Άρθρο του Διονύση Γεωργάτου για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 20:14

Άρθρο του Διονύση Γεωργάτου για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Άρθρο του Διονύση Γεωργάτου

«Την Κυριακή 18 Μαρτίου ψηφίζουμε για το νέο Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, που πρώτο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εγκαινίασε ως θεσμό επιλογής του Προέδρου του, μέλη, φίλοι , ψηφοφόροι και άλλοι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή την ψηφοφορία.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις και απόψεις.

Γνωρίζω τους διάφορους καλοπροαίρετους (όπως και κάποιους κακοπροαίρετους) προβληματισμούς για αυτή την ψηφοφορία, όπως:

Αφού ο Ε. Βενιζέλος είναι μοναδικός υποψήφιος, τι τις θέλουμε τις εκλογές;

Τώρα που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. περνάει κρίση τι χρειάζονται αυτές οι διαδικασίες;

Δεν φοβάστε τη μικρή συμμετοχή;

Δεν φοβάστε ότι κάποιοι μπορεί να οργανώσουν προβοκάτσια;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω λέγοντας ότι θα ήταν σκοπιμότερο το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είχε επιτρέψει και την συμμετοχή των άλλων δύο υποψήφιων (Παπουτσή και Τζουμάκα) και ας μην είχαν συλλέξει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος. Παρ΄όλα αυτά, η σημερινή μοναδική υποψηφιότητα του Ε. Βενιζέλου δεν πρέπει να μας οδηγήσει , λόγω σιγουριάς, σε αποχή από αυτή την γιορτή Δημοκρατίας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας τις ρίζες του στα λαϊκά στρώματα και έχοντας ασκήσει για πολλά χρόνια φιλολαϊκές πολιτικές αντιλαμβάνεται (και πονάει περισσότερο από όλους) την τραγικότητα της κατάστασης που έχουν περιέλθει αυτά τα στρώματα, λόγω της οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης.

Ωστόσο αυτή η κρίση δίνει την ευκαιρία και στα κόμματα να επαναπροσδιορισθούν, να δουν τη νέα πραγματικότητα και να βαδίσουν ανάλογα: ιδεολογικά, οργανωτικά, προγραμματικά με νέες πολιτικές πλατφόρμες που θα ικανοποιούν τις σημερινές και τις αυριανές ανάγκες των πολιτών.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής πρέπει να δώσει την ευκαιρία μιας Νέας Αρχής για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί την δικαιούται.

Όσον αφορά την συμμετοχή των ψηφοφόρων γνωρίζω ότι δεν μπορεί να είναι η ίδια με τις δύο προηγούμενες εκλογές. Οι δυσαρεστημένοι πολίτες εύκολα οδηγούνται στην αποχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Η μαζική συμμετοχή θα είναι αυτή που θα υποχρεώσει ένα μεγάλο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ξαναβρεί το δρόμο του και να κάνει τη Νέα Αρχή και όχι η μικρή συμμετοχή που θα το καταστήσει πιο ευάλωτο στις λαϊκίστικες κριτικές των άλλων κομμάτων, σαν να μην είχαν καμιά ευθύνη για την σημερινή κατάσταση.

Όσον αφορά στον προβληματισμό περί προβοκάτσιας απαντώ ότι θα ήταν για τα τάρταρα μια Δημοκρατία που θα φοβόταν φασίζουσες νοοτροπίες και πρακτικές.

Η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας, σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας.

Τα κόμματα και η αυριανή Κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσουν αυτή η περίοδος να διαρκέσει όσο γίνεται λιγότερο. Να στοχεύσουν με επιτυχία σε γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, προκειμένου :

1)     να μειωθεί στο ελάχιστο «η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας που είναι η ανεργία» (Ανδρέας Παπανδρέου).

2)     να σταματήσει η Εθνική αιμορραγία από το νέο επιστημονικό δυναμικό, που αναζητεί στο εξωτερικό μια καλύτερη μοίρα.

3)     να αποκατασταθούν σταδιακά αλλά γρήγορα όλες οι άδικες πολιτικές που έπληξαν μισθωτούς, συνταξιούχους και μικροεπιχειρηματίες.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία 2 ½   χρόνια απέτρεψε τα χειρότερα. Απέτρεψε την χρεοκοπία της χώρας, όμως με βαρύ τίμημα. Βεβαίως έγιναν λάθη και παραλείψεις. Αλλά ποιος θα περίμενε ότι όλα θα γίνονταν σωστά σε μια πρωτόγνωρη τραγωδία, που περνούσε όλη η Ευρώπη και όταν η Ελλάδα βάδιζε χειροπόδαρα δεμένη με τις πολιτικές της 5ετίας της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και είναι άδικη, πολιτικά ανήθικη η προσπάθεια που γίνεται να τα φορτωθεί όλα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. , παραβλέποντας τις τεράστιες αλλαγές που προωθήθηκαν το ίδιο διάστημα.

Η πρόσφατη και πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο επιτυχία για τη διαγραφή μέρους του χρέους και το νέο δάνειο ασφαλώς ανοίγουν μια μεγάλη πόρτα για τη νέα πορεία της χώρας. Είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το νέο Πρόεδρο του, τον Ε. Βενιζέλο, έχοντας περάσει από αυτό το πρωτόγνωρο καμίνι για όλη την Ευρώπη έχει κάθε λόγο, υποχρέωση και δυνατότητα να πείσει και πάλι για αυτή τη Νέα Αρχή που έχει ανάγκη η χώρα.

Αυτά εξέπεμψε και ο μελλοντικός Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ε. Βενιζέλος στην πρόσφατη πρώτη του συνέντευξη Tύπου. Ήταν αληθινός, με καρδιά και με μυαλό, για το αύριο της χώρας και το χθες και το αύριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Με αυτοκριτική και πρόταση. Γι’ αυτό και προσωπικά τον εμπιστεύομαι. Γι’ αυτό αξίζει και πρέπει την Κυριακή να ψηφήσουμε όλοι για το νέο Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η ανασύνταξη και η νέα προσπάθεια δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει ερήμην μας.

                                                                                                 Διονύσης Γεωργάτος

                                                                                                          Παιδίατρος

                                                                                                       Μέλος ΠΑ.ΣΟ.Κ




00 inkefalonia general ad 300X250