Η πιο παλιά και βαθιά λίμνη του κόσμου ΠΑΓΩΜΕΝΗ [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 13:32

Η πιο παλιά και βαθιά λίμνη του κόσμου ΠΑΓΩΜΕΝΗ [εικόνες]

Ο πιο παράξενος λευκός καμβάς του κόσμου πάγωσε.  Η πιο βαθιά λίμνη του κόσμου είναι παγωμένη.ρόκειται για την περίφημη λίμνη της Βαϊκάλης κοντά στη πόλη Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, η οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώνει και μετατρέπεται στον πιο παράξενο, λευκό καμβά του πλανήτη.

Το arttravel.gr μας βάζει μπουφάν και μας ξεναγεί.
Είναι η παλαιότερη και η πιο βαθιά λίμνη του πλανήτη. Οι γεωλόγοι υπολογίζουν ότι υπάρχει εδώ και 25 εκατομύρια χρόνια και το βάθος της φτάνει τα  744,4 μέτρα.

  Οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν δικαιολογημένα θάλασσα αφού έχει μήκος 650 χλμ. και πλάτος που ποικίλει από 30 ως 70 χλμ. Για να περπατήσει κάποιος γύρω της θα χρειαζόταν 4 μήνες καθημερινού βαδίσματος.
Τροφοδοτείται από 300 ποτάμια και αν για κάποιο λόγο αποξηραίνονταν θα χρειαζόταν, για έναν ολόκληρο χρόνο, όλα τα ποτάμια του κόσμου να ρέουν σ’ αυτή για να ξαναγεμίσει. Στο εσωτερικό της φιλοξενεί 22 νησιά με μεγαλύτερο το νησί Οχλόν.

  Το καλοκαίρι η διαύγεια του πεντακάθαρου νερού της φτάνει στα 40 μέτρα βάθος. Οι ακτές της είναι γεμάτες με πολύχρωμα λουλούδια και φυσικά είναι η καλύτερη εποχή είτε για βαρκάδα στα κρυστάλλινα νερά είτε για πεζοπορία στα δάση και στην περιοχή που την περιβάλει.

  Το χειμώνα είναι η κατάλληλη εποχή για βόλτες με έλκηθρο στην επιφάνεια της καθώς για περίπου 5 μήνες καλύπτεται από στρώμα πάγου τόσο χοντρό, αλλά τόσο διάφανο που μοιάζει με γυαλί υψηλής αντοχής.

Αντοχής τέτοιας ώστε το 1904, κατά τη διάρκεια του ρώσο-ιαπωνικού πολέμου πάνω στο πάγο της λίμνης χτίστηκε σιδηρόδρομος για τις μεταφορές 65 ατμομηχανών με 2300 φορτωμένα βαγόνια.
Η πιο εντυπωσιακή της όψη, ωστόσο μας τη χαρίζει την άνοιξη. Είναι τότε που ο πάγος της λιώνει και θρυμματίζεται δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς και ήχους.

defencenet.gr