Η Σοφία Αράβου σχολιάζει την έκθεση ζωγραφικής και μικρογλυπτικής της Κικής Παπαδάτου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 10:50

Η Σοφία Αράβου σχολιάζει την έκθεση ζωγραφικής και μικρογλυπτικής της Κικής Παπαδάτου

Απλή συνωνυμία με την καλλιτέχνη, για να προλάβω πιθανές σκέψεις  μεροληψίας εκ μέρους μου.

Η έκθεση των έργων της Κικής Παπαδάτου, από τα Ποταμιανάτα της Πυλάρου, έγινε στο κτίριο Τζιλιάνου στο Μαϊστράτο, έως 28 Αυγούστου 2013. Μακριά από το κέντρο του Αργοστολίου, σε ένα χώρο αφαιρετικό, καθόλου φαντασμαγορικό, μια μικρογραφία loft – αποθήκης.

Περνώντας όμως το κατώφλι αυτού του ανεπιτήδευτου χώρου, έμπαινες σε μια άλλη εποχή, σε προηγούμενους αιώνες, σε απεικονίσεις της Αναγέννησης, του Ρομαντισμού και του Νατουραλισμού. Μουσικά όργανα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά έργα της.

Η τέχνη της Κικής Παπαδάτου μας αποκαλύπτει την ψυχή και το ασυνείδητό της. Βαθύτατη ευαισθησία, εξευγενισμένη αισθητική, αρχοντιά μιας άλλης εποχής.

Τα μικρογλυπτά της αποτελούνται από ζωγραφισμένες ανάγλυφες γυναικείες μορφές, φιλοτεχνημένες  πάνω σε ακατέργαστη πέτρα της Κεφαλονιάς. Αυτά στο μπροστινό μέρος της πέτρας, διότι στο πίσω μέρος υπάρχουν αντρικές και γυναικείες φιγούρες, τονισμένες με χρώμα και ακολουθώντας τα νερά και τα φυσικά σκαλίσματα του λίθου.  «Ζωντανεύουν αυτοί που πιθανόν πέρασαν από τη γη μας, κάθε πέτρα μού δείχνει τι περιέχει μέσα της, εγώ απλά το προβάλλω», μας λέει. Σε κάποια σημεία του ανάγλυφου ενσωματώνει μικρά γυάλινα και πορσελάνινα θραύσματα. «Τα βρίσκω μέσα στα χαλάσματα των γκρεμισμένων σπιτιών της Κεφαλονιάς, έχω μεγάλη συλλογή από αυτά», συμπληρώνει.

Με υπομονή και ευγένεια οικοδέσποινας, εξηγεί  λεπτομέρειες των έργων της. Μοιράζεται κάθε πηγή έμπνευσης που την οδηγεί στη δημιουργία. Λογοτεχνία, μυθολογία, μεγάλοι ζωγράφοι οδηγούν το χέρι και τη σκέψη της. Δεν λείπουν ακόμα και πινελιές από τη Μοντέρνα Τέχνη.

Κριτικοί Τέχνης πρέπει να δουν το έργο της, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Να επιβεβαιώσουν ως ειδικοί, αυτό που αισθάνεται και διαισθάνεται κανείς, αντικρίζοντας τις εικαστικές, ζωγραφικές και γλυπτικές δημιουργίες, της  Κικής Παπαδάτου.

Είναι προσκεκλημένη και το δέχτηκε με χαρά, να συμμετέχει του χρόνου, εφόσον εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως χώρα, στην 5η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς.                                                                                

 

                                                                                 Σοφία Αράβου-Παπαδάτου

                                                                                 Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας-Οδοντίατρος

                                                                                 Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών




00 inkefalonia general ad 300X250