Ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕΚΙ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 08:49

ΕΛΜΕΚΙ

Για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ για τα ΑΕΙ:

μοχλός για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί παραπλανητικά τα λόγια της τρικομματικής κυβέρνησης για "εξορθολογισμό" της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, για "εξοικονόμηση πόρων", "χωροταξική αναδιάρθρωση", με δήθεν "ακαδημαϊκά κριτήρια". Δεν μπορούν να κρύψουν ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όπως και παλαιότερα ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της άρχουσας τάξης να μειώσει ακόμα παραπέρα τη δημόσια δαπάνη για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ταυτόχρονα να διαμορφώσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί τη συνέχεια των πολιτικών "διεύρυνσης" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της προηγούμενης δεκαετίας, που "επιχορηγήθηκαν" από την ΕΕ μέσω των περίφημων ΕΠΕΑΕΚ. Πολιτικών που εφάρμοσαν τα κυβερνητικά κόμματα με τη συμβολή πρυτανικών αρχών και τη στήριξη των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, στρώνοντας το δρόμο για την αποσύνδεση πτυχίου - επιστημονικού αντικειμένου, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στοχεύοντας σταθερά στην παραγωγή φθηνού και μερικώς καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού.

Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και τις παθογένειες της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας και το τσάκισμα των δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η απάντηση δεν πρέπει να είναι η αναζήτηση "τοπικών αναπτυξιακών" λύσεων ούτε ο "επιστημονικός σωβινισμός" και η πολεμική μεταξύ των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται σε ενιαίο πλαίσιο με την επίθεση στη Δημόσια Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οι συμμαχίες του κινήματος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να αναζητηθούν στο λαϊκό κίνημα και όχι στους τοπικούς παράγοντες, το πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δυνάμεις που ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΣΤΗΡΙΞΑΝ, ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ το σύνολο του νομικού πλαισίου και των πολιτικών.

Απαιτούμε:

·         Να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια που σπουδάζει τα παιδιά της. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δωρεάν στέγαση / σίτιση για όλους όσους σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών.

·         Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Άμεση οικονομική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών στο αντικείμενο και στο Τμήμα που εισήχθηκαν.

·         Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους. Να καλύψει το κράτος όλες τις απώλειες από το «κούρεμα» των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.

·         Να κατοχυρωθεί οριστικά η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

·         Να διορισθούν άμεσα τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Να μην εφαρμοστεί καμία μορφή "εφεδρείας" στο δημόσιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά του διοικητικού και λοιπού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

  • ·Να μην επιτραπεί η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό τη μορφή κολεγίων, να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12, το "εθνικό πλαίσιο" επαγγελματικών προσόντων, και κάθε μορφή επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ.
  • ·Επιστημονικός σχεδιασμός και κεντρικός προγραμματισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού.

 

Για τους σχολικούς αγώνες

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την ουσιαστική κατάργηση των σχολικών πρωταθλημάτων από τα Λύκεια, στο πλαίσιο των περικοπών και του λεγόμενου εξορθολογισμού. Την ίδια στιγμή που η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ προωθεί τον πιο έντονο ανταγωνισμό, εφευρίσκεται το επιχείρημα της «νέας αντίληψης» για τον αθλητισμό στα σχολεία, προκειμένου οι αθλητικές ομάδες ΑΕ να αποτελέσουν, ακόμη περισσότερο, μονόδρομο για τα παιδιά και να υπάρξουν διθύραμβοι για τους ευεργέτες - επιχειρηματίες που τις χρηματοδοτούν. Εξάλλου, είναι προφανής ο ουσιαστικός εξοβελισμός της φυσικής αγωγής από το πρόγραμμα των σχολείων. Επιπλέον, η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει και οξύνει τα προβλήματα στην πρόσβαση των αθλητών στα ΤΕΦΑΑ. Όλα κινούνται σε μία ενιαία κατεύθυνση, που αποσπά τον αθλητισμό και τους αθλητές από το δημόσιο σχολείο και τις σχολές, που τους στερεί τις προϋποθέσεις δωρεάν άθλησης, προκειμένου να γίνουν βορά των χορηγών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί την οικονομική κάλυψη (διαιτησίες, διατροφή, διαμονή κ.λ.π.) και την κάλυψη σε μεταφορές και προσωπικό (εκπαιδευτικό, ιατρικό, βοηθητικό κ.λ.π.) ώστε να διεξαχθούν πλήρως και ομαλά οι σχολικοί αγώνες. Απαιτεί την αναβάθμιση της φυσικής αγωγής, σε ένα άλλο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα αναπτύξει ισόρροπα το σώμα και το πνεύμα του νέου ανθρώπου.

Για τη φορολόγηση

ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΟΡΟΙ!!!

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει τη φορομπηχτική πολιτική τρικομματικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Ετοιμάζονται να κάνουν νέο πλιάτσικο στο λαϊκό εισόδημα αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διεκδικεί:

-- Κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων.

-- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ ετησίως και 5.000 για κάθε παιδί για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.

-- Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.

-- Απαγόρευση με νόμο κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.

-- Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις.

-- Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδικής πηγής προσδιορισμού εισοδήματος των μικρομεσαίων ΕΒΕ. Κατάργηση περαίωσης και κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων. Αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο και ειδικά για τους μικρούς ΕΒΕ, που έκλεισαν την επιχείρησή τους και δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

-- Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεφωνίας. Κατάργηση των τελών για δήμο και ΕΡΤ.

-- Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.

-- Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ