Αναζητείται λύση για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος: Υπό πίεση το υπουργείο Υποδομών μετά το εξώδικο αναδόχου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 11:12

Αναζητείται λύση για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος: Υπό πίεση το υπουργείο Υποδομών μετά το εξώδικο αναδόχου

 

Με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος …στις αποσκευές του ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για την σύνοδο των υπουργών,  ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής και ενώ έχει ήδη λάβει εξώδικο από εταιρεία – ανάδοχο η οποία καταγγέλλει το υπουργείο για «αντισυμβατική και παράνομη αναστολή χορήγησης και πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων προκαταβολών» προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Το θέμα του αυτοκινητοδρόμου θα συζητηθεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμοδίων διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Καραμανλής η νέα κυβέρνηση εκτιμά ότι το πολύπαθο έργο που δημοπρατήθηκε σε 8 εργολαβίες (έχουν ανατεθεί οι πέντε και εκκρεμούν οι 3) δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και η χώρα θα κινδυνεύσει με απώλεια των πόρων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου (ΕΣΠΑ).

Ωστόσο, δεν είναι ορατό αν οι λύσεις που είναι στο τραπέζι της συζήτησης και προϋποθέτουν ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης δύναται να προχωρήσουν. Ένα από τα σενάρια είναι το δημόσιο να ακυρώσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, να προχωρήσει στην αποζημίωση των αναδόχων (γίνεται λόγος για ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ) και το έργο να εκτελέσει η κοινοπραξία της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού (όπως ήταν αρχικός σχεδιασμός). Το δεύτερο είναι να επαναδημοπρατηθεί ως ενιαίο δημόσιο έργο και το τρίτο να μείνει η κατάσταση ως έχει με προσπάθεια να ολοκληρωθεί με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η προκήρυξή του σε 8 εργολαβίες.

Η λύση που θα προκριθεί θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, ενώ σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Το εξώδικο που έλαβε το υπουργείο Υποδομών στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 υπογράφεται από την ιταλική κατασκευαστική GD Infrastrutture η οποία συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία Μηχανική και έχει αναλάβει δύο από τα 8 τμήματα του έργου.

Όπως σημειώνει η τεχνική εταιρεία η καθυστέρηση στο έργο οφείλεται αποκλειστικά σε πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων διοικητικών οργάνων που αρνούνται να χορηγήσουν τις προκαταβολές που έχουν συμφωνηθεί με τις συμβάσεις. «Μέχρι σήμερα που σας αποστέλλουμε την παρούσα εξώδικη επιστολή τόσο τα αρμόδια όργανα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας όσο και τα αρμόδια όργανα της Προϊστάμενης Αρχής δηλώνουν άγνοια τόσο για τη χρονική διάρκεια της μη νόμιμης αναστολής χορήγησης και πληρωμής των εγκεκριμένων ήδη προκαταβολών όσο και για το γεγονός αν αυτή θα είναι πρόσκαιρη ή οριστική» επισημαίνει στο εξώδικό της και προσθέτει: «Η αβεβαιότητα αυτή από πλευράς του δημοσίου είναι πρωτοφανής, μη νόμιμη και απαράδεκτη δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα τόσο στην εταιρεία μας όσο και στην έντεχνη και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των εργασιών», ενώ καταλήγει καλώντας το υπουργείο να ανακαλέσει εντός πέντε ημερών την «αντισυμβατική και παράνομη αναστολή χορήγησης ή και πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων προκαταβολών». Διαφορετικά, όπως δηλώνεται, «θα αναγκαστούμε να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων…»

Πηγή: mononews.gr 


Ετικέτες: