Οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 09:38

Οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται!

  Μετά από απαίτηση αρκετών αναγνωστών αναδημοσιεύουμε το άρθρο που είχε αναρτηθεί την Παρασκευή 16η Μαρτίου για την εκπαίδευση των Πυροσβεστών. Η εκπαίδευση των δόκιμων πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης ξεκίνησε στο Αργοστόλι και το inkefalonia.grήταν «παρών» για να φωτογραφίσει και να μιλήσει με τους υπευθύνους. Ρεπορτάζ: Αιμιλία Παυλάτου Ο Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης Πύραρχος, κ. Μιλτιάδης Τετενές δήλωσε: «Στα πλαίσια της πρόσληψης 4.000 Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, δημιουργήθηκε στο νομό μας σχολή Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης αποτελώντας παράρτημα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Επειδή η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αργοστολίου δε διέθετε τις εγκαταστάσεις φοίτησης των δοκίμων και υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ως προς την εκπαίδευση αυτών, ήρθα σε επαφή με το Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, Πλοίαρχο, κο Στουρνάρα Παναγιώτη, συζητώντας κάποια λύση όσο αναφορά το ανωτέρω θέμα. Λόγω της άριστης συνεργασίας μας με το Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, Πλοίαρχο, κο Στουρνάρα Παναγιώτη, μας διέθεσε σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας για την πραγματοποίηση της θεωρητικής εκπαίδευσης των δοκίμων καθώς επίσης και το μεγάλο εξωτερικό περίβολο χώρο της Ακαδημίας, συνολικής έκτασης 18 στρεμμάτων, με σκοπό την πρακτική εκπαίδευση των δοκίμων.  

Σημειωτέων, ότι με το Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, Πλοίαρχο, κο Στουρνάρα Παναγιώτη, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν διεξάγοντας στις εγκαταστάσεις τις ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, μεγάλη άσκηση ετοιμότητας (σενάριο πυρκαγιάς), έχοντας την ευκαιρία να συνεργαστούμε οι δύο υπηρεσίες στην αντιμετώπιση και διαχείρηση μιας τέτοιας κρίσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, Πλοίαρχο, κο Στουρνάρα Παναγιώτη για τη μεγάλη του προσφορά διαθέτοντας τις σύγχρονες εγκαταστάσεις τις ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, συμβάλλοντας στην άριστη εκπαίδευση των δοκίμων πενταετούς υποχρέωσης, τόσο στη θεωρητική μορφή όσο και στην πρακτική καθώς επίσης και στην εκπαίδευση όσον αφορά πυρκαγιές πλοίων που διενεργήθηκε στους δόκιμους με πρωτοβουλία του ιδίου του Διοικητή της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, Πλοίαρχο κο Στουρνάρα Παναγιώτη και τον Πλοίαρχο Α Εμπορικού Ναυτικού κο Μπαράκο, καθηγητή Ναυτικών μαθημάτων της Ακαδημίας.

Οι δόκιμοι Πυροσβέστες θα αποτελέσουν ένα μέρος της Πυροσβεστικής Δύναμης του νησιού έχοντας αποκτήσει κατά το διάστημα εκπαίδευσής τους πολύτιμα εφόδια με ένα και μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους δόκιμους και να ευχαριστήσω γι’ άλλη μια φορά το το Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, Πλοίαρχο, κο Στουρνάρα Παναγιώτη για τη μεγάλη του προσφορά».

 IMG 0752

Από την πλευρά του ο Διοικητής ΑΕΝ Ιονίων Νήσων Πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Παναγιώτης Στουρνάρας τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, ικανοποιώντας αντίστοιχα σχετικό αίτημα του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν. Κεφαλληνίας Πυράρχου κ. Τετενέ, πενήντα-πέντε Δόκιμους Πυροσβέστες πενταετούς Υποχρέωσης με σκοπό τη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εκπαίδευσή τους.

Η Ακαδημία μας, αρωγός σε κάθε συναφή δραστηριότητα, μέσα από την προσπάθεια αυτή διαβλέπει την προστιθέμενη αξία καθόσον τα συγκεκριμένα στελέχη, που όπως γνωρίζω θα υπηρετούν εδώ στο νησί, έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν παράλληλα με τις εγκαταστάσεις μας, τα ζωτικά της σημεία και τους δυσπρόσιτους και επικίνδυνους χώρους της, έτσι ώστε, εφόσον παραστεί πραγματική ανάγκη, να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς τη σωματική τους ακεραιότητα πρωτίστως.

Τόσο οι κτιριακές μας εγκαταστάσεις, όσο και περίβολος χώρος, προσομοιώνουν συνθήκες επιχειρησιακών απαιτήσεων, κάτι το οποίο αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τους εκπαιδευτές. Έχουμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάσσουμε συχνά τις απόψεις μας μέσα από συνεχείς αφενημερώσεις πραγματικών περιστατικών, γιατί ένα σημείο που πρέπει να αναδειχθεί ταυτόχρονα, είναι η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών (interoperability), όπου κατά τη διαχείριση σοβαρών και επικίνδυνων περιστατικών θα πρέπει να γνωρίζουν τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών τους τρόπους συνεννόησης και επικοινωνίας που θα φέρουν σε πέρας την αποστολή. Μέσα από αυτά, καταδεικνύεται ότι είναι σαφές ότι πρέπει να γνωρίζει καλά ο ένας τη δουλειά του άλλου.

Έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και μέσα από διαλέξεις και παρουσιάσεις πραγματικών περιστατικών σε πλοία, να εστιάσουμε σε περιστατικά τα οποία δεν εμπίπτουν στη συνήθη δραστηριότητά τους, ωστόσο ο βαθμός επικινδυνότητάς τους είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Κλείνοντας, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω το Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κο Τετενέ, γιατί μέσα από αυτές τις συνεργασίες βγαίνουμε όλοι καλύτεροι και ιδιαιτέρως οι σπουδαστές μας, που ως παρατηρητές των ασκήσεων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο και σε αυτό τον τομέα. Εύχομαι σε όλους τους εκπαιδευόμενους καλή σταδιοδρομία και μπορούν πλέον να συγκρατούν και αυτοί το δόγμα της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, όπως αυτό απεικονίζεται και σε περίοπτη θέση του περίβολου της σχολής “Ισχύς μας η γνώση”».

IMG 0705

 

Στην φωτογραφία απεικονίζονται: στο κέντρο ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Πύραρχος, κος Μιλτιάδης Τετενές, και από δεξιά προς τα αριστερά ο Εκπαιδευτής Ανθυ/γός κος Μπουμπούκης Αθανάσιος, ο Εκπαιδευτής Ανθυ/γός κος Βερβενιώτης Παναγιώτης, ο Πυροσβέστης κος Μουρελάτος Γεράσιμος & ο Αρχ/στης Εκπαιδευτής κος Παπαναστασάτος Διονύσης.

 

{phocagallery view=category|categoryid=44}






ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250