19 φωτογραφίες από το πιο παγωμένο μέρος του πλανήτη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 13:32

19 φωτογραφίες από το πιο παγωμένο μέρος του πλανήτη

Ο φωτογράφος Amos Chapple ταξιδεύει στην πολική Sakha Republic της Ρωσίας

Η Sakha Republic της Ρωσίας, με πρωτεύουσα την πόλη Yakutsk, θεωρείται το πιο παγωμένο σημείο του κόσμου. Κατά την διάρκεια του χειμώνα, ο ατμός από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα αλλά και τους ανθρώπους δημιουργεί μία παχιά ομίχλη, η οποία σκεπάζει όλη την περιοχή κατά τις πιο κρύες εβδομάδες του έτους. Εκεί ζούσαν κάποτε οι Ρώσοι και Ουκρανοί εθνικιστές κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής. 

Το χωριό Oymyakon απέχει δύο ημέρες οδήγησης από την Yakutsk. Τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι συνεχώς σε κίνηση όταν κάνουν αυτό το ταξίδι, προκειμένου να μην παγώσουν. Γι' αυτό το λόγο, υπάρχουν 24ωρα πρατήρια βενζίνης, αναγκαία για τις χειμερινές μεταφορές.

Οι υπάλληλοι στα πρατήρια στις απομονωμένες περιοχές της Sakha Republic εργάζονται ανά δύο εβδομάδες. Τις προμήθειες για όλο το χωριό παρέχει το μοναδικό μαγαζί που υπάρχει. Οι περισσότερες τουαλέτες της πόλης είναι χτισμένες σε αρκετή απόσταση από τα σπίτια, λόγω της δυσκολίας να σκαφτεί το μονίμως παγωμένο έδαφος για την κατασκευή των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Η θέρμανση εδώ είναι η πιο βασική ανάγκη. Στο χωριό παρέχεται με μονάδες θέρμανσης νερού που καίνε κάρβουνα. Κάθε πρωί ο ανασκαφέας αυτός ανανεώνει τα κάρβουνα της μονάδας και απομακρύνει την καμμένη θράκα.

Το χωριό Oymyakon έχει σήμερα 500 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το αποκαλούν "Pole of Cold" (Πόλος του Ψύχους). Αυτή την εποχή η θερμοκρασία είναι συνήθως στους -50 βαθμούς Κελσίου

Ο φωτογράφος Amos Chapple το επισκέφτηκε και επέστρεψε στην βάση του στη Νέα Ζηλανδία με ένα εντυπωσιακό χειμωνιάτικο πορτφόλιο.

Γυναίκα εισέρχεται στον Καθεδρικό Preobrazhensky, τυλιγμένη στην ομίχλη / Amos Chapple Γυναίκα εισέρχεται στον Καθεδρικό Preobrazhensky, τυλιγμένη στην ομίχλη / Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Στο χιονισμένο κέντρο της πόλης / Amos Chapple Στο χιονισμένο κέντρο της πόλης / Amos Chapple Ένας άνδρας εισέρχεται στο μοναδικό κατάστημα του χωριού / Amos Chapple Ένας άνδρας εισέρχεται στο μοναδικό κατάστημα του χωριού / Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Στάση λεωφορείου στην πόλη Yakutsk/ Amos Chapple Στάση λεωφορείου στην πόλη Yakutsk/ Amos Chapple Τουαλέτα σε πρατήριο βενζίνης στο δρόμο για το χωριό Oymyakon | Amos Chapple Τουαλέτα σε πρατήριο βενζίνης στο δρόμο για το χωριό Oymyakon | Amos Chapple Ο 52χρονος Alexander Platnov στην διαδρομή για την κοντινότερη τουαλέτα | Amos Chapple Ο 52χρονος Alexander Platnov στην διαδρομή για την κοντινότερη τουαλέτα | Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple Amos Chapple

Amos Chapple
Amos Chapple

lifo