Αφροδίτη Θεοπεφτάτου στην ολομέλεια τη Βουλής: "Πλήρης υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για την Κεφαλονιά & την Ιθάκη"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 19:56

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου στην ολομέλεια τη Βουλής: "Πλήρης υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για την Κεφαλονιά & την Ιθάκη"

Η ομιλία της βουλευτή Κεφαλονιάς κας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στην ολομέλεια τη Βουλής για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου.

Κ. Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
................................
Θα ήθελα να μεταφέρω από πλευράς μου τη αγωνία των κατοίκων των νησιών μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, μετά τη συστηματική κατάργηση μιας σειράς υπηρεσιών όπως Πολεοδομία, ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ Ειρηνοδικείο κ.λ.π. έρχεται η σειρά των υπηρεσιών υγείας, που είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό, και η μετακύληση του κόστους των υγειονομικών υπηρεσιών στις πλάτες των πολιτών εν μέσω τέτοιας κρίσης.

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου ιδρύθηκε με κληροδότημα του Παναγή και της Αντωνίας Μαντζαβινάτου το 1957. Λειτούργησε με τη μορφή κληροδοτήματος από το 1961 έως το 1989 οπότε και εντάχθηκε στο ΕΣΥ. Το νοσοκομείο εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ληξουρίου, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 8.000 ενώ, κατά τους θερινούς, τουριστικούς μήνες, ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται.

Σε ετήσια βάση, το Μαντζαβινάτειο εξυπηρετεί περίπου 27.000 επισκέψεις, εκ των οποίων οι 4.000 αφορούν παιδιατρικές περιπτώσεις. Ειδικότερα για το 2012 εξυπηρέτησε 700 νοσηλευθέντες και 8500 επισκέπτες των εξωτερικών του ιατρείων και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Με δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ολοκληρώθηκε το 2010 μια νέα πτέρυγα, 300 τ.μ. η οποία στεγάζει Παιδιατρικό Τμήμα με Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, το Τμήμα Μαιευτικής Φροντίδας, τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, Αξονικό Τομογράφο και Ιατρική Βιβλιοθήκη.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία νέας πτέρυγας δωρεάς του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Δ. Λιβιεράτος» η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του νοσοκομείου. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η μελέτη ανακαίνισης του νοσοκομείου μέσω του ΕΣΠΑ από όπου θα διατεθούν ποσά ύψους 1,6 εκ ευρώ.

Ετσι, για τα έτη 2010 και 2011 το Υπουργείο κατέταξε το Μαντζαβινάτειο στα 18 καλύτερα μεσαία Νοσοκομεία της χώρας.
Πόσο εφικτή θα είναι η άρτια λειτουργία του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου μετά την οργανωτική ενοποίησή με το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας? Εκτιμούμε πως όχι.

Γιατί λοιπόν εντάσσονται κάτω από ενιαία διοίκηση τα «διασυνδεόμενα νοσοκομεία» δηλαδή το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου?
«Για την εξοικονόμηση πόρων» είναι η σταθερή απάντηση του Υπουργού Υγείας ο οποίος προέβη και στην έκδοση της σχετικής απόφασης διοικητικής ενοποίησης σε ενιαίο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Το κύριο κόστος του νοσοκομείο προκύπτει από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα αναλώσιμα υλικά, τις λειτουργικές δαπάνες, προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού. Πως θα μειωθεί με τη συνένωση των δύο οργανισμών?

Η απάντηση είναι απλή και συνάμα καταστροφική για μια νησιωτική και καθαρά τουριστική περιοχή που ευελπιστεί στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της.

Η διοικητική συνένωση αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα στην κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας που προβλέπεται. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η πλήρης συνένωση και κατάργηση των «έτερων μονάδων». Όλα αυτά σε συνδυασμό με την παράλληλη κατάργηση / υποβάθμιση των Ιατρικών μονάδων για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.

Η μείωση του κόστους θα προκύψει από την μη πρόσληψη νέου προσωπικού, την μετακίνηση του υπάρχοντος προσωπικού σε πιο «κρίσιμες» θέσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, την μη προμήθεια νέου ή συντήρηση υπάρχοντος εξοπλισμού, εν ολίγοις την μετακίνηση της παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργικών δαπανών συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του ΕΚΑΒ. Η υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου θα αυξήσει κι άλλο τη ζήτηση και το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Θα πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο η πληρότητα των κλινικών? Είναι δεδομένο ότι ένα υποστελεχωμένο και όχι άρτια εξοπλισμένο νοσοκομείο θα υπολειτουργεί. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν (εκτός από τις άμεσες ανάγκες) και ως εκ τούτου μετακινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αποτέλεσμα: Η πλήρης υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Παρακαλούμε λοιπόν κε Υπουργέ, να επανεξετάσετε τη σχετική απόφασή σας και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για την αυτόνομη λειτουργία και αναβάθμιση του Μαντζαβινάτειου ώστε να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και στους επισκέπτες των νησιών μας.

Αθήνα, 24-1-2013
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου