15η "Πανσέληνος στον Κήπο" της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη του Κώστα Ευαγγελάτου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 10:29

15η "Πανσέληνος στον Κήπο" της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη του Κώστα Ευαγγελάτου

Με λαμπρότητα και μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε στο φιλόξενο κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι, του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης και περφόρμερ Κώστα Ευαγγελάτου, η 15η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ, με την παρουσία καλλιτεχνών, λογοτεχνών, ιστορικών της τέχνης, επιστημόνων, δημοσιογράφων και πολλών ντόπιων και ξένων φιλοτέχνων.

Ήταν Αύγουστος του 2001 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων και του κήπου του πατρικού σπιτιού του Κώστα Ευαγγελάτου σε εκθεσιακό κέντρο στην παλιά συνοικία της Ανάληψης και πραγματοποιήθηκε η πρώτη ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ, με την παρουσία μάλιστα καλλιτεχνών μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που είχαν έρθει στο Αργοστόλι και του Γάλλου συλλέκτη Φιλίπ Ζαμέ που "βάφτισε" στην ομιλία του τον χώρο "LE CARREFOUR DES ARTS"!. Έκτοτε για 15 συνεχείς χρονιές παρά τις όποιες δυσκολίες και συγκυρίες η καλλιτεχνική πολυδιάστατη σύναξη- επτανησιακή βεγγέρα, με Performance στη λίθινη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ-MAUVE STAGE του κήπου, γίνεται με επιτυχία και πάντα με ενδιαφέρουσες και τολμηρές αισθητικές προτάσεις που έχουν συντελέσει στην καθιέρωση της και τη θετική της αποδοχή.

Την φετινή καλλιτεχνική επέτειο και την ενοραματική, δημιουργική και ψυχαγωγική εκδήλωση υπό το φως της Αυγουστιάτης πανσελήνου παρουσίασε η κα. Αγγελική Κοκκολιάδη-Γαρμπή. Την επέτειο του Κώστα Ευαγγελάτου προλόγισε τιμητικά ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούσος επισημαίνοντας την καλλιτεχνική αλλά και την κοινωνική του προσφορά. Επαινετικό χαιρετισμό έκανε επίσης ο έφορος της ΕΕΛ κ. Γιώργος Μαρινάκης.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος απήγγειλε εύστοχα το ποίημα ΤΟ ΧΑΙΡΕ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ (1903) του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ. Το υψηλής έμπνευσης και έκφρασης ποίημα που συνέθεσε ο μεγάλος Ποιητής για την περίσταση της ιστορικής παράστασης της "Ορέστειας" του Αισχύλου στη δημοτική γλώσσα ενθουσίασε και συγκίνησε με τα διαχρονικά του μηνύματα το κοινό .

Ο νέος μουσικός, δάσκαλος κλασικής κιθάρας Γεράσιμος Σκλαβουνάκης που δραστηριοποιείται μουσικά και εκπαιδευτικά στην Κεφαλονιά, έπαιξε με την κιθάρα του ευαίσθητα μελωδικά μουσικά κομμάτια προκλασικών συνθετών.

Η διακεκριμένη και βραβευμένη χορογράφος και σκηνοθέτις Φένια Αποστόλου ερμήνευσε θεατρικά τα επιγραμματικά ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου, από τα Επι-γραφήματα του για τη Μαρία Κάλλας, στο διασκευασμένο απόσπασμα από το γνωστό χορευτικό έργο της "Chair's Tragedy", αφιερωμένο στη μεγάλη σοπράνο, με ερμηνεύτρια την εκλεκτή χορεύτρια Σίλια Καρφοπούλου. Το "Chair's Tragedy", παραγωγή του Χοροθεάτρου "Λυδία Λίθος" έχει παρουσιαστεί σαν Ελληνική συμμετοχή και διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Είναι μια μοντέρνα και τολμηρή ψυχοκινητική χορογραφία για την βασανιστική αναμονή επιστροφής του ερωτικού συντρόφου...Η ιδιότυπη χορογραφία της Φένιας Αποστόλου και η συγκλονιστική ενσάρκωση της ηρωίδας από την Σίλια Καρφοπούλου εντυπωσίασε έντονα και χειροκροτήθηκε θερμά!!

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον κατάφυτο κήπο που έμοιαζε παραμυθένιος από το φως του ολόγιομου φεγγαριού, τις ευφάνταστες λίθινες εικαστικές συνθέσεις " Λιθοκολλάζ" του Κώστα Ευαγγελάτου και τους ατμοσφαιρικούς μουσικούς ήχους συνθέσεων του Nicofilimon.

Στους πολλούς καλεσμένους προσφέρθηκε άφθονο κεφαλονίτικο κρασί από το Stateri, παροδοσιακά γλυκά και μάντολες από τη " Βοσκοπούλα", γλυκά του κουταλιού και ηδύποτα από το "Αρμάρι της Νιόβης", εκλεκτά εδέσματα και σπιτικά γλυκά.

Η Πανσέληνος στον κήπο φώτισε και φέτος πανοραμικά και δυναμικά το εκθεσιακό σταυροδρόμι τεχνών και ιδεών που ιδρύθηκε στο Αργοστόλι, τη γενέθλια πόλη του Κώστα Ευαγγελάτου, που σε καιρούς κρίσης προσφέρει, χωρίς καμία ηθική ή οικονομική υποστήριξη από δημόσιο, δημοτικό ή κρατικό φορέα, υψηλή αισθητική χαρά και συγκίνηση, ενώ αναμοχλεύει και οπτικοποιεί δημιουργικά πνευματικές καταστάσεις και προσεγγίσεις.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ" ΛΙΘΟΚΟΛΛΑΖ" ΜΕΧΡΙ 26 ΣΕΠΤ. 2015

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

πληροφορίες: 26710 28501, 6944621286.

ΒΑΣΩ ΛΕΒΕΝΤΑΚΟΥ ΔΩΡΑ ΜΑΡΚΑΤΟΥΒΑΣΩ ΛΕΒΕΝΤΑΚΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΜΗΝΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΛΙΖΑ ΜΕΡΛΙΝ-ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ ΚΑΡΛΟ ΤΟΜΑΖΙΑΝΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣΔΑΜΙΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥΗΛΙΑΣ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ-ΜΠΟΖΑΚ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΚΟΛΙΑΔΗ-ΓΑΡΜΠΗ ΠΑΝΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑ ΜΟΥΙΚΗ ΝΤΑΝΥ ΜΑΡΤΖΩΚΑΣΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ 1ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ 2Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΟΥΣΟΥΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ 1ΣΙΛΙΑ ΚΑΡΦΟΠΟΥΛΟΥΣΙΛΙΑ ΚΑΡΦΟΠΟΥΛΟΥ ΦΕΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣΣΤΗΝ ΑΥΛΗΦΙΛΟΤΕΧΝΟΙ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ