Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Ανακοίνωση για τις άδειες αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 07:46

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Ανακοίνωση για τις άδειες αναπληρωτών

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας καθορίζεται το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση). Με βάση το πλαίσιο αυτό όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 μέρες χάνει την εκπαιδευτική του προϋπηρεσία, δεν πληρώνεται και ...απολύεται!!! Με άλλα λόγια, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με μη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους και παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση! Με την ίδια εγκύκλιο κάθε έγκυος αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, που παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 μέρες, χάνει την εκπαιδευτική της προϋπηρεσία!

Συνεπώς, η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θίγει χιλιάδες αναπληρωτές και έγκυες εκπαιδευτικούς, που θα οδηγηθούν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αν τύχει και αρρωστήσουν και επιπλέον οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί θα «αποφεύγουν» να μείνουν έγκυες, γιατί σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης θα χάνουν την προϋπηρεσία τους!

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι εκπαιδευτικοί (οι αναπληρωτές) μετά τη συμπλήρωση ... μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου...»!

Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, το υπουργείο νομοθετεί μέσω εγκυκλίων παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Γιατί το εργατικό δίκαιο (ν. 1483/1984) προστατεύει την εγκυμοσύνη και απαγορεύει την απόλυση των εγκύων ενώ ταυτόχρονα ρητά αναγνωρίζει την απουσία από την εργασία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης τους, ως κώλυμα χωρίς δικής τους υπαιτιότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές τους από τον εργοδότη τους.

Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος! Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί τους συναδέλφους αναπληρωτές σε απόλυση μέσα στη σχολική χρονιά και χτυπά χωρίς ντροπή ακόμα και τη μητρότητα, στερώντας την εκπαιδευτική προϋπηρεσία από τις έγκυες αναπληρώτριες συναδέλφους. Οι αποφάσεις αυτές, εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς με πρώτους τους αναπληρωτές, όπως άλλωστε και όλους τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι ανασφάλιστοι και δουλεύουν στα όρια της «μαύρης» απασχόλησης!

Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας τώρα!

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία
με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε:
• Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος 155734/Δ1/10-12-2012.
• Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς -
αναγνώριση της εκπαιδευτικής τους προϋπηρεσίας.
• Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
• Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους.

Από το Δ.Σ.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250