O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την απόλυση των εργαζομένων της Κοργιαλενείου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 07:38

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την απόλυση των εργαζομένων της Κοργιαλενείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την άδικη και εκδικητικού χαρακτήρα απόφαση του Δ.Σ. του Κοργιαλένειου Ιδρύματος, να προχωρήσει στην απόλυση των εργαζομένων της Βιβλιοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου. Είναι λυπηρό, σε μια εποχή γενικότερης πνευματικής πενίας και κοινωνικής παρακμής, οι ελάχιστοι πνευματικοί και πολιτισμικοί χώροι, που έχουν απομείνει στην πόλη μας να κλείνουν κατ' αυτόν τον τρόπο και μάλιστα με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας και την υπογραφή των τοπικών εκπροσώπων της.

Τη στιγμή που διατυμπανίζονται διάφορες μορφές συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, μέσα από τα ΜΜΕ, την ίδια στιγμή ένα άλλο είδος «προσφοράς» έρχεται να κονιορτοποιήσει την υποκρισία αλλά και το συνώνυμο της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αγωνίας, η ψευδεπίγραφη «φιλανθρωπία». Αυτό που μέχρι σήμερα αποδιδόταν ως δικαίωμα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, έχει καταστεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι στα χέρια των κατεχόντων το χρήμα και την εξουσία, και εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι αλαζονείας και περιφρόνησης για τον ανθρώπινο πόνο.

Η «αλληλεγγύη» δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, ούτε να μεταχειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το συμφέρον του καθενός. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να έχει μια σταθερή και μόνιμη εργασία και έναν αξιοπρεπή μισθό. Το δικαίωμα αυτό δε χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε μετά από μακροχρόνιους, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων. Αυτό το δικαίωμα υπερασπίστηκαν οι εργαζόμενες κι αυτή την ιστορία αγώνων, όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ελαστικές συνθήκες της τετράωρης απασχόλησης και της μιας μέρας εργασίας την εβδομάδα, που τους πρότεινε το Δ.Σ. του Κοργιαλένειου Ιδρύματος, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται.

Η στάση αυτή τιμά ιδιαίτερα τις εργαζόμενες και τις τοποθετεί αυτόματα στη συνείδησή μας στον δρόμο που πρέπει να βαδίζει κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος. Αυτόν τον δρόμο καλούμαστε όλοι μας, και από τη θέση του ο καθένας, να υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο σήμερα που η εργοδοσία δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο με τους αντιεργατικούς και απάνθρωπους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων και του ξεπουλήματος της χώρας. Σήμερα ο καθένας μας είτε ατομικά, είτε ως μέλος φορέα ή δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να πάρει θέση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα των συνανθρώπων μας, και οι πρώτοι που πρέπει να πάρουν θέση είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι του Κοργιαλένειου Ιδρύματος.

Η Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας μας και οι εργαζόμενες σε αυτά προέρχονται ακριβώς από τα σπλάχνα της ίδιας αυτής κοινωνίας. Συνεπώς, η σιωπή και η αδράνειά μας στην προκειμένη περίπτωση μετασχηματίζεται σε συνενοχή και εξανδραποδισμό της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και το σύνθημα ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αποτελούν το μοναδικό όπλο αντίστασης απέναντι στην εξαθλίωσή μας και στην λαίλαπα των μνημονίων.

Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε:

• Την ανάκληση της απόφασης απόλυσης των εργαζομένων στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο.
• Την άμεση επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους.
• Μόνιμη εργασία και αξιοπρεπή μισθό για κάθε πολίτη.

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Αν η ζωή είναι δικαίωμα,
η εργασία είναι υποχρέωση απέναντι στη ζωή!

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ