Ποια ηθοποιός εξομολογείται πως βίωσε τον ρατσισμό γιατί είναι Βορειηπειρώτισσα;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 10:31

Ποια ηθοποιός εξομολογείται πως βίωσε τον ρατσισμό γιατί είναι Βορειηπειρώτισσα;

“Είσαι Βορειηπειρώτισσα;”Ναι. Γεννήθηκα στο Αργυρόκαστρο από Έλληνες γονείς, μεγάλωσα μέχρι περίπου τα 3 μου χρόνια εκεί και μετά ήρθαμε στην  Ελλάδα.Οι γονείς μου ξεκίνησαν από το μηδέν όταν ήρθαν εδώ, με πολύ μεγάλες δυσκολίες, χωρίς δουλειά, με τρία παιδιά, εμένα που είμαι δίδυμη με τον Θοδωρή, και τον αδερφό μας, τον Χρήστο , ο οποίος είναι 6 χρόνια μεγαλύτερος. Έκαναν δύο και τρεις δουλειές για να καταφέρουν να μας μεγαλώσουν”   “Έχεις ζήσει τη φτώχεια”

“Ναι, παρόλο που δεν στερηθήκαμε ως παιδιά τα απολύτως απαραίτητα. Όμως, θυμάμαι είχα ένα όνειρο: Να πάω μπαλέτο, αλλά οι γονείς μου δεν μπορούσαν να με στείλουν, γιατί ήταν ακριβές οι σχολές. Τελικά,κατάφεραν και με πήγαν σε μεγάλη ηλικία, αλλά δεν μου άρεσε, γιατί με έβαλαν με τα μικρά παιδιά. Θέλω να πω, ότι κάποια όνειρά μου πήγαν πίσω ή δεν πραγματοποιήθηκαν, γιατί έζησα σε μια φτωχή οικογένεια. Όμως, είχαμε και έχουμε πολλή αγάπη”.
“Στο σχολείο αντιμετώπισες ρατσισμό;”
 
“Ναι. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί οι ρατσιστές. Έχω βιώσει πολύ το ρατσισμό, γιατί είμαι Βορειοηπειρώτισσα. Αν και ήμασταν από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, ο κόσμος δεν γνωρίζει και μας αντιμετώπισε ρατσιστικά. Οι δάσκαλοι μας θεωρούσαν αλλοδαπούς, έτσι μας θεωρούσαν και τα παιδιά. Έπρεπε οι δάσκαλοι να καταγράψουν τους αλλοδαπούς κι εμείς να σηκώνουμε χέρι σαν να ήμασταν κάτι διαφορετικό και όχι σαν όλα τα άλλα παιδάκια. Αυτό ήταν τραυματικό για ένα παιδάκι. Ένιωθα άσχημα”.
 
“Εσύ το λες με μεγάλη ευκολία ότι είσαι Βορειοηπειρωτισσα, ενώ κάποιες άλλες κυρίες στη σόουμπιζ προσπαθούν να το κρύψουν σαν να είναι ρετσινιά…”
“Εγώ είμαι αυτή που είμαι και δεν έχω να κρύψω κάτι. Φαντάσου ότι οι κολλητές μου, που δεν είναι καν στο χώρο της σοουμπίζ, δεν το λένε, το κρύβουν. Μάλιστα, απορούν που εγώ το λέω, γιατί οι ίδιες ντρέπονται. Λένε ότι είναι από τα Γιάννενα. Εγώ το θεωρώ τιμή μου και καμάρι μου που είμαι Βορειοηπειρώτισσα. Είμαστε χωρίς πατρίδα ουσιαστικά. Νιώθω σαν να μην έχω πατρίδα, σαν να μην έχω κάπου να ακουμπήσω… Εκεί μας θεωρούν Έλληνες και όλο μας βρίζουν, εδώ μας θεωρούν Αλβανούς και μας απομονώνουν. Είμαστε μια μικρή μειονότητα που δεν ξέρει που ανήκει. Εγώ δεν μιλάω καν αλβανικά.”
 
“Πως είναι για ένα κορίτσι που έχει περάσει τόσα πολλά, ξαφνικά να γίνεται αναγνωρίσιμο, γιατί και στη “Ζωή της Άλλης” έπαιξες τη Λίλιαν και φυσικά τώρα , στα “Κλεμμένα Όνειρα”, έχεις αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα ως Μαντώ. Νιώθεις ότι παίρνεις το αίμα σου πίσω;”
 
“Ναι, έτσι είναι, όπως ακριβώς το λες. Κάπου ένιωσα ότι παίρνω το αίμα μου πίσω. Μου αρέσει. Γιατί πραγματικά ήταν και είναι πολύ δύσκολο. Αγαπώ αυτό που κάνω και ήθελα να ανταμειφθώ για τις προσπάθειές μου”.
 
H Βασιλική Αγγελή, η Μαντώ από τα “Κλεμμένα Όνειρα” μίλησε στο “ΛΟΙΠΟΝ”, για τον ρατσισμό που έχει δεχτεί για την καταγωγή της.
 
 

treloi .eu
 
to-mati.net
 



00 inkefalonia general ad 300X250