ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 00:26

 ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30/6, 11 π.μ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ: ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΞΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ   Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, μέλη 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και το Εργατικό Κέντρο παραβρέθηκαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ-Κεφαλονιάς – Ιθάκης προκειμένου να διεκδικηθεί η αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στο χώρο της παιδείας και ιδιαίτερα το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι:


 Τα οικονομικά των σχολείων βρίσκονται στο ναδίρ τη στιγμή που καλούνται να καλύψουν ολοένα και περισσότερες ανάγκες. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και χειροτερέψει, όπως προδιαγράφεται και από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, δεν θα είναι εφικτό το ουσιαστικό ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Η χρεοκοπία θα εκφραστεί στο στραγγαλισμό των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, στα ελλείμματα σε κατασκευή - συντήρηση – επισκευή – ασφάλεια των σχολικών υποδομών, στον υπερμεγέθη αριθμός μαθητών ανά τμήμα, στην απουσία προσλήψεων και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
 Τα φαινόμενα υποσιτισμού των μαθητών πληθαίνουν δίπλα στο φαινόμενο μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν δωρεάν τα ιατρικά πιστοποιητικά είτε για την εγγραφή και τη συνέχιση της φοίτησής τους αλλά και για τη συμμετοχή τους στους σχολικούς αγώνες.
 Η υλοποίηση της ΚΥΑ για τη μεταφορά των μαθητών, η αποκέντρωση της αρμοδιότητας στους δήμους, αλλά και η υλοποίηση του σχολείου της αγοράς με το διαφοροποιημένο πρόγραμμα οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη μετακύληση του κόστους και της ευθύνης στους γονείς. Ότι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, για την όποια διασφάλιση της μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία από το κράτος, τελειώνει.
 Να μην υπάρχει καμία αυταπάτη. Τα περιθώρια ελιγμών και αποσπασματικών ρυθμίσεων στενεύουν. Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα, διεκδικώντας όσα ανήκουν σε μας και τα παιδιά μας, οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Η νέα συγκυβέρνηση θα συνεχίσει τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα των προηγούμενων με την ίδια ζέση. Είναι δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ και την ελληνική πλουτοκρατία, να φορτώσει στο λαό την καπιταλιστική κρίση. Μόνο η λαϊκή συσπείρωση και πάλη μπορεί να παρεμποδίζει, να ανατρέπει αντιλαϊκά μέτρα. Μπορεί να παρεμποδίσει την πλήρη εξαθλίωση των σχολείων και το να επωμιστούν τεράστια νέα βάρη γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Εδώ και τώρα να διασφαλιστεί ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις.
• ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη. Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Να υπάρξει απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων. Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!). Κατάργηση του ΦΠΑ και αντίστοιχη μείωση των τιμών για τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία.
• ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
• 20 μαθητές το πολύ ανά τμήμα – προγραμματισμός προσλήψεων εκπαιδευτικών που να καλύπτουν τις ανάγκες. Τακτικός έλεγχος ανά έτος των σχολικών κτιρίων και άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών.
• Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και δωρεάν για όλα τα παιδιά να διασφαλιστούν τα πιστοποιητικά υγείας. Εξασφάλιση ότι κανένας μαθητής δεν μένει νηστικός.
• Ενοικίαση ξενοδοχείων και καταλυμάτων την χειμερινή περίοδο, για την στέγαση των νεοδιοριζόμενων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών των 600 ευρώ.

2. Για τις μεταφορές:
• Να παρθεί πίσω και να μην υλοποιηθεί από την τοπική διοίκηση η ΚΥΑ.
• Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα χρονιά.
• Επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
• Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
• Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους Δήμους. Η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι των «τοπικών» αρχόντων και των γονιών.

Οι συμμετέχοντες απευθύνουν κάλεσμα (για τα θέματα αυτά και με αιχμή τις μεταφορές) για συμμετοχή σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας
στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων,.
το Σάββατο 30 Ιούνη
11 π.μ.
Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ