Ραχήλ γυμνή (και άλλοι 59) για καλό σκοπό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 13:08

Ραχήλ γυμνή (και άλλοι 59) για καλό σκοπό

Με την απαιτούμενη τόλμη, περίπου 60 Ελληνες επώνυμοι ανταποκρίθηκαν  στην πρόσκληση του περιοδικού και φωτογραφήθηκαν γυμνοί. Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το AIDS βοήθησε ακόμη και τους πιο συνεσταλμένους να απελευθερωθούν μπροστά στον φακό - και το κοινό.

Σε πρώτη ανάγνωση το να ενώνει η γύμνια των κορμιών τους τη Ραχήλ Μακρή, τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, την Αγγελική Ηλιάδη, την Αννα Μπουσδούκου, τον Δημήτρη Ουγγαρέζο και περίπου ακόμη έξι δεκάδες διασήμων Ελλήνων μοιάζει τουλάχιστον ακατανόητο - έως και σουρρεαλιστικό.

Πόσο μάλλον για τα δεδομένα μιας κοινωνίας άμαθης σε τέτοιου είδους δημόσια έκθεση σωμάτων, όπως η ελληνική, η οποία κατά κανόνα αντιδρά με το παρασυμπαθητικό της σεμνοτυφίας και τείνει να αποσυντονίζεται στη θέα αναγνωρίσιμων προσώπων χωρίς τη συνήθη, πολιτικώς ορθή και ευπρεπή αμφίεσή τους. Αλλά ο καταλύτης, το στοιχείο εκείνο που εξουδετερώνει οποιαδήποτε ηθική ένσταση γι’ αυτή τη γυμνή συνέλευση διασήμων από το πεδίο της πολιτικής, του θεάματος και της τέχνης, της μουσικής, του αθλητισμού κ.λπ., είναι μια αγαθή απενοχοποίηση: Υπάρχει ένας σοβαρός συμβολικός λόγος που οι επώνυμοι φωτογραφίζονται γυμνοί, επειδή γυμνός και εντελώς απροστάτευτος παρουσιάζεται ο άνθρωπος μπροστά στη νόσο, όποιου είδους, όσα κι αν είναι τα ρούχα που φορά. Και η συγκεκριμένη φωτογραφική σύναξη είναι η ίδια ένα μέσον στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης, αφύπνισης της κοινής γνώμης και κατάρριψης των μύθων γύρω από το AIDS.

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στο περιοδικό «DownTown», το οποίο, μαζί με την πρόσφατη επανέναρξη της εβδομαδιαίας κυκλοφορίας του, επανέφερε και έναν θεσμό που το ίδιο είχε καθιερώσει στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, από το 2006 έως την προσωρινή διακοπή της έκδοσής του το 2012 (εξαιτίας της χρεοκοπίας της ΙΜΑΚΟ κ.λπ.), το «DT» περιελάμβανε απαρεγκλίτως ένα πολυσέλιδο φωτογραφικό αφιέρωμα, ένα ασπρόμαυρο άλμπουμ με επωνύμους σε καλλιτεχνικές γυμνές απεικονίσεις. Φυσικά, η συντακτική ομάδα του περιοδικού, οι άνθρωποι που κάποια ημέρα στο τέλος της εβδομάδας είχαν την αρχική ιδέα για το project με κωδικό «γυμνοί-επώνυμοι-AIDS-DownTown» δεν περίμεναν ποτέ, όπως εξομολογούνται οι ίδιοι, ότι η ανταπόκριση θα ήταν τόσο μεγάλη. Τόσο από την πλευρά του κοινού όσο και από εκείνη όλων όσοι πήραν κατά καιρούς θέση απέναντι στον φακό, ποζάροντας κάτω από τους προβολείς, κατά κανόνα του διακεκριμένου φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη, υπήρξε ενθουσιασμός και κάτι σαν μεταδοτικός ιός - αν και καλοήθης: Ο ένας έφερνε τον άλλον, όπως έγινε χαρακτηριστικά πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης πρότεινε στον Χρήστο Λούλη να φωτογραφηθεί και αυτός, μιας και τότε έτυχε να συμπρωταγωνιστούν στην ίδια θεατρική παράσταση.



Αγγελική Ηλιάδη

Σταδιακά η φωτογραφική καμπάνια κατά του AIDS από το «DownTown» καθιερώθηκε ως μία ετησίως αναμενόμενη έκπληξη, καθώς οι προσκεκλημένοι εναλλάσσονταν αναλόγως της επικαιρότητας και της δημοτικότητάς τους. Στη φετινή εκδοχή του, με το τεύχος που θα κυκλοφορήσει την παραμονή των Χριστουγέννων, το γυμνό άλμπουμ περιέλαβε και πολιτικούς όπως η Ραχήλ Μακρή, η οποία, όπως δήλωσε στην κάμερα του τηλεοπτικού «Ολα-Πρώτη φορά» και τον Θέμο Αναστασιάδη, δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι παρόμοιο εάν δεν υπήρχε «καλός σκοπός». Υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής ανάγκασαν τον Γιώργο Αμυρά να ακυρώσει τη δική του φωτογράφηση, οπότε ο κόσμος της πολιτικής θα έχει μία διακριτική εκπροσώπηση το 2015. Απεναντίας, η πληθώρα των γυμνών επωνύμων θα προέρχεται από την ντόπια showbiz και τα ΜΜΕ, παρουσιαστές όπως η Μαίρη Συνατσάκη και η Ντορέττα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφους όπως η Μαρία Σαράφογλου, αλλά και επιτυχημένους αθλητές όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας κ.ά.

Στα παραλειπόμενα των φωτογραφήσεων και καθώς φέτος εκτός του Βαγγέλη Κύρη το «DownTown» συνεργάστηκε επίσης με τον Μάριο Θεολόγη, το στούντιο μετατρέπεται σε αίθουσα αναμονής ιατρείου, όπου συναντιούνται τυχαία γνωστοί - μόνο που φορούν τα απολύτως ελάχιστα. Οπότε, με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι, τυλιγμένοι πρόχειρα σε μια μεγάλη πετσέτα, συζητούν και κουτσομπολεύουν περιμένοντας τη σειρά τους να αποκαλυφθούν.



Δημήτρης Ουγγαρέζος

Σχετικά με την Ερρικα Πρεζεράκου, η οποία κάποτε εμφανίστηκε ημίγυμνη στον χώρο του στούντιο, ανυποψίαστη για το δέος που προκαλούσε το εκπληκτικά σμιλεμένο από τον αθλητισμό σώμα της, έχει μείνει ως εσωτερικό ανέκδοτο το σοκ που υπέστη η αυτοπεποίθηση γνωστού ηθοποιού -και θεωρούμενου ως γόητα: στη θέα της σφριγηλής, αψεγάδιαστης Ερρικας, ο ζεν πρεμιέ αποφάσισε να κρύψει τα δικά του κάλλη σε μια κασέλα, εντός της οποίας και φωτογραφήθηκε.

Είναι αυτονόητο όμως ότι ορισμένοι έχουν μεγαλύτερη άνεση από άλλους ως προς τη γύμνια τους, κάποιοι φέρουν λιγότερα συμπλέγματα για το κορμί τους και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αγχωθούν για το εάν η ψηφιακή επεξεργασία θα βελτιώσει την εικόνα τους. Ολοι όσοι απαντούν στο κάλεσμα του «DownTown» συμμετέχουν στο γράψιμο μιας μικρής, ιδιαίτερης ιστορίας. Συνθέτουν ένα ασυνήθιστο πανόραμα της εγχώριας δημόσιας ζωής, ένα μικρό εικονογραφημένο χρονικό στην Ελλάδα λίγο πριν από την εκπνοή του πολυτάραχου 2015.



Η  Ραχήλ Μακρή ποζάρει γυμνή υλοποιώντας τη δέσμευσή της ότι θα έκανε τέτοιου είδους φωτογράφηση μόνο αν υπήρχε «καλός σκοπός»




Μάρα Ζαχαρέα




Κωνσταντίνος Μπογδάνος




Αννα Μπουσδούκου

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες...

                                              Μαρία Κορινθίου

                                      
                                          Κατερίνα Παπουτσάκη


Tο μοντέλο Αναστασία Περράκη και ο σύντροφός της, επίσης, μοντέλο, Χρήστος Μπίρμπας


                                            Η Εύη Αδάμ






ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ