Η ΕΛΜΕΚΙ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Παιδεία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012 10:41

Η ΕΛΜΕΚΙ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Παιδεία

Απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου Κεφαλονιάς για την Παιδεία: Εμπαιγμός του λαούκαι συμβολή στην πολιτική των καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολείων Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί πρόκληση και εμπαιγμό, απέναντι στο λαό, τη στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς σχετικά με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων. Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ – Ανεξ. Έλληνες), παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας, δεν εισηγήθηκε την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), που λήφθηκε με ψήφους 5 υπέρ, αλλά εισηγήθηκε την καταψηφισμένη στη ΔΕΠ πρόταση των Διευθυντών Α΄Βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Η απόφαση της ΔΕΠ, που στηρίχθηκε από Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Ένωση Γονέων Αργοστολίου, Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών και τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Β΄βάθμιας, μεταξύ άλλων, προέβλεπε:

• Την απόρριψη των κριτηρίων Υπουργείου Παιδείας – ΕΕ – ΔΝΤ για τις καταργήσεις συγχωνεύσεις και γενικότερα τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας των σχολείων.

• Την ίδρυση όλων των αναγκαίων δομών ειδικής αγωγής (ειδικό Γυμνάσιο, τμήματα ένταξης κ.λ.π.), τη μετατροπή των Λυκειακών Τάξεων σε Εσπερινό και Μεσοβούνια σε Λύκεια, την ίδρυση 6θέσιου Δημοτικού στη Λακήθρα και την αναβάθμιση της οργανικότητας των σχολείων σε Δειλινάτα, Χιονάτα, Μεσοβούνεια, Μακρυώτικα και Σταυρό Ιθάκης.
• Την επαναλειτουργία του ΤΑΔ Ληξουρίου και την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΔ Αργοστολίου.
• Τη διαμόρφωση νέων τομέων στα ΕΠΑΛ.
• Τη στήριξη της Ενισχυτικής – Πρόσθετης και Φροντιστηριακής διδασκαλίας μέσα στο σχολείο.
• Τη γεωγραφική κατανομή από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Λύκεια. Τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών.
• Την αποτροπή συγχώνευσης σχολείων που, κατά το Υπουργείο, λειτουργούν ως συστεγαζόμενα.

Αντί αυτών των εμπεριστατωμένων θέσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δεχθεί τις εισηγήσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις αυτές, που ήδη είχαν κατατεθεί από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στο Υπουργείο, μέσω του e-survey, λένε «καμία μεταβολή» με αποδοχή βεβαίως των κριτηρίων της προϊσταμένης αρχής τους. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι η αποδοχή των κριτηρίων της εφαρμοσμένης αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα των σχολικών μονάδων βάζει από μόνη της ταφόπλακα στα σχολεία. Ούτε μπορεί να πείσει κανένα το επιχείρημα που εκτοξεύτηκε από τη Δημοτική Αρχή περί «μονόδρομου» στην απόφαση, αφού ειπώθηκε ότι «θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και τουλάχιστον να μην κλείσει κανένα σχολείο». Το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δε δεσμεύεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και θα αξιοποιήσει την αποδοχή των κριτηρίων για να κλείσει και να συγχωνεύσει σχολεία. Αυτό γίνεται καθαρό και από τα μέτρα που ξεκάθαρα προβλέπονται στο νέο μνημόνιο. Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) και της υποτιθεμένης Ανεξάρτητης Κεφαλονιάς βάζει πλάτη στην πολιτική της τρικομματικής.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει επίσης τον παροξυσμό του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας και πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλη Καμπίτση, μέσα στο γενικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από την ευρω-συμμαχία που στήριξε την κατάπτυστη απόφαση, με προεξάρχουσες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Ο εν λόγω κύριος αποφάνθηκε ότι για την κακοδαιμονία των σχολείων φταίνε οι εκπαιδευτικοί, που «πρέπει να σταματήσουν να κάνουν πολιτική αντί μάθημα» και που «πρέπει να αξιολογηθούν με αυτό το κριτήριο», προφανώς αδειάζοντας τον τόπο. Οι δηλώσεις του αντιμνημονιακού αυτού στελέχους, και θαμώνα των κινητοποιήσεων της πλατείας Καμπάνας, είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, που προβλέπει απόλυση σε όσους διαφωνούν με το αστικό καθεστώς και το σύνταγμα που το διέπει. Εκείνο που κάνει ο κ. Καμπίτσης είναι να βγαίνει σαν λαγός και να υπογραμμίζει μια αλήθεια: Οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική που είναι μέχρι το μεδούλι αντιδραστική.

Ο λαός, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές πρέπει να επαγρυπνούν. Με ταξική ενότητα και δράση να αποκρούσουμε τη λαίλαπα και να ανοίξουμε το δρόμο για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και των λαϊκών οραμάτων.
 

Αργοστόλι 18 Νοεμβρίου 2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                             Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                           Μαντζουράτος Δημήτρης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ