Τραγικό τέλος για χιλιάδες μικρούς πιγκουίνους στην Ανταρκτική

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 13:30

Τραγικό τέλος για χιλιάδες μικρούς πιγκουίνους στην Ανταρκτική

Πνίγηκαν όταν καταστράφηκε ο πάγος πάνω στον οποίο μεγάλωναν

 Μαζική εξαφάνιση για χιλιάδες νεοσσούς αυτοκρατορικών πιγκουίνων σε αποικία της Ανταρκτικής εξαιτίας υποχώρησης του πάγου πάνω στον οποίο μεγάλωναν.

Χιλιάδες νεοσσοί αυτοκρατορικών πιγκουίνων πνίγηκαν στην Ανταρκτική επειδή ο πάγος, πάνω στον οποίο μεγάλωναν, καταστράφηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η εν λόγω καταστροφή συνέβη το 2016 στη θάλασσα Weddell, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, και οι επιστήμονες λένε πως η αποικία αυτή κατέρρευσε καθώς οι ενήλικοι πιγκουίνοι δεν δείχνουν καμία διάθεση να αποκαταστήσουν τον πληθυσμό.

Πιθανώς θα ήταν και μάταιο, καθώς ένα γιγάντιο παγόβουνο πρόκειται να αλλάξει καταλυτικά τον χάρτη της περιοχής.

Τη δραματική απώλεια των μικρών πιγκουίνων ανέφερε ομάδα της British Antarctic Survey (BAS).

Οι Πίτερ Φρέτγουελ και Φιλ Τράδαν αντιλήφθηκαν την εξαφάνιση της λεγόμενης «αποικίας Halley Bay» σε δορυφορικές εικόνες από το σημείο. «Ο συγκεκριμένος πληθυσμός, που είχε από 14.000 έως 25.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια εδώ και πολλές δεκαετίες (το 5% έως 9% του παγκόσμιου πληθυσμού) φαίνεται να εξαφανίστηκε εν μιά νυκτί», επισημαίνει το BBC.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι οι μεγαλύτεροι και ψηλότεροι του είδους και χρειάζονται μεγάλα κομμάτια πάγου για να αναπαραχθούν, κομμάτια που πρέπει να διατηρηθούν από τον Απρίλιο, οπότε και φτάνουν εκεί οι πιγκουίνοι, έως τον Δεκέμβριο, όταν βγαίνουν οι νεοσσοί.

https://www.youtube.com/watch?v=MfstYSUscBc

Αν ο πάγος σπάσει νωρίτερα, τότε τα μικρά είναι καταδικασμένα καθώς δεν είναι έτοιμα για να αρχίσουν να κολυμπούν. Αυτό ακριβώς συνέβη το 2016.

Ισχυροί άνεμοι μετακίνησαν το κομμάτι του πάγου, που είχε «κολλήσει» στον παγετώνα Brunt, και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε το 2017 ούτε το 2018.

athensvoice.gr