Τη Δευτέρα η ημερίδα στο Αργοστόλι για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 10:31

Τη Δευτέρα η ημερίδα στο Αργοστόλι για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Πρόγραμμα Ημερίδας, στο πλαίσιο της Επετείου για την «Ναυμαχία της Ναυπάκτου, 7 Οκτωβρίου 1571» στο Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 .   Συν-διοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Κεφαλληνίας.  

Με την ονομασία «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» παρέμεινε στην ιστορία η Ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571, μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση) αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – Αιγύτπου – Αλγερίνων Πειρατών αφετέρου στον θαλάσσιο χώρο της εισόδου του Πατραϊκού κόλπου και της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες. Η ναυμαχία αυτή έληξε με πλήρη νίκη των συμμαχικών πλοίων, ενώ οι απώλειες των Οθωμανικών δυνάμεων ήταν τεράστιες. Ο στόλος των δυτικών αριθμούσε 38.000 άνδρες, εκ των οποίων 15.000 Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη.

 Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται ημερίδα από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, με θέμα την ιστορική ανάλυση της Ναυμαχίας και των επιπτώσεων εις την ιστορική εξέλιξη της νήσου Κεφαλληνίας την

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κέφαλος στο Αργοστόλι.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν τα ακόλουθα θέματα:

  • 19:00 Έναρξη ημερίδας – Χαιρετισμοί
  • 19:15  Ομιλία του κ. Ν. Μαραγκάκη, Φιλολόγου, με θέμα «Η Ναυμαχία των Εχινάδων – 7 Οκτωβρίου 1571»
  • 20:15 Ομιλία του κ. Ν. Γ. Μοσχονά, Ομότιμου Διευθυντή Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Προέδρου του Κέντρου Μελετών Ιονίου, με θέμα «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στην Ζωγραφική»
  • 21:30 Συμπεράσματα - Λήξη ημερίδας.

Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο κ. Κουρής Γεώργιος – Νομίατρος, Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Κεφαλληνίας.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250