"Η συνάνηση μου με τον Mr Zara στο Φισκάρδο"

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 09:16

"Η συνάνηση μου με τον Mr Zara στο Φισκάρδο"

Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο βρίσκεται στο Φισκάρδο  

 
H Μαρία Ξυτάκη με εναν ξεχωριστό τρόπο και άκρως περιγραφική μας μεταφέρει την γνωριμία που είχε με τον Αμάνθιο Ορτέγα στο Φισκάρδο.

"Δυσκολεύτηκα να τον αναγνωρίσω. Για την ακρίβεια, αδυνατούσα να πιστέψω πως μπορεί να είναι αυτός. Η απλότητα στη στάση του σώματός του, το φαινομενικά αχανές βλέμμα του, η οικεία φιγούρα του, οι απλοϊκές χειρονομίες του, η καλοσυνάτη έκφραση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Τα μονόχρωμα, λιτά, σχεδόν ευτελή ρούχα του.  Όλα απέπνεαν μια έμφυτη, βαθιά ριζωμένη μετριοφροσύνη. Μια σκανδαλιστική ταπεινότητα.
Τον πλησιάζω λίγο δειλά, λίγο θαρραλέα. Με κοιτάζει προσπαθώντας να καταλάβει.

Τον ρωτάω: Excuse me, Sir. Are you Mr. Ortega?
Σαστισμένος, ξαφνιασμένος μα συνάμα φιλικός, μου απαντάει με συστολή κοιτάζοντας πότε εμένα πότε την παρέα του: Eee, si!
Ο ντροπαλός, σεμνός Mr. Amancio Ortega που πάντα θαύμαζα, στεκόταν εκεί μπροστά μου. Αμέσως ένιωσα τόσο άνετα μαζί του. Σαν πολυβόλο άρχισα να τον βομβαρδίζω με τη φλυαρία μου λες και υπήρχε κάπου μία κλεψύδρα που έτρεχε σα νερό και θα σωνόταν ο χρόνος μου μαζί του. Ούτε που θυμάμαι τι του είπα. Δεν καταλάβαινε γρι αγγλικά. Δε γνωρίζω γρι ισπανικά. Ένας νεαρός κύριος από την παρέα του εκτελούσε χρέη μεταφραστή.
Είχα ακούσει για τη χαμηλών τόνων προσωπικότητά του, ότι έχει παραχωρήσει μόνο τρεις συνεντεύξεις σε όλη του τη ζωή, ότι μέχρι πρόσφατα δεν κυκλοφορούσαν φωτογραφίες του με αποτέλεσμα οι επενδυτές να τον μπερδεύουν με άλλα στελέχη της Inditex.

Ο Amancio Ortega, είναι ο Mr. Zara!
Είναι ο ιδρυτής του πραγκόσμιου retail κολοσσού που λέγεται Inditex fashion group. Αριθμεί 7.200 καταστήματα σε 93 χώρες και εκτός από το «ναό» του shopping Zara, περιλαμβάνει τις αλυσίδες καταστημάτων Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull and Bear, Stradivarius και Uterqüe.

Ο Amancio Ortega έφηβος ακόμα, μόλις 14 ετών ξεκίνησε να δουλεύει σε έναν ράφτη υποκαμίσων στην La Coruna. Με τις πενιχρές οικονομίες του αλλά με επιχειρηματική οξυδέρκεια, ξεκίνησε μία μικρή βιοτεχνία που κατασκεύαζε μπουρνούζια ενώ το 1975 μαζί με την πρώτη γυναίκα του, τη Rosalia Mera ανοίγουν το πρώτο κατάστημα Zara.
Το 1976, ο Ortega πρωτοπόρος και καινοτόμος, κατάλαβε τη δύναμη και τη χρησιμότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να παρακολουθεί και να καταγράφει τις πωλήσεις. Το επαναστατικό για την εποχή business model του εισήγαγε τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων μέσα σε 48 ώρες και τη μετατροπή των πατρόν σε ρούχα μέσα σε 10 ημέρες.
Ο Amancio Ortega δεν έχει δικό του γραφείο στα κεντρικά της Inditex. Προτιμά να διοικεί το δημιούργημά του περιφερόμενος στο εργοστάσιο.
Είναι αεικίνητος, δουλευταράς και ακούραστος. Επί 25 χρόνια δεν είχε κάνει ούτε μία ημέρα διακοπές.
Πέρυσι, φιγουράρησε για τέταρτη φορά πρώτος στη λίστα του Forbes ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με προσωπική περιουσία 85 δις. δολάρια εκθρονίζοντας τον Bill Gates από την κορυφή.

Εγώ όμως είδα έναν 82χρονο κύριο, με μια πλούσια ψυχή, γεμάτο ζωή, με τα μαύρα του ρούχα και τα άσπρα του μαλλιά να περπατά αμέριμνος στο γραφικό Φισκάρδο και να σαστίζει που τον αναγνώρισα.
Νιώθω τόσο τυχερή που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τι πραγματικά σημαίνει να μη χάνεις την «πυξίδα» που σε οδήγησε τόσο ψηλά, να μη λησμονείς ότι ξεκίνησες από το απόλυτο μηδέν, να παραμένεις ταπεινός, προσιτός, ζεστός. Ανθρώπινος."


38926256 10160631643715534 1006092236502335488 n