ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Ο Σύλλογος Νέας Υόρκης «ΚΕΦΑΛΟΣ» θυμάται το Μάκη Τζιλιάνο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 23:55

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Ο Σύλλογος Νέας Υόρκης «ΚΕΦΑΛΟΣ» θυμάται το Μάκη Τζιλιάνο

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα δεκάδες συγγενείς και φίλοι στο σπουδαίο κεφαλονότη λογοτέχνη και ποιητή Μάκη Τζιλιάνο στην Αστόρια όπου έφυγε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 80 ετών.

Ο Τζιλιάνος γεννήθηκε στην Πύλαρο το 1936 και σπούδασε στο Αργοστόλι.

Στα 1960 μεταναστεύει για τη Νότιο Αφρική όπου ίδρυσε την Λογοτεχνική Συντροφιά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Επτά χρόνια αργότερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου ίδρυσε την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής, διατελώντας παράλληλα και Πρόεδρος.

Ο Κεφαλονίτικος Σύλλογος Νέας Υόρκης, «Κέφαλος», στον οποίο ήταν και ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε πρόεδρος τόνισε σε ψήφισμά του ότι «υπήρξε γνωστός λογοτέχνης και καλός οικογενειάρχης και η απώλειά του είναι μεγάλη».

Σύμφωνα με την Ελληνική εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας, « Σε αφιέρωμα του «Περιοδικού» του «Εθνικού Κήρυκα» στον μεγάλο αυτό ομογενή ποιητή και λογοτέχνη, πριν τέσσερα χρόνια, είχε τονιστεί ότι ο Μάκης Τζιλιάνος ξέρει να περνά μηνύματα, να επαινεί, να καταγγέλλει, να βλέπει εκείνα που πολλοί δυσκολεύονται, ή αδυνατούν να δουν, με το δικό του έμμετρο, κυρίως, δείγμα γραφής.

Στη συνέντευξή του εκείνη, ο Μάκης Τζιλιάνος, εξέφρασε την πίστη και εκτίμησή του στις δυνατότητες των ομογενών λογοτεχνών, αλλά εξέφρασε και την πικρία του, που δεν είναι μόνο δική του, για την πολύπλευρη αδιαφορία που επικρατεί, απέναντι στην ποίηση και γενικότερα στη Λογοτεχνία. Και τούτο, γιατί οι ομογενείς λογοτέχνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προώθηση του πνευματικού τους έργου και από εδώ και από τη γενέτειρα».

Πριν από μερικά χρόνια, ο δραστήριος Σύλλογος «Κέφαλος» σε συνεργασία με την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία είχε παρουσιάσει με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αστόρια το τελευταίο του ποιητικό βιβλίο με τίτλο «Αλλοιώσχημα», 100 Σονέττα.

Ο Εθνικός Κήρυκας είχε κάνει λόγο στο ρεπορτάζ του για «Μυσταγωγία στον Κέφαλο».

  • Δημοσιεύματα στον Τύπο

tzilianos makis1

tzilianos makis2

tzilianos makis4

  • Ο Μάκης Τζιλιάνος με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γεράσιμο Αλυσανδράτο, την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Καλλιόπη Μιχαλάτου και άλλα μέλη του Συλλόγου

tzilianos makis3tzilianos makis5tzilianos makis6