Υπάρχει σοβαρός λόγος να κοιμάστε με βαριά σκεπάσματα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Μαΐου 2016 12:35

Υπάρχει σοβαρός λόγος να κοιμάστε με βαριά σκεπάσματα

Δεν είναι υπέροχο να ξυπνάτε το πρωί και να νιώθετε ξεκούραστοι; Σίγουρα μια πολύ καλή λύση είναι να πηγαίνετε για ύπνο κατά τις 10-11 το βράδυ αλλά πολλές φορές δε φτάνει μόνο αυτό. Συχνά ξυπνάτε το πρωί και αισθάνεστε εντελώς κουρασμένοι και ψάχνετε απελπισμένοι την κούπα με τον καφέ. Υπάρχει όμως ένας τρόπος για να καταφέρετε να κοιμηθείτε σίγουρα και καλά.


Αρκετές μελέτες από επιστήμονες των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι όσο βαρύτερη είναι η κουβέρτα που χρησιμοποιείτε, τόσο πιο εύκολο είναι να κοιμηθείτε. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: το ελαφρύ άγγιγμα διεγείρει το νευρικό σας σύστημα, ενώ το βαρύ αλλά ήπιο σας ηρεμεί. Αυτό λειτουργεί στους περισσότερους ανθρώπους.

Το επιστημονικό όνομα για αυτό είναι DPTS (Deep Pressure Touch Stimulation = Διέγερση από Άγγιγμα Βαθιάς Πίεσης). Η βαθιά πίεση είναι παρόμοια με ένα μασάζ - χαλαρώνει τους μυς και τα νεύρα σας, ανακουφίζει από το στρες σας και σας δίνει μια αίσθηση άνεσης. Είναι το ίδιο όπως όταν κάποιος μας παίρνει στην αγκαλιά του, μας αγκαλιάζει σφιχτά ή μας χτυπάει απαλά στην πλάτη. Αυτό είναι το αίσθημα των πρώτων παιδικών μας χρόνων, όταν οι γονείς μας μάς σήκωναν στα χέρια και μας σκεπάζαν με παχιές κουβέρτες, που πιέζαν απαλά το σώμα μας, μας ηρεμούσαν και σταματούσαμε να κλαίμε.

Η απαλή πίεση κάνει τον εγκέφαλό μας να παράγει σεροτονίνη, την ''ορμόνη της ευτυχίας'', η οποία μέσα στο σκοτάδι μετατρέπεται σταδιακά σε μελατονίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ύπνου. Μια βαριά κουβέρτα είναι καλή λόγω ότι κατανέμει ομοιόμορφα πίεση σε κάθε σπιθαμή του σώματός μας. Ο εγκέφαλος μας τότε λαμβάνει ένα σήμα ότι είμαστε σε ένα ασφαλές και άνετο μέρος και έτσι μπορούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ήσυχοι.

Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν κατάθλιψη, άγχος, επιθετικότητα και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, οπότε αυτός είναι άλλος ένας λόγος για έναν καλό βραδινό ύπνο κάτω από μια ωραία, βαριά κουβέρτα. Οι βαριές κουβέρτες συνιστώνται επίσης για υπερκινητικά παιδιά και παιδιά με αυτισμό.

Το βάρος της κουβέρτας εξαρτάται από το δικό σας γούστο και βάρος, αλλά η συνήθης σύσταση για ενήλικες είναι 6-14 κιλά. Yπάρχουν ακόμη και ειδικές κουβέρτες με ξεχωριστές τσέπες με φερμουάρ, όπου μπορείτε να βάλετε έξτρα βάρος. Αν όμως νομίζετε ότι είναι δύσκολο να αναπνεύσετε αντί να νιώθετε ευχάριστα τότε καλύτερα αδειάστε το έξτρα βάρος ή χρησιμοποιήστε μια κανονική, μέτρια βαριά κουβέρτα




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ