Επιστήμονες: Ολοένα και νωρίτερα έρχεται η άνοιξη -Εως και 16 ημέρες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 13:56

Επιστήμονες: Ολοένα και νωρίτερα έρχεται η άνοιξη -Εως και 16 ημέρες

Πιο αισθητό στον Βόρειο Πόλο

Ολο και πιο νωρίς έρχεται η εποχή της άνοιξης πλέον. Και αυτού είναι πιο αισθητό στον Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές, με επικεφαλής τον Ερικ Ποστ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις. Στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», επισημαίνουν ότι υπολόγισαν πως για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων βασίστηκαν σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών και η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων.

Η μελέτη αξιολόγησε 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης, που κάλυπταν μια περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο. Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο πρόωρη άφιξη της εποχής, όσο κανείς «ανεβαίνει» γεωγραφικό πλάτος. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιόν τρόπο η πρόωρη άνοιξη επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250