7 πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος πριν πάει για ύπνο [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016 19:14

7 πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος πριν πάει για ύπνο [εικόνες]

Λίγοι είναι αυτοί που κοιμούνται σε 5 δευτερόλεπτα μόλις πέσουν στο κρεβάτι. Η μεγάλη πλειοψηφία ταλαιπωρείται ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί ήρεμα και να ξεκουραστεί όπως πρέπει.

 

1.    Σταματήστε το διάβασμα στα 10 λεπτά
Προειδοποίησε σε όλους τους βιβλιοφάγους: το να καταβροχθίζει κάποιος κεφάλαια ολόκληρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον πάρει ο ύπνος ούτε προσφέρει καλύτερο ύπνο. Σίγουρα, για να ηρεμήσει κάποιος χρειάζεται τις συνήθειές του, μόλις πέσει στο κρεβάτι. Αλλά αν το διάβασμα διαρκέσει υπερβολικά, η αϋπνία καραδοκεί. Πέρα από τα 10 λεπτά, ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται ξανά και η διάθεση για ύπνο φεύγει, λένε οι ειδικοί.



2.    Πυτζάμα, μόνο την στιγμή που πέφτουμε στο κρεβάτι
Είναι προτιμότερο να αποφεύγει κάποιος να φοράει την πυτζάμα του από τις 8 το βράδυ. Το ιδεώδες είναι να φοριέται την στιγμή που πέφτουμε στο κρεβάτι. Όταν φοράμε την πυτζάμα από νωρίς, ο εγκέφαλος δεν παίρνει την ώρα που πρέπει την εντολή ότι ήρθε η ώρα του ύπνου.



3.    Χαμηλώστε την θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας
Πιστεύουμε ότι η θερμοκρατία χαλαρώνει και το κρύο διεγείρει. Αλλά είναι διαπιστωμένο ότι η θέρμανση είναι ο χειρότερος εχθρός του ύπνου. Για να κοιμηθούμε θα πρέπει η θερμοκρασία του εγκεφάλου να μειωθεί. Επειδή ο εγκέφαλος παίρνει την θερμοκρασία του δωματίου, αν κάνει πολύ ζέστη δυσκολεύεται να ψυχθεί και ο ύπνος καθυστερεί. Εξάλλου, όταν κάνει πολύ ζέστη στον χώρο, κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε τη νύχτα. Το ιδεώδες είναι να μη φοράμε ποτέ κάλτσες και ζεστές πυτζάμες και η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 ως το πολύ 20 βαθμούς. Σε άλλη περίπτωση, αφήστε το παράθυρο ανοιχτό.

4.    Χαμηλώστε εγκαίρως τα φώτα
Αν ρίξετε μια ματιά στο τελευταίο επεισόδιο Game of Thrones ή χαζεύετε στο ίντερνετ κάποιες εικόνες για να χαλαρώσετε θα δυσκολευτείτε πολύ να κοιμηθείτε. Το φως της οθόνης απειλεί την χαλάρωση και τον ύπνο όσο τίποτα. Μόνο στο σκοτάδι εκλύεται  μελατονίνη, η ορμόνη που δίνει την εντολή για ύπνο στον εγκέφαλο. Αντίθετα, το φως μιας οθόνης δίνει εντολή για ξύπνημα την στιγμή ακριβώς που θέλουμε να κοιμηθούμε.


Την ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο πρέπει να σβήνουμε όλα τα μηχανήματα στο δωμάτιο και να κλείνουμε ερμητικά τα πατζούρια αν υπάρχει φως από λάμπες στο δρόμο.

5. Μάθετε να αναπνέετε με την κοιλιά
Η καλύτερη άσκηση για να αποκοιμηθεί εύκολα κάποιος είναι να αναπνέει ήρεμα με την κοιλιά. Οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και το σώμα, η άσκηση αυτή ηρεμεί όλο το νευρικό σύστημα. Για να το πετύχουμε βάζουμε τα χέρια στην κοιλιά και αναπνεύουμε κανονικά. Αναπνέουμε βαθιά από τη μύτη αφήνοντας την κοιλιά να γεμίζει αέρα χωρίς να κινούμε τους πνεύμονες στο στήθος. Μένουμε σε αυτή τη θέση, κρατάμε την αναπνοή και βγάζουμε τον αέρα ξεφουσκώνοντας την κοιλιά. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση όσο θέλουμε.



6. Πίνουμε ένα ρόφημα από βότανα
Πολλά βότανα ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα πριν από τον ύπνο και εγγυώνται μια ήρεμη νύχτα ξεκούρασης. Ο βασιλικός, η λεβάντα, το χαμομήλι είναι αναγνωρισμένα βότανα που βοηθούν τον ύπνο. Μην πίνετε το ρόφημα ακριβώς πριν πέσετε στο κρεβάτι, ίσως θα χρειαστεί να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα.



7. Μια σταγόνα πραγματική λεβάντα στο μαξιλάρι ή στην πυτζάμα
Τα αρωματικά έλαια είναι συνεργοί ηρεμίας. Θυμάρι, λεβάντα, άνθη πορτοκαλιάς, τριαντάφυλλο διώχνουν το στρες και δρουν σαν ηρεμιστικά στον εγκέφαλο. Μια σταγόνα στον γιακά της πυτζάμας ή στο μαξιλάρι βοηθάει να αποκοιμηθεί κάποιος και χαλαρώνει το σώμα όλη τη νύχτα.


iefimerida.gr