Ειδικοί βρήκαν τι καταστρέφει περισσότερο μία σχέση -Οδηγεί στον χωρισμό

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 10:51

Ειδικοί βρήκαν τι καταστρέφει περισσότερο μία σχέση -Οδηγεί στον χωρισμό

Μετά από δεκαετίες ερευνών σχετικά με την ευτυχία και τα προβλήματα σε έναν γάμο, οι ειδικοί βρήκαν τι κάνει έναν γάμο να διαλυθεί.

 

Με πείρα πάνω από 40 χρόνια, ο ψυχολόγος John Gottman, ιδρυτής του Ινστιτούτου «The Gottman», βρήκε το στοιχείο στη συμπεριφορά των συντρόφων που τους οδηγεί στον χωρισμό.

Και αυτό είναι η περιφρόνηση.

Κάθε ζευγάρι τσακώνεται και διαφωνεί σε πολλά θέματα, αλλά όταν η περιφρόνηση περάσει από τις εντάσεις στην καθημερινότητα, τότε η σχέση πλησιάζει προς το τέλος του.

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από την παθητική επιθετικότητα, όπου στόχος είναι να καταρρίψεις την αυτοεκτίμηση και την επιθετικότητα του άλλου.

Ο ψυχολόγος McNylty έδωσε ένα παράδειγμα« Για παράδειγμα αν ένα ζευγάρι συζητάει για το πως να κρατήσουν το σπίτι τους καθαρό και οργανωμένο και ο ένας σύντροφος πει «Στην οικογένειά μου φροντίζαμε περισσότερο το σπιτικό μας», τότε η φράση που δεν ειπώθηκε, αλλά εννοείται είναι «Από ότι η δική σου οικογένεια έκανε».Κι όμως τέτοιες περιφρονητικές προτάσεις, αν και μοιάζουν «άκακες», δεν είναι καλό να λέγονται συνέχεια.

Οι συμβουλές του Gottman είναι απλές. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από το ταίρι σας, να έχετε αυτοέλεγχο σε στιγμές θυμού και να κάνετε ήρεμους διαλόγους όσο μπορείτε. Έτσι η σχέση θα διαρκέσει στο χρόνο, χωρίς να φθαρεί.

 



00 inkefalonia general ad 300X250