Γιώργος Τσιλιμιδός: «Ολοταχώς πίσω στο ’70»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 09:26

Γιώργος Τσιλιμιδός: «Ολοταχώς πίσω στο ’70»

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αυτό που χαρακτηρίζαμε άπαντες , πολιτικά πρόσωπα και συλλογικοί φορείς όλα αυτά τα χρόνια, ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στο νησί μας δεν θα υπάρχει μετά από 45 ημέρες. Το νομοθέτημα για τη συνένωση των ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας το επονομαζόμενο «σχέδιο Αθηνά» προβλέπει την κατάργηση του, εφόσον ψηφιστεί μετά το 45ημερο διαβούλευσης. Τα μόνα εναπομένοντα τμήματα ένα στο Ληξούρι και ένα στη Ζάκυνθο που και αυτά εντάσσονται διοικητικά στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Μεσολόγγι, έχουν επισφαλέστατο μέλλον.

Ήδη το δημοσιευθέν σχέδιο χαρακτηρίζει το παραμένων τμήμα Μουσικών οργάνων στο Ληξούρι ως επικαλυπτόμενο σε γνωστικό αντικείμενο με ΙΕΚ γεγονός που προδικάζει και την δική του πορεία.

Οι μνημονιακές πολιτικές επέβαλαν την εξαφάνιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και μαζί με αυτό συρρικνώνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης του νησιώτικου χώρου που χειμάζεται από την κρίση που του επισωρεύουν .

Οι αδυναμίες του ΤΕΙ ήταν υπαρκτές και δεν υπάρχει διάθεση συγκάλυψης τους. Όμως αντί να εστιαστεί η προσπάθεια στην άρση τους για να μπορεί να παράσχει ποιοτική εκπαίδευση, με αδιάφορη και παρελκυστική στάση η πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας τις διαιώνισε.
Έτσι κατασκεύασε και το πρόσχημα για την κατεδάφιση του ΤΕΙ κατεδαφίζοντας παράλληλα και τα όνειρα της τοπικής κοινωνίας που επιζητούσε μέσω αυτού την αναζωογόνηση της όχι τόσο οικονομικά όπως κατηγορούν οι λαϊκίζοντες αλλά κυρίως πνευματικά και κοινωνικά.

Ο εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντί να επικεντρωθεί στην στήριξη της περιφέρειας για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, εξαφανίζει εκπαιδευτικές μονάδες από περιοχές που τις είχαν μεγαλύτερη ανάγκη , γιγαντώνοντας παράλληλα αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η Κεφαλονιά οδηγείται με αυτές τις πολιτικές ολοταχώς στη δεκαετία του 70, της μιζέριας, της δημογραφικής αναπηρίας με την απουσία νέων ανθρώπων και της χρόνιας ύφεσης.
Το νομοσχέδιο αυτό με την μορφή που κατατέθηκε δεν πρέπει να περάσει , απαιτείται διανησιωτικός συντονισμός και καθολική αντίδραση στη σχεδιαζόμενη οπισθοδρόμηση του τόπου μας.

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη για την πράξη της απέναντι μας , η Περιφέρεια και ο Δήμος θα αναλάβουν την αντίστοιχη ευθύνη ανάλογα με την στάση τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250