Τοποθέτηση ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ στην πανελλαδική σύσκεψη ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στην Αθήνα

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 12:27

Τοποθέτηση ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ στην πανελλαδική σύσκεψη ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στην Αθήνα

Βρισκόμαστε, σήμερα, εδώ στην Αθήνα, σε αυτή τη σύσκεψη που πραγματοποιείται με μαζική συμμετοχή ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, με ομόφωνη απόφαση της ΓΣ αντιπροσώπων του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ.

Ως ΝΤ αναδείξαμε τα μέτωπα σε υγεία – παιδεία. Ειδικότερα για την παιδεία αναδείξαμε τα προβλήματα με την υποστελέχωση στα δυσπρόσιτα, τα πολλά κενά, τις μη εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων, την υποβαθμισμένη λειτουργία της ειδικής αγωγής. Συντονίσαμε μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και ιδίως με την ΕΛΜΕ Κ-Ι στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων (δασεργάτες, ΟΤΑ, υγεία, αναπληρωτές), είχαμε καταχτήσεις (παρατάσεις συμβάσεων, επαναπροσλήψεις, σίτιση, στέγαση, μετακίνηση κλπ.).

Λέμε όχι σε διώξεις και τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών

-         Αντισταθήκαμε στη δίωξη του συνάδελφου Νικόλα Γαλιατσάτου, που είναι σε εξέλιξη μετά από 13 χρόνια και άλλες τρομοκρατικές παρεμβάσεις και διώξεις που είναι σε εξέλιξη.

-         Καταδικάζουμε την αυταρχική και εκφοβιστική συμπεριφορά, με την οποία αντιμετωπίζει τους υφιστάμενους του ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομών & Μεταφορών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

-         Καταδικάζουμε την άδικη και τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου Νίκου Γκισγκίνη, Περιφερειακού Συμβούλου της ΛΑΣΥ και συνδικαλιστή στο αεροδρόμιο του νησιού από την εταιρεία «ESA Security Solutions», που διαχειρίζεται για λογαριασμό της «FRAPORT» την ασφάλεια του αεροδρομίου Κεφαλονιάς. Πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο Νίκο Γκισγκίνη, ο οποίος (από διάφορες θέσεις ευθύνης και στο γονεϊκό κίνημα) έδινε διαρκώς τη μάχη και για την παιδεία στα νησιά μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Βασική στρατηγική της ανάπτυξης είναι η μείωση του εργατικού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Η ΝΔ πιο επιθετικά, στηριγμένη στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου. Ο στόχος όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα και της ΕΕ είναι η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, επιδιώκοντας να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη. Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι οι άδειες (πχ οι άδειες ασθένειας, μητρότητας κλπ. που είναι με το σταγονόμετρο για τους αναπληρωτές), η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η πρόνοια κλπ.

Σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, επικρατεί ο κοινωνικός εταιρισμός, η συναίνεση σε αυτόν το δρόμο ανάπτυξης, όπως και σε ΟΛΜΕ – ΔΟΕ, με όλες τις διαβαθμίσεις ασφαλώς. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε συνδικάτα – ντίλερ των δικηγορικών γραφείων και αντί της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης τις δικαστικές προσφυγές. Γι’ αυτό είναι ανάγκη ο συντονισμός, σε αγωνιστική κατεύθυνση, που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ

Κρίσιμο μέτωπο το ασφαλιστικό

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο. Από τη στάση της αναμονής έχουν καεί στο χυλό όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν σταμάτησαν ποτέ. Κάθε νέος αντιασφαλιστικός νόμος ενδυνάμωνε όχι απλά δεν καταργούσε τους προηγούμενους, αλλά τους ενδυνάμωνε.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της νέας επίθεσης μπορούν να καταγραφούν ως εξής:

  • ·Κλιμάκωση της επίθεσης, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στο δρόμο του νόμου Κατρούγκαλου και του πορίσματος της επιτροπής σοφών. Θέλουν να κάνουν την ασφάλιση ατομική υπόθεση, που θα ξέρεις τι βάζεις αλλά όχι τι θα πάρεις.

Να μην ξεχνάμε του λεγόμενους τρεις πυλώνες. Α) Μια δημόσια σύνταξη με 380 ευρώ μικτά – πτωχοκομείο. Β) Μια επικουρική (για τους νεοεισερχόμενους με 6,5 %, κρατήσεις και σύνταξη στα 71), υποχρεωτική αλλά όχι κρατική,. Δηλαδή, το κράτος γίνεται ντίλερ των εταιριών, με τζογάρισμα σε ομόλογα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Δίπλα σε αυτήν τα επαγγελματικά ταμεία (ΠΑΣΟΚ, 2002). Ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε, πέρσι το Σεπτέμβρη, νέο επαγγελματικό ταμείο στο οποίο δηλώνεται πως δεν υπάρχει εγγύηση για εφάπαξ και ούτε είναι εγγυημένες οι αποδοχές. Τώρα αυτό γενικεύεται. Η ΓΣΕΕ μιλά για εθνικό επαγγελματικό ταμείο με χαρακτηριστικά επικουρικής. Γ) Την ιδιωτική ασφάλιση.

  • ·Επικοινωνιακά ζούμε την κοροϊδία περί αυξήσεων, βάσει των αποφάσεων του ΣΤΕ. Οι αποφάσεις του ΣΤΕ θωρακίζουν το Νόμο Κατρούγκαλου, δίνουν «πάσα» για το νομοσχέδιο που εξυφαίνει η ΝΔ.

Θυμίζουμε:

  • ·Τα 17 δις που χρωστάει η εργοδοσία στο ΕΦΚΑ και στο πρώην ΙΚΑ (νέα μείωση στο κυβερνητικό σχέδιο κατά 25%).
  • ·Τη δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ (3ο μνημόνιο, που ψήφισαν όλοι) για μείωση ασφαλιστικής δαπάνης από το 17,3% του ΑΕΠ στο 13,4% του ΑΕΠ και στο 4,5 % το 2030. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο 4,8% του ΑΕΠ (2025) μόνο για την εθνική σύνταξη.

Να αντισταθούμε στη νομιμοποίηση στις συνειδήσεις της ιδιωτικής ασφάλισης

Ακούμε πολύ πιο συχνά από πριν, από νέους εργαζόμενους, αναπληρωτές και άλλους συμβασιούχους πως: «αφού δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ, καλύτερα στο χέρι ή ιδιωτικοποίηση).

  • ·Αποτελεί ύπουλη προπαγάνδα.
  • ·Η κατάργηση κοινωνικής ασφάλισης ή η ιδιωτικοποίηση είναι λύση για τους καπιταλιστές κι όχι για τους εργαζόμενους.
  • ·Δεν είναι λύση το τζογάρισμα. Το ζήσαμε με το χρηματιστήριο και την ισχυρή Ελλάδα της Ολυμπιάδας, την 25η οικονομία στον κόσμο κλπ. Ας δούμε όμως και πόσο «ισχυρά» αποδείχθηκαν τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία: 40% έχασαν τα ταμεία από τα αποθεματικά στις ΗΠΑ, όταν η ENRON χρεωκόπησε, που οι εργαζόμενοι είχαν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Η Lufthansa έχει 6,6 δις το έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, όσο ολόκληρη η ανακεφαλαιοποίηση της εταιρίας. Το Bloomberg διαπιστώνει ότι στην ευρωζώνη σε τεστ αντοχής το έλλειμα στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι 428 δις

Απαιτούμε δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση

  1. Να επιστραφούν τα κλεμμένα (με το PSI το κούρεμα των ταμείων για τη σωτηρία των τραπεζών ήταν 10 δις σε ένα βράδυ).
  2. Να πληρώσουν το κράτος κι η εργοδοσία.
  3. Να καλυφθούν οι απώλειες, να επανέλθουν η13η και η 14η σύνταξη.
  4. Αυξήσεις σε παροχές, πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  5. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης και πλήρη σύνταξη στα 55 στις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες ή στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

Μέτωπο δημόσιου - ιδιωτικού τομέα

Ιδιαίτερη δουλειά χρειάζεται να κάνουμε με τους αναπληρωτές (πχ να καταργηθεί το αίσχος να δίνουν αναρρωτική άδεια μόλις 15 ημέρες και μετά να τίθεται ακόμη και ερώτημα απόλυσης, να θεσπιστεί άδεια μητρότητας ανάλογη με εκείνη των μονίμων, να γίνει εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων - αναπληρωτών).

Οι μαθητές μας, τα παιδιά μας είναι η αυριανή βάρδια, ευθύνη και πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους για τις εξελίξεις.

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Να γίνει συνείδηση ότι το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Ότι αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία – Πρόνοια, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε και μείς, με τις δυνάμεις που έχουμε, ως ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου να πάρουν μέτρα συζήτησης, οργάνωσης και δράσης, να αποφασίσουν και να πάρουν μέρος μαζικά, μαχητικά στα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη, δίπλα στις συνταξιουχικές οργανώσεις.

Αθήνα 3/11/2019

https://www.youtube.com/watch?v=ovDz07kttuU

https://www.youtube.com/watch?v=oPupcmGY_TU