Τι δεν πρέπει να κάνεις αν ξυπνήσεις το βράδυ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 20:10

Τι δεν πρέπει να κάνεις αν ξυπνήσεις το βράδυ

Το άγχος, η πίεση ή το παραγεμισμένο στομάχι που σας έκανε δώρο η πίτσα που συνόδευσε την ταινία που είδατε, είναι τρεις από τους πολλούς λόγους που ευθύνονται για το απότομο ξύπνημα που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια του βραδινού σας ύπνου.


Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους: η προσπάθεια να κοιμηθείτε ξανά είναι τις περισσότερες φορές εξαντλητική αφού στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας ανυπόμονα.

Ο Δρ. Μάικλ Μπρέους -γνωστός στο εξωτερικό και ως «Γιατρός του Ύπνου»- προσφέρει μερικές πολύτιμες συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνει κανείς όταν ξυπνάει χωρίς να το θέλει πριν από το χτύπημα του ξυπνητηριού.

Και ναι σωστά καταλάβατε: το να κοιτάτε την ώρα και να δυσανασχετείτε που σας έχει μείνει μία μόνο ώρα ξεκούρασης και από το ζεστό κρεβάτι σας να βρεθείτε στο μετρό και στο γραφείο, είναι ένα από τα μεγάλα απαγορευτικά αν θέλετε να συνεχίσετε τον ύπνο σας. Επόμενο απαγορευτικό είναι το να σηκωθείτε  από το κρεβάτι, εκτός κι αν η ανάγκη σας για τουαλέτα είναι τόσο μεγάλη που φοβάστε ότι δεν θα αντέξετε. Η αιτιολόγηση κατά τον Μπρέους είναι απλή: όταν η στάση του σώματος αλλάξει από ξαπλωμένη σε καθιστή και μάλιστα από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα μετακινηθείτε, η καρδιά αυξάνει αυτόματα τον ρυθμό της και αποσυντονίζει τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να χτυπάει την ώρα του ύπνου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι παλμοί  υπολογίζονται στους 60 ανά λεπτό όταν κοιμούνται και κάθε φορά που βρίσκεστε σε όρθια θέση, η καρδιά ασκεί πίεση ενάντια στη βαρύτητα, επιταχύνοντας αυτόματα τον χτύπο της καρδιάς σας.

Για να καταφέρετε να κοιμηθείτε και πάλι, οι χτύποι της καρδιάς θα πρέπει να πέσουν πάλι στους 60, πράγμα το οποίο -φυσικά- δεν μπορεί να συμβεί αμέσως και αποτελεί την αιτία που έχετε αϋπνίες.

Ένα ακόμη τιπ που μοιράστηκε ο «Γιατρός του Ύπνου» είναι πως ό,τι κι αν σας απασχολεί, θα πρέπει να χαλαρώσετε πλήρως και να αδειάσετε τελείως από σκέψεις και εικόνες. Μην ανοίγετε το κινητό σας για να δείτε την ώρα, όσο κι αν αυτό γίνεται ενστικτωδώς. Αυτή η μορφή «πανικού» που πιάνει τον άνθρωπο όταν συνειδητοποιεί τις ώρες ύπνου που του απομένουν και θέλει να κοιμηθεί αμέσως, ουσιαστικά φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Ο ειδικός προσθέτει πως πολλοί άνθρωποι αισθάνονται φόβο για τις χαμένες ώρες ύπνου, όμως το κλειδί για να μην χάσουν ακόμη περισσότερες, είναι να μην αγχώνονται.

Γι’ αυτό, ηρεμήστε, αποβάλλετε κάθε ενοχλητική σκέψη που μπορεί να σας ταράξει, βαθιές ανάσες και... όνειρα γλυκά!

Φωτογραφίες: Shutterstock