Ο Γρηγόρης Γρ. Μπιθικώτσης στο Inkefalonia: «Οφείλω να κρατήσω ζωντανό τον τεράστιο μουσικό θησαυρό που κληρονόμησα»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 10:55

Ο Γρηγόρης Γρ. Μπιθικώτσης στο Inkefalonia: «Οφείλω να κρατήσω ζωντανό τον τεράστιο μουσικό θησαυρό που κληρονόμησα»

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, γιος του αξέχαστου λαϊκού βάρδου, του «Σερ» της Ελληνικής μουσικής όπως τον είχαν αποκαλέσει, Γρηγόρη Μπιθικώτση (1922-2005), θα βρεθεί στην Κεφαλονιά το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, για μία και μοναδική παράσταση στο θέατρο «Ο Κέφαλος»,.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

"Τα τραγούδια του πατέρα μου" λέγεται ο τίτλος της μουσικής παράστασης που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΚΕ και δεν είναι άλλη από ένα... ταξίδι στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή, συνθέτη και τραγουδοποιού, μέσα από τα μάτια και τη φωνή του συνονόματου γιου και συνεχιστή του στα μουσικά δρώμενα.

Το inkefalonia.gr επικοινώνησε με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και αυτός πρόθημα απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε

- Ήταν μονόδρομος λόγω του πατέρα σου, η ενασχόλησή σου με το τραγούδι;

«Οχι βέβαια... αγαπούσα τη μουσική και έπαιζα πιάνο από πολύ μικρός πριν καν ακόμα συνειδητοποιήσω ότι μπορώ να τραγουδήσω .

Άλλωστε η μουσική και το τραγούδι δεν είναι κάτι που "επιβάλλονται " η που μπορεί κάποιος να σε σπρώξει με το ζόρι να ασχοληθείς . Θέλει αγάπη αλλά πάνω από όλα ταλέντο».

- Πόσο δύσκολο είναι να κουβαλάς ένα τόσο «βαρύ» ονοματεπώνυμο σε κάθε σου βήμα;

«Προσωπικά δεν το θεωρώ δύσκολο να κουβαλώ ένα όνομα που έχει μεγαλώσει τρεις και πλέον γενιές Ελλήνων και που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον ελληνικό πολιτισμό .
Τιμή και περηφάνια είναι τα μοναδικά μου συναισθήματα και βέβαια τύχη που μπόρεσα και μεγάλωσα δίπλα σε έναν τόσο γλυκό πατέρα, πόσο μάλλον που είχα την τύχη να μαθητεύσω τραγουδιστικά πλάι του .
Εγώ είμαι ένας νέος άνθρωπος που επιθυμώ να κάνω τα δικά μου πράγματα και που δεν γίνεται να συγκριθώ με τον "Γρηγόρη", όπως δεν γίνεται να συγκριθεί κανείς ..
Δεν θα σταματήσω όμως ποτέ να τραγουδάω τα τραγούδια του γιατί οφείλω να κρατήσω ζωντανό ακόμα και στις νέες γενιές τον τεράστιο αυτόν μουσικό θησαυρό που κληρονόμησα και να τον βάλω σε όσο περισσότερα "νεανικά αυτιά " μπορώ ..
Αυτό που λέμε "για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...».

- Το ότι λέγεσαι και εσύ Γρηγόρης Μπιθικώτσης, όπως ο πατέρας σου, τι αντίκτυπο είχε στην καριέρα σου; Την έκανε πιο δύσκολη ή πιο εύκολη;

« Και βέβαια πιο δύσκολη...

Όπως ανέφερα και πιο πάνω ο κόσμος έχει μια τάση να συγκρίνει συνεχώς κάτι το οποίο είναι τελείως άστοχο και απόλυτα λανθασμένο .
Με οποιονδήποτε τραγουδιστή και αν συγκρίνεις τον Γρηγόρη Μπιθικώτση το μόνο σίγουρο είναι ότι Γρηγόρης δεν ξαναγίνεται ποτέ.
Αυτό όμως δεν είναι τελικά μέτρο σύγκρισης για την αξία του καθενός ..
Άλλωστε μου φτάνει ότι πατέρας μου με είχε ο ίδιος κατατάξει και αξιολογήσει ως καλό τραγουδιστή και συνεχιστή του ,οπότε τι άλλο να ζητήσει κανείς ..
Και πιστέψτε με ήταν ο πιο σκληρός και αντικειμενικός κριτής ..

Θυμάμαι μάλιστα όταν είχε ερωτηθεί για μένα την απάντηση του: Δεν θα επέτρεπα ποτέ στο γιο μου να ασχοληθεί με το τραγούδι αν δεν ήταν πραγματικά ταλαντούχος . Αν δεν άξιζε θα τον προέτρεπα να γίνει μέχρι και μαραγκός η οτιδήποτε άλλο εκτός από τραγουδιστής...».

https://www.youtube.com/watch?v=nJNUVvLEO7c

- Πόσο έχει επηρεαστεί το επάγγελμα του τραγουδιστή από την κρίση;

«Nομίζω ότι περισσότερο δεν γίνεται ..

Άλλωστε δεν υπάρχει πλέον κλάδος ,σπίτι ,επάγγελμα που να μην βιώνει την κρίση και την στενότητα .

Πόσο μάλλον αυτό το επάγγελμα όπου η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του...

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάζουν λαμπερό και προσοδοφόρο ...»

- Γράφονται καλά τραγούδια στις μέρες μας;

«Και βέβαια γράφονται αλλά δεν παίζονται από τα ραδιόφωνα και έτσι είναι σαν να μην γράφτηκαν ποτέ ...»

- Πώς αισθάνεσαι που θα τραγουδήσεις μπροστά σε Κεφαλλονίτικο κοινό;

«Η Κεφαλονιά είναι πραγματικά ένα πολύ αγαπημένο μου νησί ,ένα μέρος που αγαπάει την μελωδία και το καλό τραγούδι και είναι μεγάλη μου η χαρά και η τιμή να τραγουδήσω μαζί σας αυτά τα σπουδαία τραγούδια, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές που είναι διπλά αναγκαίο να ακουστούν ...»


Ετικέτες: