Καταγγελία της ΕΛΜΕ-ΚΙ για τους σχολικούς αγώνες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 10:08

Καταγγελία της ΕΛΜΕ-ΚΙ για τους σχολικούς αγώνες

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δραστικές περικοπές που αφορούν στις δαπάνες για την πραγματοποίηση των σχολικών αγώνων, που δίνουν καθοριστικό πλήγμα στον σχολικό αθλητισμό και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η μείωση και αυτών των δαπανών από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος το ΛΑΟΣ) στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου, ισοδυναμεί ουσιαστικά με καθολική απαξίωση και πλήρη κατάργηση του θεσμού των σχολικών αγώνων. Παρά την άποψη που έχουμε εκφράσει για το πώς λειτουργούσαν οι αγώνες στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι φανερό ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα αφορά ένα συνολικό πλήγμα στην φυσική αγωγή που πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της παιδαγωγικής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιδιώκουν ένα σχολικό αθλητισμό για ακόμη λιγότερους, τα λεγόμενα «ταλέντα», και επιφέρουν βαρύ πλήγμα σε κάθε έννοια μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Μετά την κατάργηση των περσινών αγώνων στίβου Γυμνασίων και Λυκείων (Α΄ και Β΄ φάσης), φέτος καταργούνται ξανά οι αγώνες αθλοπαιδιών και στίβου των Γυμνασίων και η Β' φάση των Λυκείων. Επίσης οι περικοπές στα έξοδα για τους φετινούς αγώνες στίβου των Λυκείων εξασφαλίζουν μόνο τα προσχήματα, αφού αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε αυτούς μαθητές –συνοδοί –κριτές, χωρίς τις απαιτούμενες και επαρκείς μεταφορές τους από και προς τους αθλητικούς χώρους, χωρίς πρόγευμα (!!) για αθλούμενους μαθητές και για αρκετές ώρες κ.ά. Αφού κατάργησαν και τις ελάχιστες αποζημιώσεις των συνοδών καθηγητών, έφτασαν μέχρι το σημείο τώρα να απαιτούν να επιστραφούν οι γελοίες αποζημιώσεις κριτών-διαιτητών για πραγματοποιημένες υπηρεσίες!! Καταργώντας ακόμη και τις δαπάνες για τα έπαθλα ωθούν για την εξασφάλισή τους σε χορηγούς και σπόνσορες ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για ανάλογη αντιμετώπιση όλων των άλλων δαπανών και των λειτουργικών εξόδων των σχολείων.

Επιπλέον, το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί για τους μαθητές που θέλουν να συμμετάσχουν η δωρεάν ιατρική εξέταση και η χορήγηση των ανάλογων πιστοποιητικών. Φτωχοί μαθητές που δεν έχουν οι γονείς τους τα χρήματα για το γιατρό αποκλείονται και κανένας «αρμόδιος» δεν έχει απασχοληθεί με το ζήτημα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καλεί εκπαιδευτικούς - γονείς – μαθητές και με αφορμή το παραπάνω γεγονός να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το που οδηγεί συνολικά η υποχρηματοδότηση τα σχολεία, καθώς επίσης και το ρόλο που θα παίξει η λεγόμενη «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών με μοναδικό διακύβευμα την διαχείριση του σχολείου ως αυτόνομη, ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα. Στο «νέο» σχολείο που θέλουν να οικοδομήσουν κυβέρνηση-τρόικα –πλουτοκρατία δεν έχουν θέση οι κλασικές και οι θετικές επιστήμες και γνώσεις δεν έχουν θέσεις οι δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, το θέατρο, ο πολιτισμός κ.ά., αφού δεν αφορούν την «αγορά» και τα κέρδη της, αντίθετα της είναι κόστος και βάρος. Θέλουν τους μαθητές υποταγμένους αμόρφωτους με γνώσεις δεξιοτήτων για να τους προσλαμβάνουν σε πρώιμη εργασία με αμοιβές μεσαίωνα. Γι' αυτό κατάργησαν πέρσι τα αθλητικά σχολεία, γι' αυτό έχουν υποβαθμίσει συνολικά το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο (μια ώρα την εβδομάδα γυμναστική η Γ΄Λυκείου, απαρχαιωμένες η ανύπαρκτες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.), γι' αυτό το μάθημα των καλλιτεχνικών και της θεατρικής παιδείας σχεδόν το εξαφάνισαν. Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καλεί επίσης εκπαιδευτικούς - γονείς – μαθητές σε συντονισμένο αγώνα να μην περάσουν αυτά τα σχέδια να ανατρέψουν με κάθε τρόπο τον καιάδα που διαμορφώνουν κυβέρνηση – ΕΕ. Είναι ανάγκη άμεσα να οργανωθεί ένα παλλαϊκό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει μέσα από άλλους πολιτικούς συσχετισμούς το σχολείο των λαϊκών αναγκών και όχι των επιχειρηματιών.

Αργοστόλι 29/03/2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Τουλάτος Παύλος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ