ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Όχι στον προϋπολογισμό καρμανιόλα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 09:14

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Όχι στον προϋπολογισμό καρμανιόλα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού-Καρμανιόλα για το 2020 συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο προϋπολογισμός, ο πρώτος που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια κρίσης, υλοποιεί τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποδέχεται την ενισχυμένη εποπτεία, τα ενισχυμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που βγαίνουν από το ξεζούμισμα και την ανελέητη φορολόγηση του εργαζόμενου λαού. Είναι κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στην ενίσχυση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, Η ενίσχυση, όμως, των επιχειρηματικών ομίλων, η στήριξη της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν πάμφθηνη εργατική δύναμη.

Στα δέκα χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, μας πήρε κατακτήσεις και δικαιώματα. Η ίδια πολιτική με βάση τους νόμους των μνημονίων συνεχίζει να εφαρμόζεται.

Για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση ήδη έχει φροντίσει για νέα κατακρεούργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έχει στρώσει το έδαφος για την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ενώ η μισθολογική πολιτική και ο κατώτερος μισθός συνεχίζουν να καθορίζονται από την ανταγωνιστικότητα και τις υπουργικές αποφάσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ :

  • Μέσα από τον προϋπολογισμό παγιώνονται και μειώνονται οι παροχές για τους ανέργους, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προβλέπονται περικοπές 4 εκατ. ευρώ, ενώ με επιπλέον 800 εκατ. ευρώ φορολογία επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα, που σηκώνουν σχεδόν το 93% των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Παράλληλα μείωση υπάρχει στις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς μειώνεται κατά 192 εκατ. ευρώ το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο φόντο του νέου ασφαλιστικού που θα λειτουργεί με όρους ατομικής ευθύνης και ρίσκου.
  • Επιπλέον μειώσεις κατά 173 εκατ. προβλέπονται ακόμα και για τα επιδόματα των αναπήρων.
  • Περικοπές των δημόσιων δαπανών επίσης προβλέπονται για την Εκπαίδευση.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ :

  • Οι πρόσθετες «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο καταγράφονται στα 616 εκατ. ευρώ.
  • Η εισφοροελάφρυνση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η συνολική «απλοχεριά» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεών τους, δίνεται με επιπλέον 6 δισ. ευρώ.
  • Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

      -- Παραπέρα μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% σε 24%.

      -- Επίσης, μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων στο 5% από 10%.

     -- Για τους τραπεζικούς ομίλους προωθούνται απαλλαγές στις εταιρίες που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια και πολλές άλλες φοροαπαλλαγές.

Απέναντι σε όλα αυτά να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση διεκδικώντας αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

Αργοστόλι 16/12/2019

Το  ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ