Οι οικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014 09:22

Οι οικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα «νύχια της Εφορίας» όσοι δεν πλήρωσαν «χαράτσι» (ΕΕΤΑ)
 
Σημείωμα από την εφορία θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013. Η ΔΕΗ έστειλε τα σχετικά ανεξόφλητα ποσά στις αρμόδιες ΔΟΥ οι οποίες είναι αρμόδιες πλέον να εισπράξουν τα ποσά. Η ημερομηνία πληρωμής του «χαρατσιού» έληξε την Παρασκευή 25/07 και οι οφειλέτες θα έχουν να κάνουν πλέον με την εφορία και τις προσαυξήσεις ανάλογα με το χρόνο που δεν θα γίνεται η εξόφληση.
Η ΔΕΗ διευκρίνισε ότι:
-Όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται στον λογαριασμό αυτό  με την ένδειξη «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».
-Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα - ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο. Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες - πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ - είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.
 
Δόθηκαν διευκρινίσεις για υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων

Σχετικά με τη διαχείριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων διευκρινίζονται τα εξής:

1. Όλες οι τροποποιητικές ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα από τις μεταβολές που θα δηλώνονται σε αυτές (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3) θα εκκαθαρίζονται άμεσα και εκ των υστέρων θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με το αντικείμενο της τροποποιητικής
2. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής χρεωστικών τροποποιητικών δηλώσεων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενοι πρόσθετοι φόροι (προσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής αρχής γενομένης από 15.7 2014), ενώ μετά την απόκτηση εκτελεστού τίτλου επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 57 και υπολογίζονται οι τόκοι του άρθρου 53 του Κ.Φ.Δ. (4174/2013).

3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από τις οποίες δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση (μηδενικές ή πιστωτικές) ή τροποποιητικών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, ισχύει η παράγρ. 19 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 με τον περιορισμό το καταβλητέο σε κάθε περίπτωση ποσό να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.

4. Υπενθυμίζουμε ότι με την ερμηνευτική εγκύκλιο του ν. 2523/1997, ΠΟΛ.1317/2.12.1997, είχε διευκρινισθεί ότι εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για να δηλώσει κάποιο στοιχείο με την παράλειψη του οποίου, δεν παρέβη κάποια φορολογική διάταξη, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

5. Τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες ο φορολογούμενος μεταβάλλει ποσά σε κωδικούς που έχουν προσυμπληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση, θα παραλαμβάνονται από τη ΔΟΥ, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίζει δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει η σχετική μεταβολή .Στην περίπτωση αυτή δεν επιβάλλονται κυρώσεις.

6. Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις σε περίπτωση που εκκρεμεί προς εκκαθάριση αρχική ή εμπρόθεσμη τροποποιητική διότι τελεί υπό έλεγχο είτε στη ΔΟΥ είτε στη ΔΗΛΕΔ, υποβάλλονται μόνο στη ΔΟΥ χωρίς κυρώσεις.

7. Τροποποιητικές δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται μόνο στη ΔΟΥ.