21η Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 11:47

21η Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

«Η 21η Μαρτίου εκτός από πρώτη ημέρα της άνοιξης και την έναρξη της εαρινής ισημερίας, καθιερώθηκε   από τον ΟΗΕ ,το 1971 ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος   που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της γης, να γνωρίσει τις λειτουργίες του αλλά και την ανάγκη προστασίας του ,η οποία είναι ζωτικής σημασίας. Είναι και μέρα σκέψης για όλους μας, όσον αφορά την κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την κλιματική αλλαγή σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλωστε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος συνδέονται με την καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο όπως λειψυδρία, απερήμωση, μείωση της βιοποικιλότητας, ρύπανση της ατμόσφαιρας, φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για την αντιμετώπιση των ως άνω προβλημάτων ο ρόλος της Δασοπονίας είναι σημαντικός όπως και ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας Το δάσος ως πλέον σταθερό οικοσύστημα του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί την βέβαιη και ασφαλή άγκυρα όλων των δραστηριοτήτων του πρωτογενή και μη τομέα. Γεωργία   ,κτηνοτροφία   ,αντιπλημμυρική   προστασία,   αναψυχή   ,τουρισμός   ,μελισσοκομία εξαρτάται  άμεσα  από  το  δάσος  και  πλείστες  άλλες  δραστηριότητες  έχουν  άμεση  εξάρτηση απ’αυτό.   Σημαντικές   ευεργετικές   ιδιότητες   των   δασών   αποτελούν   το   φιλτράρισμα   της ατμόσφαιρας από βλαπτικά σωματίδια, η προστασία της βιοποικιλότητας, η προστασία από φαινόμενα εδαφικής διάβρωσης και ερημοποίησης, ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων, η δασική αναψυχή και το αίσθημα ευφορίας και γαλήνης που προσφέρουν στους επισκέπτες τους .

Γνωρίζοντας ότι τα δάση, οι δασικές εκτάσεις  στην Ελλάδα καλύπτουν το 65%της συνολικής έκτασης της χώρας και με την μεταφορά του αντικειμένου της αγροτικής ασφάλειας η Δασική Υπηρεσία προστατεύει το 95% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας .Η Δασική Υπηρεσία λόγω της συνάφειας του αντικειμένου της με την οικολογική ισορροπία και την κλιματική σταθερότητα διαχρονικά έχει δείξει σημαντικό κοινωνικό ,οικονομικό και περιβαλλοντικό έργο. Οι ανάγκες προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος πολλαπλασιάσθηκαν αντί να μειωθούν λόγω αυξημένων αναγκών αστυνόμευσης που προέκυψαν και εξαιτίας της δυσμενέστερης οικονομικής συγκυρίας. Όλοι μας πρέπει να δούμε την 21η Μαρτίου σαν ημέρα προβληματισμού και ταυτόχρονα απολογισμού σε σχέση με τα δάση και να οδηγηθούμε σε μία στροφή έμπρακτης αγάπης        για το δάσος και συνειδητής φιλοδασικής λειτουργίας. Η  στήριξη  της  Δασοπονίας  μπορεί  να  γίνει  απάντηση  στην  κρίση  και  πρόκριμα  για  την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη της Χώρας μας».

Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΑΝΝΑ ΛΥΤΡΑ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ