Έφυγε η Αννα Χρυσάφη, η γνήσια φωνή του Ρεμπέτικου και Λαϊκού

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 10:48

Έφυγε η Αννα Χρυσάφη, η γνήσια φωνή του Ρεμπέτικου και Λαϊκού

Έφυγε» σε ηλικία 92 ετών. Πλήρης ημερών, στα 92 της χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή η Άννα Χρυσάφη, μία από τις σημαντικές φωνές του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε 6 Δεκεμβρίου του 1921 στην Αθήνα, με καταγωγή από οικογένεια Μικρασιατών λαϊκών μουσικών, ενώ ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι το 1949 με τα «Πεταλάκια» σε μουσική και στίχους Μανώλη Χιώτη.

Μετά την υπογραφή του συμβολαίου με τον Μίνωα Μάτσα το 1949 έκανε ένα σερί μεγάλων επιτυχιών: «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη, «Το παρελθόν θυμήθηκα» του Στράτου Καμενίδη, «Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριά» και «Ανάθεμά σε θάλασσα» (ντουέτο με τη Μαρίκα Νίνου) του Βασίλη Τσιτσάνη, «Μες στης Πόλης το χαμάμ» του Ανέστου Δελιά, «Πολλά ν' ακούς λίγα να λες» του Απόστολου Καλδάρα, «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Οπου Γιώργος και μάλαμα» και «Πάλιωσε το σακάκι μου» του Μητσάκη, «Το κορίτσι απόψε θέλει» του Γιάννη Τατασόπουλου κ.ά.

Στα 50 και πλέον χρόνια της στο ρεμπέτικο και γνήσιο λαϊκό τραγούδι, ανέβηκε στα πάλκα μεγάλων λαϊκών κέντρων: «Ροσινιόλ», «Φαληρικόν», «Λουζιτάνια», «Κουλουριώτης».

Επιπλέον, η Χρυσάφη υπήρξε η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ταινία, στον «Πύργο των Ιπποτών» του 1952 (με το «Μια γυναίκα, δύο άντρες, κομπολόι δίχως χάντρες» του Μητσάκη), ενώ ήταν και το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στο γλέντι που έστησε το 1960 ο Γιώργος Ζαμπέτας μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Μελίνα Μερκούρη στο 13ο Φεστιβάλ Καννών, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κάρλτον για το βραβευμένο «Ποτέ την Κυριακή».

https://youtu.be/ZI2Tg8Ryct8

tospirto




00 inkefalonia general ad 300X250