Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξανακοιμηθείς αν ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 21:10

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξανακοιμηθείς αν ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ξυπνάτε μέσα στο βράδυ. Κοιτάτε το ρολόι (πρώτο λάθος) και συνειδητοποιείτε ότι βρίσκεστε ακόμα πολύ μακριά από την ώρα που, κανονικά, πρέπει να ξυπνήσετε.

Κλείνετε τα μάτια σας και προσπαθείτε να ξανακοιμηθείτε. Σωστά; Περίπου. Υπάρχει καλύτερη μέθοδος. 

Ανήσυχος ύπνος. Η τιμωρία για όλα όσα αμελήσαμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα, για όσες σκέψεις «θάψαμε» ώστε να τις αγνοήσουμε, για όσα προβλήματα δεν λύσαμε, για όση ένταση δεν απελευθερώσαμε πριν πέσουμε για ύπνο. Και τον έχουμε βιώσει όλοι.

Μια από τις πιο εκνευριστικές του παρενέργειες; Τα άτακτα ξυπνήματα καταμεσής της νύχτας μετά από τα οποία, πολλές φορές, είναι δύσκολο να συνεχίσετε κανονικά τον ύπνο σας, ειδικά αν το μυαλό σας δε λέει να ηρεμήσει από τις σκέψεις. 

Φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε τον πιο διαδεδομένο, αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας, τρόπο να ξανακοιμηθείτε: να κλείσετε τα μάτια σας και να προσπαθήσετε να σας πάρει ο ύπνος. Νιώθετε όμως ότι χρειάζεστε μια πιο εξειδικευμένη και, κυρίως, αποτελεσματική συμβουλή από αυτό; 

Το μυστικό λοιπόν δεν είναι να μείνετε στο κρεβάτι και να πιέσετε τον εαυτό σας να ξανακοιμηθεί (αυτό μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει), αλλά να σηκωθείτε. Ναι, να σηκωθείτε. Όσο μένετε κάτω από το σεντόνι, τόσο εκνευρίζεστε σκεπτόμενη ότι ξυπνήσατε μια καθόλου βολική ώρα. 

Και για να λέμε τα πράγματα πιο τεκμηριωμένα, σύμφωνα με την PhD Dr. Wendy Troxel, μια ειδικός σε θέματα ύπνου, όσο περισσότερο μείνετε στο κρεβάτι υπομένοντας σιωπηρά την αυπνία, τόσο πιο απίθανο είναι να ξανακοιμηθείτε. Μιλώντας στο Byrdie. co. uk., εξήγησε πως πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας ώστε να καταλάβει ότι το κρεβάτι είναι για ύπνο, όχι για δουλειά, ανησυχίες ή άγχος. 

«Οι εγκέφαλοι μας μαθαίνουν με την πρακτική και για να κοιμάστε καλά, θέλετε ο εγκέφαλος σας να συνδέσει το κρεβάτι με τον ύπνο αποκλειστικά». Έτσι, όπως υποστηρίζει, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν ξυπνήσετε τη νύχτα, είναι να σταματήσετε να κοιτάτε το ρολόι (ή το κινητό σας!) και να σκέφτεστε ότι μένουν μόνο 3 ώρες μέχρι την ώρα που θα χτυπήσει τιο ξυπνητήρι σας και να προσπαθήσετε να συγκεντρωθείτε σε κάτι άλλο. 

Η ειδικός λέει πως είναι προτιμότερο να σηκωθείτε και να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ξεφυλλίσετε ένα περιοδικό. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι να το κάνετε υπό χαμηλό φωτισμό ώστε να μην ξυπνήσετε εντελώς. 

Δοκιμάστε το. Μπορεί να εκπλαγείτε. 

Bovary.gr