Παρουσίαση βιβλίου Π.Δ.Καγκελάρη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 09:32

Παρουσίαση βιβλίου Π.Δ.Καγκελάρη

  H παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορία και Γενεαλογία του Οίκου Καγγελάρη της Κεφαλονιάς (16ος-20ός Αιώνες)" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8.8.2012 και ώρα 8 μμ στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Ν.Μοσχονάς, Π.Πετράτος και ο Π. Δ. Καγκελάρης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κεφαλληνίας και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος κ. Ε.Κεκάτος.


Π.Δ.Καγκελάρη
«Ιστορία και Γενεαλογία του Οίκου Καγγελάρη της Κεφαλονιάς (16ος-20ός Αιώνες)»
Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 στις 8 μ.μ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, το βιβλίο καταγράφει πέντε αιώνες κεφαλονίτικης ιστορίας μέσα από την διαδρομή και δράση μιας οικογένειας (υπό την ευρεία της έννοια, του γένους), τόσο στο νησί της Κεφαλονιάς, όσο και έξω από αυτό, στη διασπορά. Πρόκειται για πρωτότυπο επιστημονικό έργο, που για πρώτη φορά φέρνει στο φως τη γενεαλογία και την ιστορία της συγκεκριμένης οικογένειας, αλλά και πληροφορίες για πολλές άλλες οικογένειες του νησιού.


Στις 560 σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει:
• 103 έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες
• 40 γενεαλογικούς πίνακες με 3000 περίπου ονόματα μελών της οικογένειας
• Τις βιογραφίες των 300 περίπου από αυτά (πάντα σε σχέση με τον τόπο δράσης τους και την εποχή τους)
• Τα ονόματα των 74 παλιότερων οικογενειών της Ερίσσου (16ος αιών) και τα χωριά καταγωγής τους
• Τα 242 ονόματα των οικογενειών, μέλη των οποίων μετείχαν στο Συμβούλιο της Κοινότητας κατά τη βενετοκρατία με τους τόπους διαμονής τους (Libro d'Oro)
• Τα της κτήσης και χρήσης οικοσήμων στην Κεφαλονιά
• Την ιστορική εξήγηση και χρονική τοποθέτηση της δημιουργίας των χαρακτηριστικών κεφαλονίτικων επωνύμων με την κατάληξη σε «–άτος»
• Την ανάλυση των μεταναστευτικών ρευμάτων (με στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα)
• Πλήθος άλλων πληροφοριών γενικότερου ενδιαφέροντος (τοπωνύμια, λεξιλόγιο, ονομαστικά ευρετήρια κ.λπ.)
• Εκτενή και λεπτομερή καταγραφή των αρχειακών και βιβλιογραφικών πηγών που χρησιμοποιήθηκαν.
Το βιβλίο αυτό (πολυτελούς έκδοσης σε μεγάλου σχήματος σελίδες) αποτελεί ευχάριστο ανάγνωσμα, είναι δε σημείο αναφοράς και αξιόπιστη πηγή για περαιτέρω γενεαλογική, εραλδική και ιστορική έρευνα κάθε μελετητή, ιστορικού και γενεαλόγου.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1951. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Διδάκτωρ ιστορίας, νομικός, πολιτικός επιστήμων και δημοσιολόγος, άρχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως τραπεζικός υπάλληλος και δικηγόρος Αθηνών, για να ακολουθήσει στη συνέχεια τη διπλωματική σταδιοδρομία. Υπηρέτησε τόσο στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και σε αρχές του εξωτερικού (πρώτος γραμματέας στο Βερολίνο, σύμβουλος στη Γενεύη, πρεσβευτής σύμβουλος στο Ισλαμαμπάντ και γενικός πρόξενος στην Αλεξάνδρεια και το Αννόβερο). Είναι φιλοτελιστής με σειρά διεθνών βραβεύσεων των συλλογών του και συλλέκτης έργων σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, που έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεχώς προβάλλει εικονικά από το διαδίκτυο. Έχει ακόμη ασχοληθεί με τη γενική αεροπορία και τον προσκοπισμό, τον οποίο έχει εθελοντικά υπηρετήσει επί σειράν ετών. Εκτός από την ιστορική, γενεαλογική και εραλδική έρευνα, έχει επικεντρώσει το συγγραφικό του έργο και στους ανωτέρω τομείς των πολιτιστικών ενδιαφερόντων του. Άλλα βιβλία του είναι: «Αθανάσιος Λευκαδίτης 1872-1944 - Ιδρυτής του Ελληνικού Προσκοπισμού» (δύο εκδόσεις), «Λεξικό Ελλήνων Φιλοτελιστών» και «Αναζητήσεις στη Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική - Η Συλλογή Καγκελάρη» (δύο τόμοι), ενώ έχει δημοσιεύσει και σειρά μελετών.
Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό έργο του Π.Δ.Καγκελάρη μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:
http://www.cangelaris.com/gr_pub.html και http://www.cangelaris.com/mele.htm


Ενδεικτικές σελίδες του παρουσιαζόμενου βιβλίου θα βρείτε στην ιστοσελίδα:
http://www.cangelaris.com/igok.html .


Κεντρική διάθεση του βιβλίου στην Κεφαλονιά:
Βιβλιοπωλείο ΚΥΒΟΣ, Βανδώρου 13, Αργοστόλι

Παναγιώτης Δ. Καγκελάρης
www.cangelaris.com