Χρυσή Αυγή εναντίον πάντων για τα ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 13:25

Χρυσή Αυγή εναντίον πάντων για τα ΤΕΙ

Περιμένοντας να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός του φαρισαϊσμού και της υποκρισίας όλων όσων συμμετείχαν στην πανήγυρη των τελευταίων ημερών γύρω από τα Τ.Ε.Ι. προκειμένου να τοποθετηθούμε στο συγκεκριμένο θέμα με υπευθυνότητα κι όχι με πολιτικάντικη δολιότητα, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση μας από τους ψηφοθήρες πολιτικούς νάνους του νησιού μας, διαπιστώσαμε ότι η ασθένεια της κοινωνίας μας βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Από πού να ξεκινήσει και που να καταλήξει κανείς. Από τους ταλαίπωρους φοιτητές (οι οποίοι έχουν βέβαια το μικρότερο μερίδιο ευθύνης), που από τη μία βασίζονται στο μνημονιακό υπουργό και προεδρεύοντα του ΤΕΙ Μαραβέγια, που διαβεβαίωνε ότι τα ΤΕΙ δεν κλείνουν και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις παραιτήθηκε διαψευσθής και από την άλλη χειροκροτούν στη συνέλευσή τους όποιον υποκριτικά δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, την ίδια στιγμή που ο ίδιος διατηρεί την κομματική του ιδιότητα και μάλιστα ως μέλος κόμματος που έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και της Παιδείας γενικότερα; (τουλάχιστον τα παιδιά έσωσαν τον αγώνα τους με την αντίδρασή τους στους πολιτικάντηδες, μη αποδεχόμενοι το «καπέλωμα» στη συγκέντρωση της πλατείας). Ας παραδεχτούν οι φίλοι μας φοιτητές την ανωριμότητά τους στο να διακρίνουν το πραγματικό συμφέρον των ιδίων και των οικογένειών τους, αγόμενοι και φερόμενοι πότε από κομματικά και πότε από οικονομικά συμφέροντα, που το τελευταίο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η σπουδάζουσα νεολαία και η κατάκτηση από αυτήν της γνώσης. Είμαστε στη διάθεσή τους, όταν πραγματικά θελήσουν διάλογο με θέμα την Παιδεία ως υπέρτατο αγαθό και όχι την Παιδεία ως «μπίζνα».

Να συνεχίσουμε με τους ντόπιους πολιτικούς αστέρες που αντί να ψάχνουν τρύπα για να κρυφτούν, το παίζουν και ήρωες – αγωνιστές, την ίδια ώρα που εκτελώντας το κομματικό τους καθήκον προδίδουν ολόκληρη την κοινωνία; Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι «ΘΑ» παραιτηθούν αν κλείσουν τα Τ.Ε.Ι. κάποιοι άλλοι ότι «ΘΑ» παραδώσουν την κομματική τους ταυτότητα. Γιατί αλήθεια δεν το έχουν ήδη πράξει από τη στιγμή που τα κόμματα, στα οποία οι ίδιοι αποτελούν ενεργά μέλη με όλη τη συνυπευθυνότητα που τους αναλογεί, διέλυσαν στην κυριολεξία το κράτος και οδήγησαν τον Ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και την απόγνωση; Φτάσαμε στο σημείο ο Νεοδημοκράτης Δήμαρχός μας να ξεθάβει τον πολιτικά «νεκρό» Πασόκο Αρσένη, ο οποίος όπως μας λέει ο Δήμαρχος έχει τη δύναμη να πείσει την κυβέρνηση Σαμαρά (!!) ώστε να μην κλείσουν τα Τ.Ε.Ι. εκθειάζοντας παράλληλα το πολιτικό μεγαλείο του τεράστιου αυτού Κεφαλονίτη ανδρός, στον οποίο θα πρέπει να προσφερθεί και η ονοματοδοσία κάποιου δρόμου του νησιού (!!!). Για όσους δεν θυμούνται, να θυμίσουμε ότι ο Γεράσιμος Αρσένης διετέλεσε Υπουργός Παιδείας (αν δεν το γνωρίζετε φίλοι μας φοιτητές των Τ.Ε.Ι. μία προγενέστερα εξεγερμένη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία είχε σαν πρώτο σύνθημα διαμαρτυρίας το «κάτσε καλά Γεράσιμε»), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ο μόνος μεταπολιτευτικά, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου απωλέσθη εθνική κυριαρχία επί Ελληνικού εδάφους αμαχητί, στα Ίμια), Υπουργός Οικονομίας (τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τα ζούμε όλοι μας σήμερα) κ.ά. Αλήθεια κύριε Δήμαρχε, με αυτόν τον τρόπο τιμάτε την πρόσφατη επέτειο των Ιμίων; Και αλήθεια κύριε Δήμαρχε, εσείς που κινείτε γη και ουρανό, όπως διατείνεστε, για κάθε αίτημα συμπολιτών μας ή μη, στο αίτημα των 300 (τριακοσίων) συμπολιτών μας για την αποκατάσταση του αγάλματος Μεταξά γιατί ποιείτε τη νήσσαν;

Επειδή αν πιάσουμε έναν – έναν και μία – μία τους αστέρες του Πολιτικού Θιάσου Κεφαλονιάς δεν θα τελειώσουμε ποτέ, κλείνουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο με μία μόνο φράση που τους καλύπτει άπαντες: Ουαί Γραμματείς και Φαρισαίοι.

Για τον εμπορικό – επιχειρηματικό κόσμο της Κεφαλονιάς, τους όψιμους επαναστάτες, τι να πούμε πάλι. Από τη μία κατανοούμε απόλυτα τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει λόγω της τραγικής κατάστασης της τοπικής αγοράς και η περαιτέρω απώλεια πελατείας είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει το πρόβλημα, από την άλλη το πρόβλημα στην αγορά υπήρχε και πριν την απόφαση για κλείσιμο των Τ.Ε.Ι. και θα υπάρχει και θα γιγαντώνεται ανεξαρτήτως της κατάληξης της υπόθεσης, είτε θετικής είτε αρνητικής. Ας βρουν λοιπόν τον κατάλληλο τρόπο έκφρασης της αντίδρασής τους, χωρίς να δείχνουν στους φοιτητές και τις οικογένειές τους ότι τους βλέπουν μόνο ως εισερχόμενο χρήμα, εκθέτοντας έτσι το νησί και τους Κεφαλονίτες στα μάτια των ξένων. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, ότι το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει στις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, τις οποίες στήριξαν και οι ίδιοι σε συντριπτικό ποσοστό στις πρόσφατες εκλογές και αν έχουν δόση αλήθειας οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πρόθυμοι να το ξανακάνουν. Οπότε ποιος τους φταίει;
Η μεγάλη απογοήτευση βέβαια προέκυψε από τον εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού. Αντιδράσεις μόνο και μόνο για το χάσιμο κάποιων θέσεων και για τη συντεχνιακή συμμετοχή στους «αγώνες» δεν θεωρούμε πως αρμόζουν σε εκπαιδευτικούς.

Τέλος για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο όλο σκηνικό, να τη θεωρήσουμε στα πλαίσια της υποχρεωτικής συνοδείας του κοπαδιού από το βοσκό, χωρίς άλλα σχόλια.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μας στο θέμα, κλείσει δεν κλείσει το Τ.Ε.Ι. η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη και βασίζεται σε κριτήρια εκπαιδευτικά και όχι οικονομικά. Είχαμε και στην προηγούμενη τοποθέτησή μας για το Μαντζαβινάτειο τονίσει, ότι Σχολεία, Νοσοκομεία και Στρατόπεδα δεν κλείνουν, αντιθέτως ενισχύονται και αυξάνονται όταν και όπου συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Είμαστε εναντίον του κλεισίματος οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ιδρύματος όταν όμως αυτό δικαιολογεί το σκοπό της ύπαρξής του. Και ο σκοπός ύπαρξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει κάποια στιγμή να καθοριστεί στη βάση των αναγκών της χώρας σε στελεχιακό δυναμικό ανά επιστημονικό κλάδο και σε συνάρτηση με την αγορά εργασίας. Λέμε όχι στη μαζική εισαγωγή στα πανεπιστήμια και κατόπιν στη μαζική ανεργία. Λέμε όχι στα Ιδρύματα άνευ αντικειμένου και στα πτυχία άνευ αντικρίσματος. Λέμε ναι στη δωρεάν Παιδεία και όχι στην αιμορραγία του Δημοσίου Συμφέροντος. Λέμε ΝΑΙ στην ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ και ΟΧΙ στην ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Ας μας συγχωρήσουν οι συμπατριώτες μας που δεν τους χαϊδεύουμε κι εμείς τα αυτιά και δεν τους δίνουμε άλλοθι στα δικά τους λάθη, όμως δεν είναι αυτός ο ρόλος και η αποστολή μας. Ακόμα και να διατηρηθούν τα Τ.Ε.Ι. ως έχουν, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος, λόγω οικονομικής κατάστασης να μην υπάρχουν φοιτητές να τα επανδρώσουν (ως πότε άλλωστε θα αντέχουν οι οικογένειές τους να πληρώνουν). Αν πραγματικά θεωρούμε ως Κεφαλονίτες ότι τα Τ.Ε.Ι. μας, παρέχουν τις κατάλληλες γνώσεις και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του νέου Έλληνα και της νέας Ελληνίδας και το επίπεδο σπουδών είναι πραγματικά τόσο υψηλό όσο με τόσο πάθος υποστηρίζουμε τις τελευταίες ημέρες, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Ας στέλνουμε πλέον τα παιδιά μας για σπουδές στα Τ.Ε.Ι. της Κεφαλονιάς, γλυτώνοντας έτσι και τη διαρροή κεφαλαίων εκτός νήσου (σίγουρα πολύ περισσότερων από την εισροή, αν κρίνουμε τις επιλογές σπουδών των Κεφαλλήνων) αλλά και κρατώντας με αυτό τον τρόπο τη νεολαία στον τόπο της, λύνοντας έτσι άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι και τα πανεπιστήμια και τα κολέγια του εξωτερικού είναι «λιγάκι» καλύτερα κι ας είναι «λιγάκι» ακριβότερα;

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΠΥΡΗΝΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ