Παρουσίαση βιβλίου Αρχιτεκτονικά – πολεοδομικά σχέδια Κεφαλονιάς στην περίοδο του Ιονίου Κράτους

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 10:54

Παρουσίαση βιβλίου Αρχιτεκτονικά – πολεοδομικά σχέδια Κεφαλονιάς στην περίοδο του Ιονίου Κράτους

Παρουσίαση βιβλίουΑρχιτεκτονικά – πολεοδομικά σχέδια Κεφαλονιάςστην περίοδο του Ιονίου Κράτους Συγγραφείς: Ν. Γ. Μοσχονάς, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Ηλίας Μπεριάτος,Συνέκδοση: Κέντρο Μελετών Ιονίου – Ίδρυμα Κεφαλονιάς και ΙθάκηςΈγχρωμο εξώφυλλο, εικονογραφημένο με αρχιτεκτονικά σχέδια,σελ. 518, σχήμα 8ο (24 Χ 17 εκ.)

Παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013 Ώρα 8.15 μμ.

Το βιβλίο περιέχει Πρόλογο του Ν. Γ. Μοσχονά, ιστορικού, ομότιμου Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Προέδρου του Κέντρου Μελετών Ιονίου.
Ακολουθούν τρία ειδικά κεφάλαια συνταγμένα από τους συγγραφείς του βιβλίου•

Το πρώτο «Τα έγγραφα και τα σχέδια» έχει συνταχθεί από τον Ν. Γ. Μοσχονά. Αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο της οικοδομικής δραστηριότητας που ίσχυε στο Ιόνιο Κράτος, αιτία παραγωγής του αρχειακού υλικού με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, περιγράφει αναλυτικά το υλικό και τις συντεταγμένες που το ορίζουν και αναφέρεται τόσο στα εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα οικοδομήματα όσο και στους λαϊκούς δημιουργούς, τους πρωτομάστορες και τους αρχιτέκτονες που τα παρήγαγαν.

Στο δεύτερο «Αρχιτεκτονική προσέγγιση» που συνέγραψε η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π., εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο, αναλύεται ο τρόπος σχεδίασης των αστικών, των αγροτικών και των εκκλησιαστικών κτισμάτων, προβάλλονται τα δομικά και μορφολογικά στοιχεία των οικοδομικών έργων και επισημαίνονται τα ιδιαίτερα ζητήματα ιστορίας της αρχιτεκτονικής που προκύπτουν.

Το τρίτο κεφάλαιο «Χωροταξική και οικιστική διάρθρωση της Κεφαλονιάς» που συνέγραψε ο Ηλίας Μπεριάτος, πολεοδόμος – χωροτάκτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρεται στη γενικότερη εξέλιξη, στη γεωγραφική δομή και την οικιστική - διοικητική διάρθρωση της Κεφαλονιάς, στα μεγάλα δημόσια έργα τεχνικής υποδομής και στη δημιουργία του οδικού δικτύου και τέλος στη διαμόρφωση της δομής των πόλεων και των οικισμών του νησιού.

Ακολουθεί η παρουσίαση 212 επιλεγμένων σχεδίων αστικών και αγροτικών κτηρίων (οικιών, ναών, αποθηκών, μύλων κ.ά.) καθώς και επεμβάσεων στον χώρο της υπαίθρου (εγγειοβελτιωτικά έργα, διαμόρφωση παράλιας ζώνης οικισμών, διάνοιξη δρόμων κ.ά.) από το αρχειακό υλικό με αναλυτική περιγραφή συνταγμένη από τον Ν. Γ. Μοσχονά.

Το βιβλίο συμπληρώνουν δύο χάρτες σχεδιασμένοι από την αρχιτέκτονα Μάνια Μπεριάτου με τη γεωγραφική κατανομή των κατασκευών που εμφανίζονται στα σχέδια που δημοσιεύονται, λεξιλόγιο ελληνικών και ιταλικών όρων που απαντούν στα σχέδια, καθώς και αναλυτικά ευρετήρια τόπων, προσώπων (ιδιοκτητών και ομόρων, αρχιτεκτόνων και πρωτομαστόρων και δημόσιων ελεγκτών), συνταγμένα από τη Μάνια Μπεριάτου και τον ιστορικό Σέργιο Μοσχονά. Η έκδοση αποτελεί συστηματική παρουσίαση του αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος αρχειακού υλικού που φυλάσσεται στο Αρχείο της Κεφαλονιάς.

Θα ακολουθήσει συστηματικός κατάλογος του συνόλου του προσβάσιμου υλικού.




00 inkefalonia general ad 300X250