Οι 5 συνήθειες που σαμποτάρουν τον ύπνο σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 20:15

Οι 5 συνήθειες που σαμποτάρουν τον ύπνο σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Όποιο γιατρό και να συμβουλευτείς, θα σου επιβεβαιώσει ότι ο καλός (τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά) ύπνος είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη γενικότερη υγεία αλλά και τη φυσική ομορφιά σου.

 
Το δέρμα, τα κόκκαλα, το βάρος ακόμη και η ψυχολογία σχετίζονται άμεσα με τον ύπνο που (δεν κάνεις).

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι καλό είναι να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίζεις στον εαυτό σου καθημερινά έναν ποιοτικό ύπνο.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται και να βάλεις ένα τέλος σε εκείνες τις συνήθειές σου που, χωρίς να το καταλαβαίνεις ή να το γνωρίζεις, σαμποτάρουν τον ύπνο σου. Ποιες είναι αυτές; Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα από απόψε κιόλας.

1) Ασχολείσαι με το κινητό λίγα λεπτά πριν πας για ύπνο

Το έχουμε ξαναπεί, αλλά η επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Από τα χειρότερα που μπορείς να κάνεις αν θες να καταστρέψεις τον ύπνο σου είναι αυτό. Η έκθεσή σου σε οποιαδήποτε οθόνη (επομένως και τηλεόραση και tablet και Η/Υ) σταματά την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που σε βοηθά να κοιμηθείς.

2) Προπονείσαι λάθος ώρας της ημέρας ή δεν προπονείσαι καθόλου

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να προπονείσαι αργά το απόγευμα, αφού έχεις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της ημέρας, γιατί έτσι αποβάλλεις όλο το συσσωρευμένο στρες και επομένως εξασφαλίζεις καλύτερο ύπνο. Αν, πάλι, δεν κάνεις κανενός είδους γυμναστική, απλά ξανασκέψου το για πάμπολλους λόγους.

3) Ξυπνάς στη διάρκεια της νύχτας και κοιτάς το ρολόι

Αυτή η φαινομενικά άκακη συνήθεια μπορεί να σου προκαλέσει ιδιαίτερο άγχος και ΟΥΠΣ, χαιρέτα τον τον ύπνο που ζητούσες. Κοιτώντας το ρολόι, χωρίς να το θες, κάνεις αυτόματους υπολογισμούς για το πόση ώρα σου απομένει πριν ξυπνήσεις εντελώς. Ψυχοφθόρο, το λες.

4) Τρως πολύ και κακό (ποιοτικά) φαγητό

Το junk food αργά το βράδυ είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και ο ύπνος. Αν το έχεις δοκιμάσει (εγώ το έχω) θα πρόσεξες ότι έπειτα είχες έναν από τους χειρότερους ύπνους της ζωής σου. Εφίδρωση, στεγνό στόμα, βαρύ στομάχι. Ούτε καν να το ξανασκεφτείς.

5) Πίνεις πολλά υγρά ακριβώς πριν τον ύπνο

Μα είναι προφανές, θα χρειαστεί να ξυπνήσεις στη διάρκεια της νύχτας για να πας τουαλέτα. Πίνε πολλά υγρά στη διάρκεια της ημέρας γιατί αυτό θα επωφελήσει την ενυδάτωση του οργανισμού σου, αλλά πριν τον ύπνο; Ζεις στα άκρα.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250