Μια Ελληνίδα με μεσογειακή ομορφιά και Κεφαλλονίτικο ταμπεραμέντο κατακτά τα θέατρα του Λονδίνου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 12:18

Μια Ελληνίδα με μεσογειακή ομορφιά και Κεφαλλονίτικο ταμπεραμέντο κατακτά τα θέατρα του Λονδίνου

Μια…Ελληνίδα καταχειροκροτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Etcetera Theatre του Λονδίνου, ερμηνεύοντας  επί σκηνής τον "Στεγόσαυρο" (Stegosaurus), τον μονόλογο για τις διατροφικές διαταραχές της Έρσης Νιαώτη, σε σκηνοθεσία Joe Hufton.

Ο λόγος για την όμορφη Ελπίδα Σταθάτου, η οποία κατάφερε με το ταλέντο, αλλά και το επτανήσιο ταπεραμέντο της να εκπλήξει ευχάριστα το θεατρικό κοινό της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η Ελπίδα κατάγεται από την Κεφαλονιά, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε ψυχολογία, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές στο χορό. Η μεγάλη της αγάπη, ωστόσο, ήταν και παραμένει άλλη: το θέατρο. Αυτός ήταν ο λόγος που μετακόμισε στο Λονδίνο το 2010, με στόχο να συνεχίσει τις σπουδές της, εστιάζοντας στην υποκριτική.  

Η αναχώρηση από την πατρίδα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η Ελπίδα έπρεπε να αποχωριστεί την οικογένεια και τους φίλους της που λατρεύει. Χρειάστηκε να ξεχάσει για κάποιο διάστημα τον ελληνικό ήλιο και την θάλασσα, αφήνοντας πίσω ακόμη και τον αγαπημένο σκύλο της.

«Η τελευταία αγκαλιά στο αεροδρόμιο είναι τόσο… δύσκολη», εξομολογείται με συγκίνηση η Ελπίδα Σταθάτου στο star.gr. Γνωρίζοντας καλά ότι... τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες, η Ελπίδα έσφιξε τα δόντια, και συγκεντρώθηκε στο στόχο της. 

Αφοσιώθηκε στις σπουδές της, πήρε πτυχίο από το Regent’s College (Diploma in Acting), ενώ ακολούθησε το Postgraduate Diploma in Acting στο «The Bridge Theatre Company». Έγινε ενεργό μέλος του Actors Centre, ενώ έχει σταθερή συνεργασία με την ομάδα του Anthony Meindl στο Λονδίνο (AMAW).
Μετά τις σπουδές, επικεντρώθηκε στη δουλειά. Με ταπεινότητα και θετική σκέψη πίστεψε πραγματικά στα όνειρα της και εισέπραξε το χειροκρότημα, που της έδωσε τη δύναμη για προχωρήσει ακόμη πιο μπροστά. 

Ο μονόλογος «Στεγόσαυρος» που η ίδια ερμήνευσε αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς για την αμεσότητα και τον άκρατο συναισθηματισμό του, με αποτέλεσμα περισσότερες από τις μισές παραστάσεις να είναι sold out. 

 

«Γνώρισα την Έρση Νιαώτη στην Αθήνα μέσω ενός κοινού γνωστού. Αμέσως ένιωσα μια οικειότητα. Λάτρεψα το σενάριο με το που το διάβασα και της ζήτησα να με εμπιστευτεί να το ανεβάσουμε στο Λονδίνο. Δέχτηκε αμέσως και κάπως έτσι ξεκινήσαμε την συνεργασία μας. Ήμουν πάρα πολύ τυχερή στο ότι βρήκα έναν πολύ καλό σκηνοθέτη, τον Joe Hufton και μέσα σε μερικούς μήνες βρεθήκαμε να παίζουμε στο Etcetera Theatre. Είναι μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες της ζωής μου και μου άφησε την πιο γλυκιά γεύση», λέει η Ελπίδα, τονίζοντας την ευθύνη και την ευλογία που νιώθει σαν ηθοποιός, όταν πρόκειται να μιλήσει για ευαίσθητα θέματα.

Πριν τον «Στεγόσαυρο» η ταλαντούχα ηθοποιός χρειάστηκε να κάνει και άλλες δουλειές, ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα στο ακριβό Λονδίνο. Η καθημερινότητα στην βρετανική πρωτεύουσα απαιτεί πολύ τρέξιμο και γερό στομάχι. Ειδικά για όλους όσοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν στον καλλιτεχνικό χώρο, η επιβίωση είναι ακόμη πιο δύσκολη. 

«Τις περιόδους που έχω κάποια παράσταση ή γύρισμα δουλεύω σχεδόν όλη μέρα και δεν έχω χρόνο για τίποτα. Φυσικά, έχω περάσει από πολλές φάσεις και συμπληρωματικές δουλειές.Είμαι πάντα ευγνώμων για την στήριξη των δικών μου ανθρώπων, ειδικά τα πρώτα χρόνια τον σπουδών μου», εξομολογείται η ίδια, ισχυριζόμενη ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν αρκεί για πας μπροστά. 

  

Αποφασισμένη να φτάσει ακόμη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για την καριέρα της, η εντυπωσιακή ηθοποιός -κάνει αυτό που λέει το όνομα της- ...ελπίζει να δεχτεί προτάσεις για δουλειά και στην Ελλάδα, που της λείπει πολύ…

«Η μεγάλη μου αγάπη θα είναι πάντα το θέατρο, αλλά με ενδιαφέρει πολύ και η τηλεόραση και ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου οι τηλεοπτικές σειρές έχουν κατακτήσει τον κόσμο (με το Netflix, Amazon κτλ). Πιστεύω πολύ σε αυτό το κομμάτι της τηλεόρασης», εξηγεί.

Στον ελεύθερο χρόνο της, ταξιδεύει, γυμνάζεται, κολυμπάει, διαβάζει, δοκιμάζει νέες κουζίνες, βλέπει … θέατρο και σινεμά, όχι όμως και… survivor, στο οποίο δεν θα πήγαινε, παρά το γεγονός ότι η ίδια διατηρείται σε άψογη φυσική κατάσταση και είναι πολύ κοντά στον αθλητισμό.

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται με μεγάλη χαρά για το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, που πραγματοποιείται τον Αύγουστο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει να γράφει ένα σενάριο μιας ταινίας μεγάλου μήκους μαζί με μία σεναριογράφο και συζητάει για την επόμενη θεατρική σεζόν στο Λονδίνο. Η παράσταση «Στεγόσαυρος» θα παιχτεί τον Αύγουστο στο φημισμένο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Της Άννας Σταματιάδου

star.gr