνοιξαν εντυπωσιακά το πρόγραμμα με το «Φίλοι καλώς ορίσατε» και το χορό με το «Μενεξέδες και ζουμπούλια...» Οι πάντες χόρεψαν τα πάντα. Τελευταία ενότητα χορευτική ήταν οι χοροί μας, τους οποίους με ιδιαίτερη προσοχή και ανάλογη προσπάθεια χόρεψαν σπουδαίοι δάσκαλοι και χορευτές. Νιώσαμε όμορφα.

            Τελικά ήταν ένα ταξίδι ονειρεμένο στην όμορφη Δράμα, στην ονειρική Ονειρούπολη. Πήγαμε, είδαμε, ακούσαμε, μάθαμε, γυρίσαμε καλύτεροι. Πολλά σημαντικά έχουμε να θυμόμαστε!! Πολλές μικρές λεπτομέρειες θα μένουν αξέχαστες....!

  • Τα 9 μποφώρ που μας έκαναν να φύγουμε απόγευμα αντί πρωί.
  • Το μαγευτικό ταξίδι (Ιόνια Οδός – Εγνατία) μέσα στη νύχτα με ένα φεγγάρι ολόγιομο να φωτίζει το τοπίο και τις χιονισμένες βουνοκορφές.
  • Τον οδηγό κ. Γερ. Ανδρεάτο που με την προσοχή του έκανε το ταξίδι ασφαλές.
  • Την ομορφιά της συντροφικότητας.
  • Τους γνωστούς και φίλους που συναντούσαμε σε κάθε μας βήμα.
  • Τις ολόγιομες εκκλησιές. Τους καλόγνωμους ανθρώπους.
  • Τη γοητεία του νερού που ανάβλυζε από παντού.
  • Το τραινάκι (προσφορά του Δήμου της Δράμας) που μας έφερνε σε όλη την πόλη.

Λίγο πριν φύγουμε επισκεφθήκαμε ξανά την Ονειρούπολη για να κρεμάσουμε το δικό μας λουκέτο στις μεγάλες σιδερένιες καρδιές με τα εκατοντάδες κλειδωμένα λουκέτα.

Σ’ αυτό κλείσαμε την αγάπη μας για τη Δράμα και τους ανθρώπους της. Για τα αδελφά Λύκεια, για όλους τους φίλους, που μαζί χορέψαμε και τραγουδήσαμε. Σ’ αυτό κλείσαμε το Ευχαριστώ στο Λ.Ε.Δ. για την ευγενική πρόσκληση. Τις ευχαριστίες στο Δ.Σ. του Λ.Ε.Δ., ιδιαίτερα στην Πρόεδρο κ. Άννα Κονδυλάκη Ντινάκη, την κ. Τούλα Σοουπλή, συνέφορο χορού, την κ. Περπατούλη Κατερίνα, έφορο εορτών, το δάσκαλο κ. Γκίκα Δήμο, τη Μαρία και τόσους άλλους για την θερμή υποδοχή, τη διαρκή φροντίδα και τη ζεστή φιλοξενία. Εκεί κλείσαμε και την υπόσχεση πως θα ξαναβρεθούμε. Το κλειδώσαμε....και ρίξαμε το κλειδί στο ποταμάκι πλάι.

Την 7η του μήνα μέσα στο αυγινό φως πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Με στάση στο χιονισμένο, πανέμορφο Μέτσοβο. Γυρίσαμε από τον Αστακό με 2 μποφώρ.

 (Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό : https://www.facebook.com/ΛΥΚΕΙΟ-ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ-ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ-728992710564590/ )

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ ΜΟΣΧΟΝΑ-ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ

IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947IMG 6947




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250