ΕΛΜΕΚΙ:«Πόσο επικίνδυνη είναι η δήθεν "ελεύθερη" επιλογή σχολείου;»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 07:40

ΕΛΜΕΚΙ:«Πόσο επικίνδυνη είναι η δήθεν "ελεύθερη" επιλογή σχολείου;»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη μεθόδευση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κεφαλονιάς, η οποία ζητάει από τους αποφοίτους των Γυμνασίων του Αργοστολίου να δηλώσουν το Λύκειο που επιθυμούν να εγγραφούν!!! Μέσα από αυτή τη διαδικασία η ΔΔΕ Κεφαλονιάς, αιφνιδιαστικά και κρυφά από την ΕΛΜΕ-ΚΙ, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, προχωράει στην λεγόμενη «ελεύθερη επιλογή σχολείου». Το έγγραφο στάλθηκε παραμονές των εκλογών και τα προβλεπόμενα θέλουν να τα υλοποιήσουν τώρα, με τον «αέρα» της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.

Παρά το γεγονός ότι ισχύει η νομοθεσία για τη γεωγραφική κατανομή – αντιστοιχία των σχολείων, οι μαθητές και τα σχολεία ωθούνται στον μεταξύ τους ανταγωνισμό που ενισχύει την κατηγοριοποίηση. Όλα ευθυγραμμίζονται με τη γενικότερη πολιτική των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η ΕΕ, την οποία έχουν εμπεδώσει τα στελέχη της ΔΔΕ, όπου το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία μετατρέπεται σε ευκαιρία. Άλλωστε το νέο σχολείο είναι το σχολείο με το διαφοροποιημένο πρόγραμμα μέσω των projects και των «καινοτόμων δράσεων», είναι το σχολείο που μπαινοβγαίνουν οι σπόνσορες και, επομένως, η δήθεν «ελεύθερη επιλογή» (με βάση την τσέπη του καθενός, τελικά) είναι αναπότρεπτη.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει την κερκόπορτα για την άμεση υπονόμευση της λειτουργίας και των περιφερειακών σχολείων. Ας κατανοήσει ο λαός, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές πως με το πρόσχημα της «ελεύθερης επιλογής» επιδιώκεται μια εκπαίδευση για λίγους και εκλεχτούς, χτύπημα στον όποιο ενιαίο χαρακτήρα έχει απομείνει, χτύπημα στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών, χτύπημα της όποια σταθερότητας για τις οργανικές θέσεις οι οποίες θα επαναπροσδιορίζονται ανά έτος. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ένα τσουνάμι νέων καταργήσεων – συγχωνεύσεων και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας σχολείων, όπως απαιτούν τα μονοπώλια και προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια που θα υλοποιήσει η τρικομματική συγκυβέρνηση.


Κανένας πάγος στο κίνημα – καμία συναίνεση στη γραμμή της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικότητας. Όλοι στους δρόμους. Για να μην περάσει η ανταγωνιστική λειτουργία και η άτακτη χρεωκοπία της εκπαίδευσης και του λαού. Να διασφαλιστεί τώρα η κάλυψη των κενών και η αναγκαία χρηματοδότηση σε όλα τα σχολεία του Νομού, με προτεραιότητα τα ΕΠΑΛ και τα περιφερειακά. Να αντιμετωπιστεί από τώρα για την επόμενη σχολική χρονιά η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Τουλάτος Παύλος