Δίαιτα 16:8 & χάσε πάνω από 3 κιλά ως τα Χριστούγεννα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 09:13

Δίαιτα 16:8 & χάσε πάνω από 3 κιλά ως τα Χριστούγεννα

Νέες διατροφολογικές ανακαλύψεις για τη δίαιτα έρχονται στο προσκήνιο. Μια νέα, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, βασίζεται στην αποχή από το φαγητό για 14 έως 16 ώρες και εξασφαλίζει την καύση λίπους.

To να αδυνατίζει κανείς γρήγορα -κάνοντας κατά κάποιον τρόπο νηστεία- θεωρήθηκε επανάσταση στον χώρο της διαιτολογίας πριν από χρόνια, εγείροντας και ανάλογες ενστάσεις. Τώρα όμως, αυτή η γρήγορη δίαιτα δεν είναι πλέον ταμπού. Απέκτησε και επιστημονικό υπόβαθρο, αφού πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος δεν συντελεί μόνο στο χάσιμο κιλών, αλλά επίσης μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση και να αυξήσει την καύση του λίπους. Το πρόγραμμα διατροφής που σου προτείνουμε δεν χρειάζεται θερμιδομετρητή. Ακολουθώντας το για δύο εβδομάδες (παράτεινέ το ως τις γιορτές), σου εγγυόμαστε ότι θα χάσεις τουλάχιστον τρία κιλά και θα ξεφορτωθείς το λίπος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πολύ απλά περιορίζεις τη διατροφή σου σε 8 ώρες από τις 24, αφήνοντας 16 όπου κάνεις ένας είδος «νηστείας» (πλήρης αποχή από τροφή). Αυτό το κάνεις για 2 μέρες και την 3η τρως οποιαδήποτε στιγμή. Για 2 μέρες, όμως, δουλεύεις πάνω στην οργάνωση του δικού σου ωραρίου. Για παράδειγμα, μπορείς να φας από τις 11.00 ως τις 19.00 μ.μ. ή από τις 08.00 μέχρι τις 16.00. Αυτή η μέθοδος είναι ένας τρόπος διατροφής που η διάσημη διατροφολόγος Αμάντα Χάμιλτον ερευνούσε για χρόνια.

Οπως έχει επισημάνει και η ίδια, «με τη μέθοδο που ονομάστηκε εν συντομία 16:8 (δηλαδή 16 ώρες δεν τρώμε και τρώμε μόνο μέσα σε ένα οκτάωρο) αυξάνεις απλώς το διάστημα ανάμεσα στο τελευταίο και στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Ακόμα και ύστερα από 16 ώρες χωρίς φαγητό το σώμα αρχίζει να ενεργοποιεί το μηχανισμό καύσης λίπους».

Η «νηστεία» δεν είναι η συνηθισμένη συμβουλή διατροφής. Συνήθως λέγεται ότι πρέπει να λαμβάνουμε συχνά και μικρά γεύματα. «Ξέρω ότι η παράλειψη γευμάτων πάει αντίθετα σε οτιδήποτε μας λένε συνήθως, όπως ότι ο μεταβολισμός μας σταματά να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι χρειαζόμαστε να ξεκινάμε με ένα πρωινό. Αλλά αυτό δεν ισχύει», λέει η Αμάντα Χάμιλτον. Οπως υποστηρίζει η διάσημη διατροφολόγος, «η νηστεία είναι καλύτερη από τον παλιό καλό περιορισμό των θερμίδων, αλλά ταυτόχρονα δεν μειώνει τη μυική μάζα. «Αυτό συμβαίνει γιατί εκσφενδονίζει την αυξητική ορμόνη, κάτι που κάνει το σώμα να ψάχνει άλλες πηγές καυσίμων αντί να επιτίθεται στους μυς».

H ελληνική εκδοχη της δίαιτας 16:8 (14:10)

Συζητήσαμε με τη διαιτολόγο Δήμητρα Σιτζάνη (www.fzo.gr), η οποία μας έδωσε τη δική της οπτική για το πώς μπορούμε να χάσουμε τρία κιλά μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες. Θα πρέπει καταρχάς να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες, που είναι οι εξής:

Φροντίζουμε όλα τα γεύματα της ημέρας να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ώρες. Εάν, π.χ., το πρωινό μας γεύμα είναι στις 08:00, το βραδινό πρέπει να είναι στις 18:00.

Θα πρέπει να τρώμε 4 με 5 φορές την ημέρα ανά 2 - 3 ώρες. Ετσι λοιπόν, εάν κάποιος ξεκινήσει το πρωινό του στις 08:00, μπορεί στη συνέχεια να καταναλώσει τροφή στις 10:30, 12:30, 15:30 και στις 18:00. Οπως είναι φυσικό, ο χρόνος έναρξης του πρώτου γεύματος της ημέρας θα καθορίζει και το τελευταίο, αφήνοντας τον οργανισμό για τις υπόλοιπες 14 ώρες να καλύψει τις ανάγκες του από τις αποθήκες του. Επειδή συνήθως μετά το απόγευμα οι ανθρώπινες δραστηριότητες μειώνονται σημαντικά, είναι γεγονός ότι η κατανάλωση τροφής στον χρόνο αυτόν θα οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους και κατά συνέπεια αύξηση του βάρους. Εάν όμως ορισμένα άτομα εργάζονται με κυκλικά ωράρια ή τις νυχτερινές ώρες, τότε τα γεύματα θα πρέπει να αρχίζουν από το μεσημέρι ή το απόγευμα, καλύπτοντας αντίστοιχα το χρονικό διάστημα των δέκα ωρών.

Μετά το τελευταίο γεύμα, επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού, καφέ, σόδας, τσαγιού. Δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να καταναλωθεί από ένα ποτήρι κόκκινο ή και λευκό κρασί.

Η διατροφή σου θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής κουζινας:

Σύνθετοι υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καστανό ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, πατάτα βραστή ή ψητή με τη φλούδα). Με τον τρόπο αυτόν θα εξασφαλίσουμε την αργή και συνεχή απελευθέρωση της γλυκόζης που είναι απαραίτητη ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες του οργανισμού.

Απαγορεύονται: Ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, ζάχαρη, κουλουράκια, σφολιάτες κ.λπ.) διότι προκαλούν διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης στο αίμα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες. Στην περίπτωση ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και αθλητών με έντονη άσκηση, απαιτείται εξατομίκευση των αναγκών.

2 φορές την εβδομάδα, μπορείς να καταναλώσεις από:

*1 ποτήρι ξηρό κρασί

*30 γρ. μαύρη σοκολάτα

*Παγωτό γιαούρτι 0%

*Γιαούρτι με φρούτα 0%

*Ζελέ light

*Γρανίτα 0%

Πρωτεΐνες: Μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, στο μέγεθος μισής παλάμης σε κάθε γεύμα, εξασφαλίζει το αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας. Επιλέξτε άπαχα κρεατικά, πουλερικά και ψάρια (χωρίς δέρμα και ορατά λίπη), τυριά με λιπαρά κάτω του 10%, ασπράδι αβγού, θαλασσινά.

Λίπη: Το λίπος είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, για την περιεκτικότητα του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, αλλά και για τη σύνθεση των ορμονών του φύλου. Το περιορίζουμε σε 1-2 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Στα ενδιάμεσα μικρογεύματα, είναι σημαντικό να εντάσσουμε πάντα μια μικρή μερίδα πρωτεΐνης για μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμόυ και ικανοποίηση.

Οι κανόνες της δίαιτας

1 Νηστεύεις για δύο μέρες, εν συνεχεία παίρνεις μία μέρα «ρεπό», τρώγοντας όποτε σου αρέσει. Επαναλαμβάνεις το ίδιο πρόγραμμα για δύο εβδομάδες.

2 Ορίσζεις τη διατροφή σου σε 8 ώρες από τις 24. Μπορείς να τρως κάθε δύο έως τρεισήμισι ώρες. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να τρώτε 08.00 με 16.00, τα γεύματα μπορεί να είναι στις 08.00, στις 11.00, στις 13.00, στις 15.45.

3 Βασίζεις τα γεύματά σου σε φυσικές και όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένες τροφές. Οσο πιο πολύ δυσκολεύεσαι να προφέρεις τα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος, τόσο περισσότερο πρέπει να το αποφεύγεις. Προτίμησε πραγματικούς υδατάνθρακες, που υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, γιατί είναι πλούσια σε ίνες, σημαντικά για την υγιή χώνευση και σε χορταίνουν. Απόφυγε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζαχαρώδη σνακ) γιατί «εξολοθρεύουν» το ζάχαρο του αίματος και την ενέργειά σου. Οσο περισσότερο γυμνάζεσαι, τόσο πιο πολλούς υδατάνθρακες πρέπει να τρως.

Φρούτα και λαχανικά μπορείς να καταναλώνεις απεριόριστα. Επίσης μπορείς να φας:

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Μια μερίδα στο μέγεθος της παλάμης, με κάθε γεύμα και σνακ. Μπορείς να διαλέξειςαπό άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς, ή σπόρους.

Καλά λιπαρά: Απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζονται για την απορρόφηση των βιταμινών, την υγιή επιδερμίδα, την ανάπτυξη και την παραγωγή σημαντικών ορμονών. Προσθέτοντας λίγα λιπαρά στα γεύματά σου, βοηθάς το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά ενισχύοντας τη γεύση της τροφής σου.

Σνακ: Συμπεριλαμβάνοντας πρωτεΐνη σε αυτά, θα σε κρατήσουν ευχαριστημένη και χορτάτη.

Υγρά: Το να πίνεις δύο λίτρα νερό την ημέρα κρατά την πείνα μακριά. Το τσάι βοτάνων είναι καλό, όπως και το πράσινο τσάι (που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους). Μπορείς να πίνεις ένα φλιτζάνι ή δύο τσάι ή καφέ κατά τη διάρκεια της «νηστείας», αλλά κρατήστε το γάλα σε μία σταγόνα.

4 Στις «ελεύθερες» μέρες σας, τρώτε ό,τι σας αρέσει αλλά στηρίξτε την τροφή σας γύρω από κανόνες υγιεινής διατροφής. Μπορείς άνετα να κάνεις μια μικρή παρασπονδία, αλλά όχι κάτι που θα αναιρέσει την προσπάθειά σου. Για παράδειγμα, πιες ένα ποτήρι κρασί και όχι μισό μπουκάλι. Λίγα κομμάτια μαύρης σοκολάτας ή ένα ζελέ φρούτων με μία κουταλιά γιαούρτι είναι μια χαρά.

Aπό τον Θανάση Διαμαντόπουλο - womenonly