ΕΛΜΕ-ΚΙ: «Όχι στην υπονόμευση της πρόληψης ναρκωτικών»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 07:19

ΕΛΜΕ-ΚΙ: «Όχι στην υπονόμευση της πρόληψης ναρκωτικών»

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Με αφορμή τη συνάντηση του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών «ο Απόπλους» με στελέχη του ΟΚΑΝΑ, εκ μέρους της ΕΛΜΕ-ΚΙ, επισημαίνονται τα εξής:

Είναι υπόθεση όλου του λαού ο αγώνας για τον προσανατολισμό των δομών που εμπλέκονται με τις εξαρτησιογόνες ουσίες στη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατά τους – που είναι κι αυτά ναρκωτικά. Το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις δυνάμεις του δικομματισμού και τα εξαπτέρυγα του ευρωμονόδρομου νομιμοποιεί τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών, με κρατική μέριμνα, μέσω των νοσοκομείων. Η πολιτική αυτή, που εκπορεύεται από την ΕΕ, ιατρικοποιεί ένα κοινωνικό πρόβλημα και εξοβελίζει στο «πυρ το εξώτερο» κάθε έννοια ουσιαστικής πρόληψης και απεξάρτησης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι αυτή η πολιτική συνδέεται και θα συνδεθεί περισσότερο με την υπονόμευση της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης και τη διολίσθησή της σε άλλες εξαρτήσεις (τζόγος, internet κ.λ.π.) καθώς και με την κατακρεούργηση της δράσης των στεγνών προγραμμάτων – των μόνων που εστιάζουν στην οριστική απεμπλοκή των χρηστών από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Την ίδια ώρα που το πρόβλημα οξύνεται ένα μεγάλο κομμάτι επιστημονικού δυναμικού που στελεχώνει τα κέντρα πρόληψης γίνεται προσπάθεια να απαξιωθεί, να εργασθεί σε συνθήκες ανταγωνισμού με άλλες δομές, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Καταγγέλλουμε τον οικονομικό στραγγαλισμό των κέντρων από την κυβέρνηση (απώλεια της χρηματοδότησης του 2010, χρέος μίας δόσης του 2011, καμία εκταμίευση το 2012) και την αποκέντρωση της ευθύνης (π.χ. ενσωμάτωση των αρχών του «Καλλικράτη» στους εσωτερικούς κανονισμούς των κέντρων). Η υποχρηματοδότηση και οι όροι κάτω από τους οποίους δίνονται τα όποια χρήματα, είναι βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της δράσης των κέντρων. Ρωτάμε: συνδέονται ή όχι οι εξελίξεις αυτές με την πολιτική μείωσης κατά 30% όλων των δομών ανά Υπουργείο και με τις συνακόλουθες απολύσεις που θα προωθηθούν μέσω της αξιολόγησης; Συνδέονται ή όχι με την κατεύθυνση να αναλάβουν οι ιδιώτες, οι φιλάνθρωποι και οι ΜΚΟ τη «διαχείριση των εξαρτήσεων»;

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διεκδικεί τη μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, την έμφαση στην πρόληψη και στην απεξάρτηση. Διατυπώνει για μία ακόμη φορά το αίτημα για δημιουργία στεγνού προγράμματος στο Νομό, με περιφερειακή εμβέλεια. Όλο το επιστημονικό – διοικητικό δυναμικό διαφόρων δομών που υπάρχει και δρα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Να υπάρξει επιφυλακή για τις εξελίξεις. Να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους που η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους πάει μαζί με τη διεκδίκηση μιας ζωής ολόκληρης και όχι σε «δόσεις». Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για τις δυνάμεις που στέλνουν τα δικαιώματά μας στον καιάδα και τη νεολαία στο περιθώριο - μέσω της πρέζας.

Αργοστόλι 5/04/2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Τουλάτος Παύλος