8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις κουρασμένη -Μέσα σε αυτά και ο ύπνος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 15:30

8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις κουρασμένη -Μέσα σε αυτά και ο ύπνος

Η κούραση είναι ένα σημάδι της σύγχρονης πραγματικότητας, με την οποία πολλοί έρχονται αντιμέτωποι.

Yπάρχουν φορές που αισθάνεσαι κουρασμένη μόλις ξυπνήσεις. Εάν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσεις να αισθάνεσαι έτσι μέσα στην μέρα.

Αλλά και να μην συμβαίνει αυτό, είναι λογικό να νιώθεις κόπωση, ειδικά μετά από μια μακριά και δύσκολη μέρα στο γραφείο. Το συναίσθημα είναι γνώριμο σε όλους.  

Όλοι έχουμε την τάση να παραπονιόμαστε για κούραση, ιδιαίτερα με το σύγχρονο, απαιτητικό τρόπο ζωής. Και κατά ένα μεγάλο μέρος έχουμε δίκιο.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη βελτίωση όσο και στη μείωση των επιπέδων ενέργειας που έχουμε.

Οταν όμως κανείς αισθάνεται κουρασμένος θα πρέπει να αποφεύγει να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, όπως τονίζουν οι ειδικοί. 

Η λίστα περιλαμβάνει 8 πράγματα που πρέπει να μην κάνεις όταν νιώθεις κόπωση:

1. Γυμναστική

Οταν είσαι κουρασμένη είναι καλύτερο να αφήσεις το γυμναστήριο για κάποια άλλη μέρα. Αρκεί να μπορείς να διακρίνεις ότι είσαι κουρασμένη και ότι δεν βαριέσαι να πας να γυμναστείς. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού. Γιατί αν πας να κάνεις ένα έντονο πρόγραμμα, όπως κάνεις συνήθως, τότε θα είσαι απρόσεκτη λόγω της κούρασης και δεν θα εκτελέσεις σωστά τις ασκήσεις. 

Shutterstock
Shutterstock

2. Υπνος

Ο ύπνος είναι μια καλή ιδέα, αλλά μόνο αν κοιμάσαι με τον σωστό τρόπο. Αν κοιμάσαι πολλές ώρες ή πολύ αργά στο τέλος της ημέρας, έχεις πολλές πιθανότητες να ξυπνήσεις την επόμενη ημέρα κουρασμένη.  Αν θέλεις να κοιμηθείς για πολύ λίγο μέσα στην ημέρα για να νιώσεις καλύτερα, δεν πρέπει ο ύπνος να ξεπερνάει τη μισή ώρα. 

Unsplash/Gregory Pappas
Unsplash/Gregory Pappas

3. Καυγάς

Όταν είσαι κουρασμένη, μια ήπια διαφωνία μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί σε έντονο καυγά. Η κούραση καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο των συναισθημάτων, όπως τονίζουν οι ειδικοί. 

4. Social media

Τα social media έχουν γίνει πλέον μια καθημερινή μας συνήθεια. Πώς όμως η χρήση τους επηρεάζει τα συναισθήματά μας; Σύμφωνα με έρευνες τα κυριότερα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα από τη χρήση τους είναι κούραση, στρες και άγχος παρά χαρά και ευχαρίστηση. 

5. Καφές

Σύμφωνα με έρευνες, το σώμα εκκρίνει περισσότερη ποσότητα κορτιζόλης, η ορμόνη που ευθύνεται για το άγχος, κυρίως μεταξύ του διαστήματος 8 με 9 το πρωί. Αν, λοιπόν, πιούμε καφέ τις ώρες εκείνες, επιβραδύνεται η επίδραση της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι. Οπότε, για την πρώτη γουλιά θα περιμένεις, μετά τις 9.30 κι ενώ θα έχεις φάει ένα καλό πρωινό.

6. Ποτό

Όσο αθώο κι αν ακούγεται το αλκοόλ, όσο κι αν νομίζεις ότι σε βοηθάει να κοιμηθείς, τελικά δεν σου κάνει καλό όταν το πίνεις ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο. Αφού είναι συχνά υπεύθυνο για τα ξυπνήματά σου στη μέση της νύχτας.

7. Δουλειά 

Οταν είσαι κουρασμένη καλό είναι να αφήσεις ένα δύσκολο project που έχεις να κάνεις για την επόμενη ημέρα. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, είναι να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. 

8. Junk food

Οταν νιώθουμε κουρασμένοι έχουμε τη τάση να μην τρώμε σωστά. Είναι λάθος να καταφεύγεις στο junk food για μια γρήγορη «τονωτική ένεση» στον οργανισμό σου. Προτίμησε ένα σωστό γεύμα για να πάρεις δυνάμεις. 

bovary.gr