Η ΕΛΜΕΚΙ αντιδρά στο σχέδιο "Αθηνά"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 09:24

Η ΕΛΜΕΚΙ αντιδρά  στο σχέδιο "Αθηνά"

Σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" για ΑΕΙ - ΤΕΙ:μοχλός για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, από τις αρχές Δεκέμβρη, κάλεσε σε επαγρύπνηση και αποκάλυψε στο λαό της Κεφαλονιάς το σχέδιο Αθηνά. Ξεκαθαρίσαμε ότι είναι παραπλανητικά τα λόγια της κυβέρνησης για "εξορθολογισμό", "εξοικονόμηση πόρων", "χωροταξική αναδιάρθρωση", με δήθεν "ακαδημαϊκά κριτήρια". Άλλοι, που σήμερα εμφανίζονται «απατημένοι», όλοι τους οπαδοί του ευρωμονόδρομου, συγκάλυπταν και αποκοίμιζαν με τη στάση τους.Επαναλαμβάνουμε ξανά:

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όπως και παλαιότερα ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της άρχουσας τάξης να μειώσει ακόμα παραπέρα τη δημόσια δαπάνη για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ταυτόχρονα να διαμορφώσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί τη συνέχεια των πολιτικών "διεύρυνσης" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της προηγούμενης δεκαετίας, που "επιχορηγήθηκαν" από την ΕΕ μέσω των περίφημων ΕΠΕΑΕΚ. Πολιτικών που εφάρμοσαν τα κυβερνητικά κόμματα με τη συμβολή πρυτανικών αρχών και τη στήριξη των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, στρώνοντας το δρόμο για την αποσύνδεση πτυχίου - επιστημονικού αντικειμένου, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στοχεύοντας σταθερά στην παραγωγή φθηνού και μερικώς καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού.

Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και τις παθογένειες της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας και το τσάκισμα των δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η απάντηση δεν πρέπει να είναι η αναζήτηση "τοπικών αναπτυξιακών" λύσεων ούτε ο "επιστημονικός σωβινισμός" και η πολεμική μεταξύ των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται σε ενιαίο πλαίσιο με την επίθεση στη Δημόσια Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Οι συμμαχίες του κινήματος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να αναζητηθούν στο λαϊκό κίνημα και όχι στους τοπικούς παράγοντες, το πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δυνάμεις που ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΣΤΗΡΙΞΑΝ, ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ το σύνολο του νομικού πλαισίου και των πολιτικών.

Οι εξελίξεις στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εντάσσονται στη γενική στρατηγική κυβέρνησης - κεφαλαίου – ΕΕ. Χωρίς σύγκρουση με αυτή τη στρατηγική τίποτε το καλό για τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές – φοιτητές δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Απαιτούμε:
• Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
• Καμιά απόλυση προσωπικού.
• Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
• Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
• Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα!
• Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
• Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
• Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας.
• Επιστημονικός σχεδιασμός και κεντρικός προγραμματισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, με αυτό το πλαίσιο, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου, την Τετάρτη 6 Φλεβάρη.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                       Γαλιατσάτος Νικόλας




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ