Άγαλμα Ι. Μεταξά: Η Χρυσή Αυγή θέλει, η κοινωνία αντέχει;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 16:12

Άγαλμα Ι. Μεταξά: Η Χρυσή Αυγή θέλει, η κοινωνία αντέχει;

Βρίσκεται στις αποθήκες του Δήμου και εδώ και χρόνια είναι απολύτως εγκαταλελειμμένο.Είναι το μπρούτζινο άγαλμα του Ιωάννη Μεταξά που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να διχάζει την κοινωνία.


Διχάζει ακόμα ο Μεταξάς


Δεν είναι μυστικό πως μέλη της Χρυσής Αυγής, μαζεύουν εδώ και καιρό υπογραφές για την πιθανότητα επανατοποθέτησης του αγάλματος σε δημόσιο χώρο στο νησί. Και αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Αυτή που θεωρεί τον Ιωάννη Μεταξά ένα ιστορικό πρόσωπο που έμεινε στην ιστορία με την σημαντική παρέμβαση του στο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940, και όχι μόνο.


Η άλλη όψη του νομίσματος είναι αυτή που τον θεωρεί δικτάτορα που προκάλεσε πολλά δεινά στον Ελληνικό λαό. Άλλωστε, αυτός ήταν ο λόγος που το άγαλμά του Μεταξά ξηλώθηκε από την πλατεία Βαλλιάνου στο Αργοστόλι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και από τότε βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στις αποθήκες του Δήμου. Το άγαλμα έχει πάνω του κόκκινη μπογιά, δείγμα της αντίδρασης που είχε προκαλέσει τότε στον κόσμο η δημόσια τοποθέτησή του.


Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι το άγαλμα του Μεταξά, λόγω της υψηλότατης τιμής στις μέρες μας του μπρούτζου, κινδυνεύει να γίνει στόχος ληστών.