Σημαντικές τροπολογίες φορολογικού χαρακτήρα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 18:03

Σημαντικές τροπολογίες φορολογικού χαρακτήρα

Δύο τροπολογίες του υπουργείου οικονομικών κατατέθηκαν στη Βουλή και ρυθμίζουν σημαντικά φορολογικά ζητήματα   Με την πρώτη τροπολογία ρυθμίζονται –εκτός των άλλων-τα εξής:   1.Η υφιστάμενη απαλλαγή, από το τέλος επιτηδεύματος, για τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα επεκτείνεται και στα επόμενα, πέραν του 2013, οικονομικά έτη, πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση με 80% (Μέχρι τώρα απαλλάσσονται τα πρόσωπα που έχουν αναπηρία άνω των 80%).

2. Φορολογείται με συντελεστή 13% η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση
(Μέχρι τώρα η εν λόγω διαφορά φορολογείται με συντελεστή 26%).

3. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 14 του ν.3986/2011, σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας στις περιπτώσεις αξιοποίησης δημοσίων κτημάτων. Ορίζεται ότι προκειμένου περί παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας η σχετική απόφαση εκδίδεται από τον Υπουργό Οικονομικών ύστερα από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Το αντάλλαγμα παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης καθορίζεται, ανά πενταετία, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Με πράξη του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου παραχώρησης, μπορεί το καθορισθέν αντάλλαγμα να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της πενταετίας, αν διαπιστωθεί σημαντική αύξηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.
Με την δεύτερη τροπολογία ρυθμίζονται–εκτός των άλλων-τα εξής:

1. Επεκτείνεται η δυνατότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.) να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεις και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ισχύει για ακίνητα κυριότητάς του). 2. Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και οι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί που συνεπικουρούν το έργο του, μπορούν να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, με αιτιολογημένη διάταξη τους, σε περίπτωση διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την εξακρίβωση τέλεσης κάθε είδους φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων και οποιωνδήποτε άλλων συναφών, εφόσον αυτά διαπράττονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ο.τ.α., ν.π.δ.δ., νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Οι δεσμεύσεις στις οποίες θα προβούν μπορούν να έχουν ετήσια διάρκεια με δυνατότητα παρατάσεως, λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά της διάταξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την άρση της, με σχετική αίτησή τους προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών, χωρίς αναστολή της εκτέλεσής της.