ΕΛΜΕΚΙ: Δωρεάν μαθήματα λαϊκής αλληλεγγύης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012 19:07

ΕΛΜΕΚΙ: Δωρεάν μαθήματα λαϊκής αλληλεγγύης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους συναδέλφους να ανταποκριθούν στο καθήκον της αλληλεγγύης απέναντι στους μαθητές, παιδιά ανέργων και εργαζομένων, που υποφέρουν από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Από πολιτική άποψη η μεγαλύτερη συμβολή είναι ο αγώνας ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης – ΣΕΒ-ΕΕ – ΔΝΤ. Χρειάζεται να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των μαθητών, ταυτόχρονα με το δυνάμωμα της οργάνωσης και της πάλης για συνολική ρήξη. Η λαϊκή αλληλεγγύη βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με τη φιλανθρωπία των ΜΚΟ και άλλων φορέων. Δε συμβιβάζεται με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Ο λαός και η νέα γενιά δεν πρέπει να μάθουν να ζουν σαν επαίτες, αλλά να συνδυάζουν τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων με την όξυνση της ταξικής πάλης. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ανοικτό μέτωπο στη σύμπλευση με εργοδοτικά – «μη κερδοσκοπικά» σωματεία ή με επιχειρήσεις, που κάνουν μπίζνες πάνω στην εξαθλίωση. Η υπόθεση της αλληλεγγύης είναι υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος, των λαϊκών επιτροπών.

Τι σημαίνει «αλληλεγγύη στους μαθητές»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί συνολική λύση στο πρόβλημα της εκπαίδευσης. Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση δε μπορεί να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Ουσιαστική λύση είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους και για όλες, σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης, της ισόρροπης ανάπτυξης σώματος και νου, αντίπαλο στο διαχωρισμό χειρωνακτικού – πνευματικού. Η πρώτη και κύρια ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι σήμερα, υπερβαίνοντας τις δυσχέρειες και αντιπαλεύοντας τις επιδιώξεις ΣΕΒ – ΕΕ – κομμάτων του ευρωμονόδρομου, να δώσουν τη μάχη της μόρφωσης μέσα στο κανονικό πρόγραμμα. Να αντιπαλέψουν την αντιεπιστημονικότητα και την ιστορική παραχάραξη. Να γνωρίζουν καλά τα προβλήματα των μαθητών τους και να τα ερμηνεύουν με όρους κοινωνικούς και παιδαγωγικούς. Να μη νομιμοποιούν, μέσω της δήθεν αξιοκρατικής φυσικοποίησης, τη μαθητική διαρροή. Να στέκονται δίπλα στους μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα (σίτισης, μεταφοράς, διακοπής ρεύματος, εξόδων για μαθήματα και εκδρομές, όξυνσης οικογενειακών δυσκολιών, εξαρτήσεων κ.λ.π.). Ο Σύλλογος διδασκόντων να κάνει δική του υπόθεση τα προβλήματα των μαθητών, να οργανώνει παρεμβάσεις από κοινού με μαθητικά συμβούλια και γονείς. Να ενημερώνεται άμεσα το συνδικάτο και να αναπτύσσονται πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Αλληλεγγύη στους μαθητές σημαίνει εξάντληση κάθε δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων ενισχυτικής και παράλληλης (φροντιστηριακής) διδασκαλίας στα Γυμνάσια του Νομού. Οι τοπικές ιδιαιτερότητες (μεγάλες αποστάσεις, νησί η Ιθάκη, κατοικία στο Αργοστόλι πολλών συναδέλφων που διδάσκουν σε περιφερειακά σχολεία κ.ά.), επιβάλλουν να δοθεί μεγάλη έμφαση στο να υλοποιούνται τα προγράμματα αυτά στα ίδια τα σχολεία. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν μαθητές που έχουν ανάγκη, να υπάρχουν εκπαιδευτικοί με διάθεση και δυνατότητα να στηρίξουν τέτοια προγράμματα και να μη γίνεται τίποτε. Τα σχολεία να απειθαρχήσουν συστηματικά στα όρια των μαθητών που τίθενται για τη λειτουργία των τμημάτων στήριξης, να διεκδικήσουν είτε τη συμπλήρωση ωραρίου των συναδέλφων είτε / και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Είναι αδιανόητος ο ισχυρισμός του όγκου της γραφειοκρατικής εργασίας, ως εμπόδιου για τη λειτουργία της ενισχυτικής. Δεν είναι δικαιολογία η έλλειψη χώρων – να βρεθούν λύσεις άμεσα και ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατική νοοτροπία και εμπόδιο. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα ειδικής αγωγής στο κανονικό σχολείο. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ήδη έκανε παρέμβαση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και ζήτησε να χρεωθεί κεντρικά υπάλληλος της Διεύθυνσης την οργάνωση των προγραμμάτων ενισχυτικής, παράλληλης και ειδικής αγωγής. Κενές ώρες στο σχολικό πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των μαθητών. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι είναι ανεκτίμητη προσφορά στους μαθητές, ειδικά για τα περιφερειακά σχολεία και τα ΕΠΑΛ, το να έχουν γίνει όλα τα ενισχυτικά μαθήματα μέχρι το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια οι μαθητές να μπορούν να διαβάσουν, να παίξουν και να ξεκουραστούν.

Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) στο Λύκειο πρέπει να υλοποιηθεί καταρχήν σε όλα τα δυσπρόσιτα (Ιθάκη, Μεσοβούνεια). Να διεκδικηθεί από Διεύθυνση και κυβέρνηση η επέκταση του προγράμματος και σε άλλα σχολεία. Τα ζητήματα της στήριξης των μαθητών και, κυρίως, η αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής, πρέπει να αναδειχθούν σε αιτήματα – κρίκους της κοινής πάλης γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών – εργαζομένων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί, δίπλα σε όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα, σε άμεση συγκρότηση ομάδων εκπαιδευτικών που θα προσφέρουν στήριξη – ακόμη και εξατομικευμένη, με δωρεάν μαθήματα τις απογευματινές ώρες. Νέοι και παλιοί συνάδελφοι, άνεργοι και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί πρέπει να στρατευτούμε σε αυτή την υπόθεση. Η κάθε λαϊκή οικογένεια να γνωρίζει ότι υπάρχει οργανωμένη στήριξη και να μπορεί να ακουμπήσει πάνω μας. Τα μαθήματα μπορεί να αφορούν την κάλυψη γνωστικών κενών από το σχολείο, την διδασκαλία ξένων γλωσσών, μαθήματα που απαιτούνται για εισαγωγή σε σχολές (π.χ. σχέδιο - προπόνηση κ.λ.π.). Τα μαθήματα απαιτούν και οργανωτική δουλειά: γραμματειακή στήριξη, παραχώρηση χώρων (π.χ. σχολικών συγκροτημάτων), μέριμνα για την ασφάλεια των μαθητών και την καθαριότητα, συγκρότηση προγράμματος κ.ο.κ. Τίποτε δεν είναι ανέφικτο εάν η προσπάθεια αγκαλιαστεί από τους συναδέλφους. Τρία σχολεία αλληλεγγύης μπορούν (και πρέπει) να συγκροτηθούν άμεσα σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Ιθάκη, με το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων. Μαθήματα μπορούν να γίνουν και σε απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. Πόρος, Έρισος, Σάμη, Αγία Θέκλη κ.ά).

Αργοστόλι 30 Σεπτεμβρίου 2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                                Τουλάτος Παύλος